Fotograf: Johan Löf / Bildbyrån

Amerikansk komboguard klar för Umeå

Umeå BSKT presenterar idag sin första importspelare inför säsongen 2017/18 i Basketligan Herr.

– Arik är en spelare som har fysiken, viljan och tekniken att sätta press över hela plan. På det så är han även en allsidig offensiv spelare som är van att ta mycket ansvar framåt, säger Umeås tränare Jesper Gustavsson i ett pressmeddelande.

Arik Smith (23 år) är en hårt arbetande komboguard med fart och aggressivt försvarsspel. Han spelade collegebasket med Kingsmen vid Cal Lutheran University i NCAA III där han ledde sitt lag till slutspel i SCIAC två år i rad med imponerande “double-doubles” i nästan alla slutspelsmatcher under 2015, ett snitt under säsongen på 18.9 poäng, 4,6 returer, 3,2 assist och 2 stelas per match. Arik utsågs då även till Male athlete of the year vid sin examinering 2015, en mycket ärorik utnämning som han värdesätter än i dag.
– Eftersom jag kommer från ett mindre universitet måste jag jobba hårdare än alla andra och förtjäna min speltid för att bevisa att jag kan spela på en hög nivå. Utmärkelsen Male athlete of the year är jag väldigt stolt över att få och det är ett bevis på min förmåga, säger Arik Smith.

Säsongen 2015-2016 bestämde han sig för att testa livet som proffs i Italien och NB Sora 2000 i Serie C, en säsong som efter stor framgång ledde till att han värvades vidare till Cestistica Ostuni förra säsongen. Arik snittade 23,3 poäng, 5,2 returer, 2,6 assist och 1,3 stelas på 24 matcher med NB Sora 2000 under första året som proffs. Förra säsongen snittade han 21,9 poäng, 5,3 returer, 3,1 assist och 1,6 stelas på 27 matcher.
– Vi har inför denna säsong verkligen valt spelare med omsorg och tagit tid på oss att göra rätt val. Arik är ett bra val, framförallt utifrån de referenser jag fått på honom från Italien, säger Umeås sportchef Luca Romano.

Arik har under sina två år i Europa som proffs varit med och tagit de två lagen han representerat från den nedre halvan av tabellen till finalspel.
– Umeå och Sverige tror jag kommer passa mig bra. Svenska basketligan är mer fysisk och passar mig som aggressiv försvarare. För laget kommer jag jobba hårt för att skapa ytor och sätta upp mina lagkamrater i offensiven. Jag har inställningen att vinna varje match, det är inte roligt att förlora och jag vill ha kul. Det finns bara ett sätt och det är att ändra sitt tankesätt till att vara en vinnare och spela för att vinna, avslutar Arik Smith.

23-åringen landar i Umeå på måndag.

SILLY SEASON 2017/18: Så är läget i ditt lag – just nu!

Dela inlägget