Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

EXTRA: Sverige vidare till höstens VM-kval

Sveriges herrlandslag är vidare till VM-kvalet som startar i november. Detta står klart efter att Sverige under onsdagskvällen besegrat Armenien på hemmaplan med 93-70.

14 poäng eller mer. Det var vad Sverige var tvingade att vinna med för att säkra en VM-kvalbiljett redan ikväll, samtidigt som Bosnien slog Slovakien på bortaplan. Sagt och gjort. Efter att Bosnien vunnit med 92-74 så var det ett heltaggat svenskt lag som kom ut på parketten i IFU Arena. Redan från start tog Sverige ett rejält kommando om matchen, ryckte till 23-10 innan den första perioden var över. Sedan släppte aldrig Sverige greppet och vann komfortabelt med 93-70 inför drygt 1 800 åskådare.

Poängbäst i det svenska laget blev Tobias Borg med 16 poäng, tätt följt av Viktor Gaddefors på 15. Armeniens Ryan Boatright sköt i 32 poäng.
– Det känns fantastiskt att vi är vidare. Att nå VM-kvalet var vårt mål, och det känns bra att vi redan har uppnått det, säger Sveriges lagkapten Alexander Lindqvist som satte åtta poäng.

Förbundskapten Vedran Bosnic:
– Jag tycker vi dominerar i 40 minuter idag. För sju dagar sedan förlorade vi två matcher i rad och de flesta trodde inte på oss då. Men nu efter vår vinst mot Bosnien och den här matchen ikväll är vi vidare till VM-kvalet. Jag är inte bara glad för denna grupp spelare – jag är extremt glad. De tolv spelare som spelar idag förtjänar så mycket respekt. Jag tror att det här är en stor vinst för Sverige som basketnation.

En match återstår för Sverige innan detta förkval är avslutat. Gruppjumbon Slovakien hemma på lördag eftermiddag. Seger där och Sverige vinner gruppen. VM-kvalet startar i slutet av november. Lottningen dit sker den 24 augusti.

Matchfakta:
Sverige–Armenien 93–70

(23–10, 33–22, 17–18, 20–20)
Poäng, Sverige: Tobias Borg 16, Viktor Gaddefors 15, Thomas Massamba 13, Nick Spires 12, Marcus Eriksson 10, Jonathan Person 9, Alexander Lindqvist 8, Martin Pahlmblad 4, Adam Ramstedt 2, Carl Engström 2.
Armenien: Ryan Boatright 32, Andrew Chrabascz 17, Artem Tavakaljan 7, Lucas Fischer 4, Kris Janku 4, Albert Tatevosjan 3, Arkadij Mkrtjtjan 2, Amiran Amirchanov.
Publik: 1 820.

Dela inlägget