Fotograf: Bildbyrån (montage)

Dolphins-guarden med i truppen mot Bosnien

Tim Schüberg får chansen mot Bosnien-Hercegovina. Norrköping Dolphins-guarden är bland de tolv ombytta när resan mot VM i Kina 2019 drar igång på allvar i morgon.
– Jag tränar och sliter varje dag och nu blev jag belönad för det, säger 22-åringen.

Det är en avslappnad förmiddagsträning. Herrlandslaget inleder kvalresan mot Bosnien-Hercegovina klockan 18.00 på onsdagskvällen. Slutmålet är VM-turneringen i Kina 2019. Från Dolphins finns Tim Schüberg med i den trupp som ska försöka inleda kvalet med seger.
– Det kommer nog vara en annan känsla än tidigare. Det är säkert en annan stämning än i träningsmatcher, precis som att spela en grundseriematch i ligan inte är detsamma som en final. Jag tränar och sliter varje dag och nu blev jag belönad för det, säger Tim en kvart efter avslutad träning.

Vad blir din roll på onsdag?
– Vi har inte pratat så mycket om det. Jag är back-up till Thomas (Massamba), Tobbe (Borg) och Jonte (Person). Om det blir två minuter där jag ska ta bort nån spelare så är det väl det jag ska göra. Vi kommer prata mer om det senare, säger Tim.

Vilka är de största styrkorna ni har som lag?
– Bra sammanhållning som gör att vi får ut det vi vill i spelet. Vi vet vad alla vill göra och är bra på, som gör att vi som lag blir väldigt samspelta.

Ser du några likheter med hur ni spelar i Dolphins, men tanke på att Adnan Chuk är i coachstaben?
– Inte så många faktiskt, men det finns ju alltid där på nåt sätt. Försvar går alltid först hos Vedran (Bosnic, förbundskapten), precis som hos Adnan, menar Tim.

Landslaget har varit i Norrköping sedan i torsdags. Förutom träningar har han och de andra spelarna sett staden.
– Det har varit bra väder så vi har gått runt och jag har visat runt lite.

Vad har du visat?
– Vi har mest varit på stan och tagit det lugnt. Tagit nån fika, säger Tim.

Bosnien kommer till spel utan deras två NBA-stjärnor: Jusuf Nurkic och Mirza Teletovic.
– Ska jag vara ärlig har jag inte superkoll på Bosnien. Jag vet att de har många bra spelare, stora spelare. Bra skyttar.

Lagets assisterande coach Adnan Chuk, som till vardags rattar Dolphins herrar, säger så här om onsdagens motstånd:
– Det är ett komplett lag med många duktiga spelare, Dzanan Musa kanske den mest talangfulle. Vi har kollat många matcher med dem och fokuserat på vissa detaljer. Störst fokus har vi lagt på oss själva, hur vi ska spela och agera.

Fyra träningsmatcher är avklarade, två dubbelmöten med Nederländerna och Estland som resulterade i två segrar och två förluster. Nu har det svenska laget finslipat på detaljerna – och är mer än redo för allvaret mot Bosnien.
– Vi har tagit kliv och lärt känna varandra. Vi har tränat bra och lagt fokus på detaljer de senaste träningarna. Nu hoppas vi på en bra och att det kommer mycket publik, avslutar Adnan Chuk.

Text: Robin Svensson (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget