Fotograf: Montage

EXTRA: Finlands MVP till Jämtland

Med endast tre veckor kvar till ligapremiären levererar Jämtland Basket en riktig värvningsbomb när man under måndagen meddelade att finske landslagsguarden Antto Nikkarinen, 26, är klar för Östersundsklubben.

26-årige Antto Nikkarinen blev vald till den starka finska ligans mest värdefulle spelare under förra säsongen.

Efter det snöpliga uttåget i slutspelet i våras där fyrfaldiga svenska mästarna Södertälje Kings tog hem segern på övertid i femte avgörande kvartsfinalen är Jämtland revanschsugna och hungriga att slåss om medaljerna i årets SBL. Chanserna har nu ökat avsevärt med dagens prestigevärvning av spelfördelaren och assistgeniet – Antto Nikkarinen.

Nikkarinen, som valdes till den finska ligans mest värdefulla spelare och årets guard, var precis utanför den slutgiltiga finska truppen (bara megastjärnan Petteri Koponen och veteranen Teemu Rannikko var före) som gjorde succé i det precis avslutade EM-slutspelet. Den finske pointguarden finns i högsta grad med i förbundskapten Henrik
Dettmans planer inför höstens VM-kval efter en strålande säsong med sitt Helsinki Seagulls där han bland annat vann assistligan med imponerande 7,3 poänggivande passningar i snitt per match.
– Antto är en spelare som gör sin omgivning bättre, gillar att dra upp tempot och är speciellt skicklig i det så viktiga ”pick and roll-spelet”. Vi vill ju gärna bygga vidare på förra säsongens koncept med ett snabbt spel som grund och Antto är väldigt lik Jabril (Durham, Jämtlands pointguard i fjol) i spelstil med en högutvecklad speluppfattning, säger Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke i ett pressmeddelande.

Värvningen av välmeriterade Antto Nikkarinen bör vara en av de mest prestigefyllda för Jämtland Basket på länge?
– Ja, det tycker jag, säger Jämtlands klubbdirektör Peter “Pecka” Johansson och fortsätter:
– Med tanke på att Antto är på väg in i sin ”prime” i karriären och efter hans prestationer förra säsongen så är han förstås högprofilerad i Skandinavisk basket. Det hör inte direkt till vanligheterna att vi kan plocka över Finlands bäste spelare till Basketligan. Vi har följt honom en längre tid och sett hans utveckling. Nu föll det sig så att Antto var sugen på att prova utlandsspel och då dök vår chans upp och vi kan väl säga att vi är rätt nöjda med den här rekryteringen.

Efter vårens SM-slutspel där publikrekordet i nya Sporthallen slogs vid ett flertal tillfällen så är förstås förväntningarna på årets JB-upplaga högt, både internt och från omgivningen.
– Vi jobbar utifrån en högre målsättning och vi vill förstås återuppleva den feststämning vi hade i våras då vi fick pris som årets matcharrangör och årets lyft. För att lyckas behövs förstås profiler och vi som gillar sköna framspelningar kommer att gilla Nikkarinen, säger Jämtlands ordförande Erik Westin.

Med Nikkarinen på bakplanen kommer Jämtland att kunna bygga vidare på spelidén från den gångna säsongen med det snabba spelet och många avslut som mynnade ut i det tillsammans med guldmedaljörerna Luleå högsta poängsnittet per match i ligan. Dessutom får man en ledartyp i det unga Jämtlandslaget.
– Vi har fått väldigt bra referenser på Antto från Finland och under mina samtal med honom fick jag så mycket energi att jag inte vet hur jag skulle bärga mig tills ligan dra i gång hemma mot Nässjö den 6:e oktober, säger Torbjörn Gehrke.

Antto Nikkarinen anländer till Östersund under måndagen men deltar inte i träningsmatchen mot Umeå på kvällen (Östersunds Sporthall, 19:30) utan går i träning på tisdag. Jämtland avslutar sin försäsong med träningsmatcher i Norrköping och Uppsala under helgen 30 sep – 1 okt.

SILLY SEASON 2017/18: Så är läget i ditt lag – just nu!

Text: Jämtland Basket

Dela inlägget