Fotograf: FIBA Europe

Borås utslaget ur FEC

Förutsättningarna inför returmatchen mot Egis Körmend på tisdagskvällen var att Borås Basket måste vinna med minst 18 poäng för att gå vidare i kvalet till FIBA Europe Cup.

Och Borås fick en kanonstart. Man spelade bra och ledde bland annat med 9-0 och 10-18. Men i andra och tredje perioden tog Körmend över och vände matchen. Tillslut blev det en tydlig hemmaseger med 85-72 och Borås är ute ur FIBA Europe Cup för den här gången.

Borås Basket hade inte kunnat få en bättre start. Man spelade med glöd och desperation, ordnade stopp efter stopp och kunde springa mot ett virrigt försvar. Brett Bisping sänkte en trea från hörnet, blev foulad och drog i ett bonuskast. I nästa anfall sänkte Andreas Person en trea och med 8:18 kvar fixade samme Person två straffkast. Körmend tvingades till timeout efter mindre än två minuter. Borås hade hela 9-0 innan hemmalaget skrivit in sig i poängprotokollet. Sju minuter in i matchen ledde Borås med 18-10.

Men europacup är europacup och så fort de gästande spelarna slappnade av minsta lilla så högg Körmend med full kraft. Med 48 sekunder kvar av första perioden stod det 16-18 och en ilsken Henrik Svensson på Borås-bänken tog timeout. Med åtta sekunder kvar dunkade Marin Mornar i 20-16 och allt kändes ganska bra. Men de få sekunder som återstod räckte för att skicklige Marquis Wright att göra 19-20 på, via en trea på signalen.

Det tog Borås 3:10 av den andra perioden att göra poäng. Då genom Mornar som fixade 27-24 och 27-25. Men det skulle fortsatt vara tungt för gästerna i den andra ”tian”. Man lyckades inte stoppa Körmend och kunde därmed inte springa lika ofta som i början av matchen. När Körmend gjorde 32-25 med 4:12 kvar kallade coach Svensson sin andra timeout. Men inte med bästa vilja i världen kan man påstå att slutet av halvleken blev lyckat för Borås. Körmend gick till halvtidsvila med 44-32.

Den andra halvleken inleddes med en drive och två poäng från Fredrik Andersson. Sedan inga fler Borås-poäng på nästan fyra minuter. Under tiden lossnade det för Körmend, som hade 55-39 efter halva den tredje perioden. Andreas Person stack emellan med en trea, innan hemmalaget satte 57-42 och gästerna kallade andra halvlekens första timeout.

Andreas Person och Marin Mornar ledde en run på 6-2 för Borås efter timeouten och med 2:19 kvar var det Körmends tur att ta timeout. 64-52 var ställningen inför den fjärde perioden och 29 poängs underläge (totalt( var givetvis en nästan omänsklig uppgift för Borås Basket att klara av. Speciellt då Körmend spelade som bäst i slutet av matchen. 71-52 stod det endast 1:41 in i fjärde perioden. Sedan vässade Borås upp sig en del men lyckades varken vinna matchen eller matchserien. Körmend segrade med 85-72 och totalt 163-133. Därmed är Borås Baskets Europacup-äventyr slut för den här gången. Närmast väntar premiären i Svenska Basketligan, borta mot Uppsala den 6 oktober och sedan hemmapremiär mot Nässjö den 9 oktober.

Matchfakta / FIBA Europe Cup:
Egis Körmend-Borås 85-72

(19–20, 25–12, 20–20, 21–20)
Poäng, Körmend: Andre Hollins 15, Eric Fanning 12, Steven Davis-Smith 11, Marquis Wright 9, Csaba Ferencz 9, Sebastian Koch 6, Balint Horti 6, Akos Nemeth 5, Tibor Ban 4, Akos Halasz 4, Justin Tuoyo 2, Bence Oroszi 2.
Borås: Andreas Person 18, Brett Bisping 13, Marin Mornar 11, Ludvig Johansson 6, Fredrik Andersson 5, Simon Gunnarsson 5, Jyles Smith 4, Emil Lundstedt 4, Jonathan Person 4, Mike Palm 2.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget