Fotograf: Tobias Sterner / Bildbyrån

Sverige slog Slovakien – vinner gruppen

Sveriges basketherrar avslutade förkvalet till VM-kvalet med stil under lördagen. Jumbon Slovakien stretade visserligen emot bra, men Sverige kunde ändå vinna med 86-82.

Det var inte jättemycket på spel för Sverige när man tog emot Slovakien hemma i IFU Arena, Uppsala under lördagseftermiddagen. Efter segern mot Armenien i onsdags så var det klart redan före dagens match att Sverige skulle ta sig vidare till det “riktiga” VM-kvalet som startar i slutet av november. Men gruppsegern stod på spel och för att vinna gruppen var Sverige piskade att slå Slovakien, något man också gjorde även om det inte var en felfri insats från det svenska laget.

Slovakien inledde matchen bäst och hade också ledningen med 20-17 efter den första perioden. I halvtid hade dock Sverige vänt på siffrorna (44-39). Sverige utökade sedan ledningen inför den fjärde och avslutande perioden. Då vaknade slovakerna till liv igen och med knappt en minut kvar var den svenska ledningen nere i endast en poäng. Men Sverige kunde hålla undan och vinna med 86-82.
– Vi gör ett okej jobb, det är svårt för oss spelare att gå ut med samma energi som förra matchen när vi redan är klara för kvalet. Vi gjorde vårt jobb, och vi lyckades vinna, vilket känns bra, säger Marcus Eriksson som sköt i 16 poäng till förbundets hemsida.

Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic:
– Killarna gör ett fantastiskt jobb. Under kvalet har vi saknat några av våra spelare, men vi har jobbat tillsammans från första stund. Jag är nöjd med den nivå vi spelar på, och väldigt glad att vi avslutar kvalet på det här sättet.

Viktor Gaddefors blev bäste poängplockare i Sverige med sina 17 poäng.

I och med att Sverige vinner sin grupp så kommer man lottas in i någon av nedanstående VM-kvalgrupper:
Grupp B: Turkiet, Lettland, Ukraina
Grupp D: Italien, Kroatien, Rumänien
Grupp F: Tjeckien, Island, Finland
Grupp H: Israel, Storbritannien, Grekland

Lottningen sker i München, Tyskland den 24 augusti.

Matchfakta:
Sverige–Slovenien 86–82

(17–20, 27–19, 23–17, 19–26)
Poäng, Sverige: Viktor Gaddefors 17, Marcus Eriksson 16, Nick Spires 14, Martin Pahlmblad 11, Tobias Borg 7, Alexander Lindqvist 7, Jonathan Person 6, Thomas Massamba 6, Adam Ramstedt 2.

Dela inlägget