Fotograf: Peter Skaugvold / Bildbyrån

KLART: Nytt slutspelsformat i Basketligan

Nu är det klart. Sex lag går till slutspel i Basketligan herr säsongen 2017/2018. De två första lagen i grundserien går direkt till semifinal medan lag 3-6 spelar kvartsfinaler bäst av tre. Semifinaler och finaler spelas i bäst av sju matcher.

– Förändringen görs för att höja värdet på grundseriematcherna och skapa spänning i hela tabellen, säger tävlingsutskottets ordförande Jonas Emilsson.

När prövningen av alla lag som ansökt till Basketligan herr var klar stod det klart att endast åtta lag uppfyllde de kriterier som är uppsatta för spel i den högsta serien. Efter detta har Svenska Basketbollförbundet fört en dialog med Föreningen Basketligan herr för att hitta ett sätt att höja värdet på matcherna i grundserien.

Slutsatsen blev att sex lag går till slutspel där ettan och tvåan går direkt till semifinal. Kvartsfinalserierna kortas även ner till bäst av tre för att minimera väntan för ettan och tvåan. Semifinalerna och finalerna spelas som tidigare i bäst av sju matcher.

Grundserien i Basketligan herr kommer att spelas i 28 omgångar där varje lag möts fyra gånger. Nytt för i år är också två korta landslagsuppehåll i november respektive februari.

Kvalificerade lag är: BC Luleå, Södertälje Kings, Norrköping Dolphins, Uppsala Basket, Jämtland Basket, Borås Basket, Nässjö Basket, Umeå BSKT

Dela inlägget