Fotograf: FIBA Europe (montage)

UPPKAST: Sverige ute efter revansch mot Armenien

Ikväll kan Sverige säkra en plats till höstens VM-kval. Storseger mot Armenien samtidigt som Bosnien vinner i Slovakien och saken är klar. Här är senaste nytt!

Vilka: 🇸🇪🇦🇲 Sverige–Armenien
Vad: 🏀 Förkval till VM-kvalet
När: Onsdag 16 augusti, kl 19.00
Var: IFU Arena, Uppsala
Sändning: Youtube
Livescore: 📋 FIBA.com

Sverige tog ett stort steg mot vidare avancemang i VM-kvalet när kvalserien vände i lördags. Returmötet mot Bosnien-Hercegovina vanns med hela 88–72 och Sverige kan nu säkra avancemang redan ikväll genom vinst med 14 poäng eller mer. Ett mer sannolikt scenario är dock att Sverige behöver vinna även matchen även på lördag mot Slovakien för att gå vidare.

Inga illusioner längre. Så kan läget inför matchen mot Armenien kort beskrivas. Den som sneglar på världsranking eller baskethistoria för att försöka bedöma Armeniens styrka som basketnation kommer att misslyckas kapitalt. Och för den som är idrottsnörd finns här också lite allmänbildning att få sig till livs. Den armeniska diasporan är stor och över 1,4 miljoner armenier bor i USA. Några av dessa har hunnit anamma basketen och detta så pass bra att Armenien just nu leder Sveriges VM-kvalgrupp.

Den största stjärnan i Armenien är utan tvekan Ryan Boatright. Den vindsnabbe guarden fick nyligen ett armeniskt pass och har varit en av de absolut bästa spelarna i hela VM-kvalet. Han lyckades vinna de amerikanska collegemästerskapen med UConn 2014 och har sedan dess spelat i Kina och Kroatien. Den gångna säsongen blev han vald till MVP i kroatiska ligafinalerna och har nu skrivit på för turkiska Besiktas. Mot Sverige gjorde han 23 poäng och var en starkt bidragande orsak till att Armenien vann med 82-69.

Sverige kommer stärkta efter den stora bortasegern mot Bosnien. Vetskapen att två hemmasegrar räcker för att avancera är naturligtvis tillräckligt konkret och realistisk för att vara mer än motiverande. Mot Bosnien klev Thomas Massamba fram och kunde tillsammans med Viktor Gaddefors och Nick Spires dominera planen i Zenica. Något liknande kommer att krävas ikväll.

För Sverige gäller det dessutom att kontrollera returtagningen och komma till bra avslut i varje anfall. En vinst med 14 poäng skulle innebära att avancemanget är klart om Bosnien också slår Slovakien.

SVERIGES LAG 🇸🇪:
4 Jonathan Person 190 1993 Uppsala Basket
5 Tobias Borg 184 1993 Dominion Bilbao, SPA
6 Viktor Gaddefors 201 1992 Juvecaserta, ITA
7 Dino Pita 192 1988 Krosno, POL
9 Thomas Massamba 185 1985 Södertälje Kings
10 Martin Pahlmblad 193 1986 Södertälje Kings
11 Adam Ramstedt 202 1995 Södertälje Kings
14 Alexander Lindqvist 205 1991 Uppsala Basket
16 Nicholas Spires 210 1994 Södertälje Kings
20 Marcus Eriksson 200 1993 Gran Canaria, SPA
29 Tim Schüberg 188 1995 Norrköping Dolphins
40 Carl Engström 216 1991 Tartu, EST

Förbundskapten: Vedran Bosnic Assisterande: Fredrik Joulamo och Adnan Chuk

(Denna text är till stor del ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget