Fotograf: Privat

Inför starten av SBL – sagt på upptaktsträffen

Under måndagen var det dags för den årliga upptaktsträffen i Svenska Basketligan och Basketligan dam. Här följer ett axplock av vad tränarna i SBL hade att säga.

Robban Andersson, klubbdirektör i Södertälje Kings:
– Klubben går in i sin 50 säsong i år. Och vi har lite grann vänt tillbaka där vi började. Vi har en klubbidé om att killar och tjejer från Södertälje ska representera våra elitlag. Så här långt en liten manifestation för det. Ingen nackdel att vi har 5-6 killar som också är med i landslaget.
– Vi är överens om att Tobias (Borg) ska spela i Södertälje kommande säsong. Men vi har alltid haft den öppenheten att dyker det upp något så kommer inte jag eller våran klubb stå i vägen för det.
– “Vedo” (Vedran Bosnic) har gjort väldigt mycket bra, men vi som klubb har en stark plattform att bygga vidare på.
– Jag tror det är ganska många lag som kan vinna guld. Vi är ett. Både Luleå och Norrköping är starka mästarkandidater i mina ögon, de är båda välcoachade.

 

Håkan Larsson, assisterande tränare i BC Luleå:
– Guldet i fjol var efterlängtat, det var en fantastisk säsong där vi gick obesegrat hemma. Mycket folk och bra med folk på läktaren.
– Blev en speciell sommar för mig och Peter (Öqvist). Nio av tolv spelare är tillbaka. Det får vi tacka Mosesson (Lars, klubbdirektör) och kontoret för. Vi fick tillbaka de vi ville, men de namnen som står på pappret vinner inga matcher.
– Vi spelar i Champions League imorgon, därför Peter ej kan vara här idag. Han håller på med de sista förberedelserna. Vi ska egentligen vara bättre nu än i finalen i våras. Där kanske det underlättar att ha samma folk tillbaka. Spelarna vet hur vi spelar. Antwerpen är ett tufft lag, som vill springa med bollen. De har fem amerikaner och en serb, och en belgisk kille som spelade EM.
– Södertälje ser starka ut igen. Senaste åren har de varit jättestarka. Norrköping har kanske de två mest rutinerade spelarna i Joakim Kjellbom och Mikael Lindquist, men så klart vi siktar på att vinna ett nytt SM-guld.

 

Henrik Svensson, tränare i Borås Basket:
– Dialekten är en stor skillnad mot i Malmö, haha. I Malmö hade jag många lag och det kunde vara 3-4 träningar per dag och 30+ spelare att bry sig om, totalt runt 8-9 matcher i veckan. I Borås har jag ett lag att lägga fokus på, så det är klart att det är en stor skillnad.
– Jag behövde inte tänka efter länge, jag bestämde mig snabbt att skriva på. Jag är från området och har bott där länge. Kul att jobba med det som Jonas (Larsson, sportchef) och de andra byggt upp. En bra bas i gruppen.
– Jag tror vi har goda chanser att ta oss vidare i Europaspelet, speciellt på hemmaplan där vi är historiskt starka.
– Kontinuitet är viktigt. Luleå kommer tillbaka med samma lag, och är i min värld ensam favorit till guldet. Vi andra utmanar bakom. Norrköping är välcoachade, Södertälje och Jämtland kommer också vara med där.

 

Adnan Chuk, tränare i Norrköping Dolphins:
– Mycket trevligt att de andra tycker att vi är välcoachade.
– Många har nämnt att kontinuitet är viktigt. Det är svårt att få behålla samma trupp, men vi har lyckats till cirka 75%, och spetsat det med fyra nya spelare som vi tror kan hjälpa oss. Vi försöker bygga laget med två-tre veteraner, men också få fram yngre svenska förmågor. Vi vill få fram unga svenska spelare som kan ta klivet ut och även göra vårt landslag bättre.
– Vi har tagit kliv hela tiden, och vi är i en fas där vi ska vara. Vi har haft en bra försäsong där jag var borta de första veckorna. Grabbarna har gjort det bra, sedan får vi se hur det utvecklas under säsongen. Det är fortfarande tre veckor kvar till ligastarten.
– Jocke (Kjellbom) är ett fenomen – på ett positivt sätt. Han förstår vikten av att ta hand om sin kropp och rehabilitering. Därför kan han prestera på den här höga nivån år efter år. Han tar även hand om och leder de yngre spelare, han leder den här gruppen. Jag hoppas inte att det här är sista säsongen vi får dra nytta av honom och hans basketfärdigheter på och utanför planen.
– Innan den här träffen hade jag Luleå som den självklara favoriten till guldet. Men sedan klev ju Södertälje in med Tobias Borg och det ändrade en del. Nu tycker jag det står mellan Södertälje och Luleå. Vi kommer försöka ta ner dom, så jag hoppas jag har fel.. vilket jag sällan har, haha.

 

Felix Alonso, tränare i Nässjö Basket:
– Vi hade en tuff säsong i fjol. Nyckeln för oss den här säsongen blir att spela hårdare i försvar än vi gjorde i fjol. Där finns mycket att göra.
– Det är svårt att säga någon favorit. Det är många bra lag i ligan, Luleå, Södertälje, Norrköping och Borås.

 

Jesper Gustavsson, tränare i Umeå BSKT:
– Egal (Saleman) är jätteviktig för staden och speciellt hemmamatcherna. Han har gjort ett bra jobb under sommaren, tänkt över sin situation och karriär. Han har växt i år och tagit på sig en roll att vara lite lagpappa. Han var mer fladdrig förut, men varit mycket skärpt under försäsongen.
– Vi har bytt ut ganska många spelare. Det var många tvåårskontrakt som gick ut efter den förra säsongen. Nu är de flesta nya tvåårskontrakt. Inte så mycket spelarnas marknad i Sverige just nu. Vi har inte den största plånboken men satsar på att få spelarna att utvecklas hos oss. Haft mycket bra importer som gått till bättre ligor och lag. Vi jobbar på för att göra det så bra som möjligt. Vi tror på tvåårskontrakt.
– Lagmål har vi inte pratat om ännu, tror vi gör det nästa vecka. Föreningens mål i år är att skapa trovärdighet hos sponsorer och säkra ekonomin. Sedan hänger det ju mycket ihop med att vinna matcher.
– Vi slår gärna Jämtland och Luleå lite extra. Favoriter till guldet är så klart Luleå, rakt av. Jag tror stenhårt på dom.

 

Kevin Gaines, tränare i Uppsala Basket:
– Vi satsar mycket på egna produkter som vi plockat upp. Jag tror mycket på Lukas (Friberg) och Anes (Zekovic), de kommer få större roller i år än i fjol. Jag förväntar mig att Lukas har ett jämnare spel den här säsongen.
– Mannos (Nakos) spelar med hjärta och attityd. En bra försvarare som verkligen vet sin roll.
– Slutspelet är målet. Det kommer bli tufft, men det är det vi är här för.
– Vi kommer spela efter det som vi tror passar laget bäst, kommer bli lite skillnad i spelet mot förra året.
– Jag skulle nog säga att det är Luleå som är favoriter.

 

Torbjörn Gehrke, tränare i Jämtland Basket:
– Det är viktigt att vi får in profiler i svenska ligan. Det är ingen hemlighet att vi även pratade med Thomas Massamba och Tobias Borg. Lyckas vi inte knyta till oss stora svenska profiler, så söker vi hos våra bröder i öst, haha. Antto Nikkarinen kommer förhoppningsvis göra att vi tar nästa kliv. Nu har jag fått verktygen att jobba med. Stöter man på Finlands MVP så säger man inte nej.
– Vi försökte förlänga med fler spelare, bland annat Mike (Bruesewitz). Men det kostar pengar och ibland måste man fråga sig om det är rätt att lägga dom pengarna. Fått några nyckelspelare tillbaka.
– Kanske skulle vi behöva ha en-två spelare till för att matcha bland annat Luleå och Borås trupp och djup. Jag förväntar mig att vi kommer ha en högre placering i grundserien. Vi siktar på topp fyra och semifinal, det är dit vill vi.

Dela inlägget