Fotograf: Tobias Sterner / Bildbyrån

Gaines ny assisterande förbundskapten till herrlandslaget

Uppsala Baskets tränare Kevin Gaines har utnämnts till assisterande förbundskapten för det svenska herrlandslaget. Gaines kontrakt sträcker sig fram till och med VM.
– Jag är otroligt hedrad och glad och ser fram emot detta väldigt mycket, säger Gaines.

Precis som förbundskapten Vedran Bosnic och assisterande förbundskapten Adnan Chuk fortsätter Kevin Gaines med sitt uppdrag i klubblaget. Första match med landslaget blir VM-kvalmatchen mot Ukraina den 24 november i Norrköping, notera att matchen flyttats från 23 november.

När det stod klart att nuvarande assisterande förbundskaptenen Fredrik Joulamo blir ny landslagsansvarig började förbundskapten Vedran Bosnic att titta på ersättare. Även om Joulamo officiellt tillträder först den 1 januari så är det viktigt att staben är intakt från första matchen i november. Valet föll på Uppsala Baskets 36-årige huvudtränare Kevin Gaines. Efter sex år i Basketligan som assisterande tränare fick Kevin Gaines säsongen 2013/2014 förtroendet som huvudtränare i Uppsala med en helsvensk satsning.
– Kevin är en yngre och mycket talangfull coach som förstår basket och som gör ett fantastiskt jobb med spelarna och laget i Uppsala. Han vill utveckla sig och vi kan dela kunskaper med varandra, jag är glad över att vara en del av det, säger Vedran Bosnic till basketförbundets hemsida.

Alla i coachstaben har kontrakt med herrlandslaget så länge VM-kvalet fortgår och även över VM, om Sverige skulle kvalificera sig dit. Precis som i de flesta andra länder är landslagsuppdraget något som kompletterar klubblagsuppdraget, Vedran Bosnic tränar Genève Lions och Adnan Chuk är tränare för Norrköping Dolphins. Sverige spelar i en fyralagsgrupp där Turkiet, Lettland och Ukraina ingår. Alla lag möter varandra hemma och borta under tre kvalfönster i november, februari och juni. De tre främsta lagen går vidare till kvalets sista omgång.

Sveriges matcher:
Sverige-Ukraina den 24 november i Norrköping
Lettland-Sverige den 26 november i Riga

Sverige-Turkiet den 23 februari
Ukraina-Sverige den 26 februari

Sverige-Lettland den 28 juni
Turkiet-Sverige den 1 juli

Text: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget