Fotograf: Peter Skaugvold / Bildbyrån

Så gick det i helgens träningsmatcher

Det har varit full fart i helgen för samtliga lag i Svenska Basketligan. Här går vi igenom hur det gick för ditt lag!

Kataja, Polen – Jämtland Basket 106–89
Umeå BSKT – Jämtland Basket 91–94 (efter förlängning)

Förlängning mot Umeå var inte det vi hade önskat oss. Med start torsdagmorgon 06:00 och hemkomst 21:00 söndagkväll efter 9 0mil på land, 10 timmar på havet, fyra matcher och en förlängning på lika många dagar må ni tro att grabbarna är slut. Redan i måndags förra veckan sa jag att helgen som gått kommer bli något av det tuffaste ni varit med om. Fysiskt var det förstås påfrestande med fyra matcher på fyra dagar, men värst är det ändå mentalt att ladda om, ladda om och ladda om och att samtidigt bibehålla fokus.

Lägg där till att vi tappade två spelare på vägen med mindre stukningar och då var vår rotation ordentligt stukad. Med det sagt så tror jag grabbarna kommer inse att oavsett vad vi går upp emot i vinter som åtta timmar i buss till Luleå, att landa i Borås eller ta tåg till Nässjö bara timmarna före match (pga det är svårt med flygtider), samt att det alltid förekommer skador, förseningar eller vad det nu är som dyker upp, så kommer vi alltid kunna luta oss tillbaka på att inga förutsättningar är tuffare än vad vi precis gått igenom.

Vinsten mot Umeå efter förlängning var inte bara viktigt, utan ett enormt kvitto på den mentala viljan vi hade idag. Umeå har flera spelare som skjuter högprocentigt även om vi är med defensivt i många lägen. Jag blev faktiskt ganska förvånad över kvaliteten på spelarna i Umeå trots att jag fått höra att de har en dålig spelarbudget. Jag vill inte påstå att deras trupp ser bättre ut än förra året, för det tycker jag inte den gör. Men den är inte mycket sämre och faktiskt riktigt spännande. Jag vågar nog säga, med ganska stor säkerhet, att Umeå kommer inte att bli enkelt att slå kommande säsong som många förutsett. De kommer ställa till det för många lag. Speciellt hemma.

Läs hela texten av Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke här.

Borås Basket – Wetterbygden 79–49
På söndagskvällen visade Borås Basket upp sig på hemmaplan för första gången under årets försäsong. Motståndare var Wetterbygden Stars – till vardags hemmahörande i Superettan. Borås inledde trögt, men ledde ändå med 43-33 efter två perioder. I den andra halvleken klev man upp i försvar och höll Stars till åtta poäng per period. Segersiffrorna för Borås blev 79-49.

Intensiteten, som var hög i de två matcherna på turnén i Danmark, stod inte att känna igen under den första halvleken mot Superettan-laget Wetterbygden Stars. Borås Basket ledde visserligen med 22-16 efter en period och med 43-33 i halvtid, men det fanns mer att önska.

I den andra halvleken såg det genast bättre ut. På 4:44 gjorde Borås 11-0 och tvingade Stars till timeout. Och gästerna hade fortsatt svårt mot det mer intensiva hemmaförsvaret. 20-8 slutade perioden och inför de sista tio minuterna ledde Borås med 63-41. Även i den fjärde perioden spelade Borås tufft försvar och åter igen mäktade Wetterbygden bara med att göra åtta poäng. Matchen slutade 79-49. Nästa hemmaträningsmatch spelas på lördag 18:00. Även då i Boråshallen men med Norrköping Dolphins som motståndare.

Läs hela texten av Magnus Stråhle här.

Torun, Polen – Norrköping Dolphins 63–70
Anwil, Polen – Norrköping Dolphins 69–70

Norrköping har i helgen varit i Polen och spelat försäsongsturneringen Kasztelan Basketball Cup. Och det blev seger för Norrköping som inledde med att slå Torun med 70-63 under lördagen. En seger som säkrade en finalplats mot hemmalaget Anwil Wloclawek under söndagen. Efter en mycket jämn tillställning kunder Norrköping vinna med en futtig poäng, 70-69, efter att nye forwarden Tyrell Green dragit i en trepoängare med bara två sekunder kvar att spela.

– Det var ett bra spel och vi kom till det skottet vi ville ha. De finns ingen spelare som sätter alla sådana skott, men det visar ändå på karaktär och mognad att sätta det skottet i den tuffa situationen, säger Norrköpings tränare Adnan Chuk till Folkbladet och fortsätter:
– Det är två riktigt tuffa matcher. Ett karaktärstest. Skönt och se att vi biter oss fast i alla matcher och lyckas vinna trots att vi inte spelar på topp. Det är en styrka. Vi visar att det är en bra grupp som fungerar tillsammans och som jobbar för varandra. Vi ska vara stolta över det här.

Hörsholm, Danmark – Nässjö Basket 92–65
Nässjö hade en riktigt tung lördagseftermiddag i Danmark där man föll med klara 92-65 mot Hörsholm. Nästa träningsmatch för Nässjö spelas på fredagkväll hemma mot Borås Basket.

Karhu Basket, Finland – BC Luleå 70–80
BC Luleå har gjort sig känt för sina blixtrande snabba uppspel. Men när man knäckte finska Karhu Kauhajoki så gjordes det – genom ett gnetigt halvplansspel.
– Det är starkt jobbat av grabbarna, säger Luleå-tränaren Peter Öqvist efter vinsten med 80-70.

Med två tuffa matcher i benen kom BC Luleå till spel mot finska Karhu Kauhajoki. Under fredagen hade Karhu kört över Jämtland Basket med hela 92-58. Och allt talade för att det skulle bli en tuff fight. Det blev det också. Hemmalaget inledde starkast och tog ledningen med 23-16 efter den första perioden. Men efter drygt tio spelade minuter vaknade gästande BC Luleå till liv.
– Vi började lite segt. Det märktes att det var tredje matchen mot ett piggare Kauhajoki. Det var tungt där ute men sen bet grabbarna ihop. Vi låg under med tio som mest i första perioden men sen började upphämtningen. Från andra quartern tycker jag att vi gör det väldigt bra, säger Peter Öqvist.

BC Luleå har som bekant gjort sig känt för det intensiva försvarsspelet och farten i snabba uppspel. Men när man drog ifrån mot Karhu Kauhajoki var det istället tack vare fem mot fem-spelet.
– Det var inte genom snabba uppspel utan vi fick gneta på i halvplansspelet. ‘Set play’ för ‘set play’ och ‘mismatch’ för ‘mismatch’ så gnetar vi på för att komma tillbaka in i matchen. Vi får fouls och kommer till linjen, hittar en del skott bakom screens och en del insidepositioner. Det kombinerat med försvaret, säger Öqvist.

Slutligen kunde BC Luleå hålla undan och vinna med 80-70. Det innebär att Peter Öqvists mannar vann tre matcher av tre möjliga i träningsmatchturnén.
– Det är starkt jobbat av grabbarna. Det kräver lite pannben för att göra det. Det har varit bra motstånd i de här fighterna och tufft motstånd i dag också. Den här helgen har varit allt vad vi coacher kunde önska oss.

Läs hela texten av Max Wiik här.

Uppsala Basket – Södertälje Kings 68–81
Uppsala Basket – Köping Basket 96–72

Uppsala Basket spelade på söndagen försäsongens tredje match, den andra träningsmatchen på två dagar. Efter förlusten mot Södertälje Kings under lördagen (68-81) var det ett revanschsuget Uppsala som tog emot superettan-laget Köping under söndagseftermiddagen, och det var klasskillnad. Uppsala vann med klara 96-72.
– Vi kom ut de första åtta minuterna och spelade ett riktigt bra försvarsspel. Men därefter var det sporadiskt, vi ska kunna göra det mycket bättre, säger Uppsalas tränare Kevin Gaines till UNT.se
.

Dela inlägget