Fotograf: Montage

Hallå där… Malin Wahlberg

Inför starten av årets ligasäsong har vi kollat läget med ett par kända svenska basketprofiler. Idag har turen kommit till Aftonbladets basketexpert Malin Wahlberg.

På fredag startar SBL. I fjol bröt BC Luleå den fyra år långa segersviten för Södertälje Kings och tog hem titeln. Är Södertäljes storhetstid över nu, och vem vinner i år?
– Nej, även om det kanske dröjer innan det blir fyra raka igen. Jag hade utan att tveka satt alla pengar på BC Luleå för tre veckor sedan, men sedan Kings plockade in Tobias Borg är det inte lika självklart. Med halva landslaget i truppen kommer mästarna få kämpa rejält för andra raka guldet, men jag säger ändå att Luleå tar det. Den kontinuitet de lyckats med är imponerande.

Denna säsong består SBL av åtta lag. De sex främsta går till slutspel. Vilka missar slutspelet och varför?
– Umeå och Uppsala. Umeå har en tunnare trupp än de andra lagen och Uppsala har fått dra ner rejält på budgeten. De största stjärnorna har lämnat och ersatts med yngre och orutinerade spelare. Axel Nordström sa på upptaktsträffen att laget skulle pendla mellan jättebra och skit, så det lär i alla fall svänga om Uppsala.

Så här inför starten av en ny säsong är det många nya och spännande spelare att försöka hålla koll på. Vem eller vilka spelare ska vi hålla ett extra öga på i år?
– Såklart nygamla spelare som Tobias Borg och Martin Pahlmblad som kommer att dominera. Annars Antto Nikkarinen. Jämtlands nyförvärv blev MVP i finska ligan i fjol och det ska bli spännande att se vad han kan göra i den svenska.

Två år i rad har Norrköping Dolphins Joakim Kjellbom utsetts till SBL:s mest värdefulla spelare. Kan någon hota honom från att ta sin tredje raka utmärkelse?
– Jag tror på Tobias Borg. Alla som följde ligan för tre år sedan när han spelade här senast vet hur bra han var då. Nu är han ännu bättre. Han gjorde 27 poäng i första träningsmatchen mot Uppsala och lär leverera liknande siffror många fler gånger under säsongen.

Avslutningsvis. Vem eller vad önskar du se mer av i SBL den här säsongen?
– Mer känslor och rivalitet och stjärnor och profiler som skapar intresse för ligan. Folk som inte är insatta i svensk basket har fortfarande bättre koll på gamlingar som Jonte Karlsson, Mattias Sahlström och Torbjörn Gehrke än dagens spelare, och det är för dåligt.

Dela inlägget