Fotograf: Peter Skaugvold / Bildbyrån

Efter SM-guldet – BC Luleå blickar framåt

Förra veckan blev BC Luleå svenska mästare i Basketligan herr. Efter finalfest och guldbankett är nu vardagen här igen.

En vecka har gått sedan den där magiska majkvällen där BC Luleå för första gången på tio år stod som svenska mästare i Basketligan herr efter att ha besegrat Södertälje Kings i finalen. Luleå är därmed tillbaka på tronen som bäst i Sverige.

I en intervju med NK/NSD berättar klubbdirektör Mosesson om truppbygget inför nästa säsong, hans egna slutspelsförslag och drömmen om Europa.

NSD: Hur ser en guldvardag ut nu då för en klubbdirektör?
– Det är ganska likt. Alla som har jobbat med det här vet att det tar några dagar att tända till igen. Nu håller vi på… Det är det vanliga, spelare åker hem nu – men det är roligare att skicka hem dem efter att vi har vunnit än att ha åkt ut i en kvartsfinal eller semifinal.

Mosesson fortsätter:
– Nu gäller det att få ihop allt. Allt som ska faktureras ut och vi ska gå igenom säsongen med coacherna och laget. Det är mycket sånt det blir nu de här två kommande veckorna innan man börjar “tok” inför nästa.

NSD: Är det då man börjar blicka framåt?
– Jag tror att det tar ett par veckor, men samtidigt som man håller på så tänker man framåt. Inte kommer man bara hit och tänker samma dag och vad som händer – utan nog har man börjat tänka framåt lite grann. Men det är inget man vill prata om riktigt, utan det är något som bara finns där.

Det är ingen hemlighet att BC Luleå vill behålla importtrion Brandon Rozzell, Quinton Upshur och Yannick Anzuluni som var lysande under hela säsongen.
– Direkt efter att man har vunnit ett guld så vill man självklart behålla hela laget – och fortfarande tror jag att jag skulle ha gjort det också om de säger “vi fortsätter och kör rakt av på samma sätt”. Det finns inga planer att vi tänker bryta det här utan vi känner positivt kring den grupp vi har haft i år. Sen kommer det säkert inte bli att alla är kvar, men såna känslor finns det – att man tycker att det har varit en fantastisk grupp och att jag gärna hade kunnat fortsätta spela med den.

I och med finalsegern så har BC Luleå sportsligt kvalificerat sig för Europaspel i höst, men om det blir något äventyr i Europa återstår att se.
– Det är något vi har sagt: Att vi ska vinna guld innan vi ens ska fundera på det… Eller vara i final eller nåt sånt där. Nu måste vi sätta oss ner och titta vad det finns för resurser. Vi klarar inte det utan ett näringsliv som ställer upp. Så det arbetet kommer det också att tittas på, säger Mosesson till NK/NSD.

I helgen kom beskedet att Basketligan herr kommer att spelas med åtta lag kommande säsong och att samtliga tar sig till slutspel.
– Åtta eller nio, det är inte nån större sensation. Det hade varit värre om vi kanske hade gått ner från tolv till åtta. Det nionde laget som försvann nu var Malbas som inte gick till slutspel. Det är det enda laget som försvinner – och sen tror inte jag att sista ordet är sagt just när det gäller slutspelsträdet. Jag tror inte att alla lag kommer gå till slutspel utan det blir nog några nya varianter på det där.

NSD: Vad skulle du själv vilja se?
– Om jag nu, utan att det ligger något i vad föreningen tycker – utan det är vad jag själv tycker, så tror jag att de två första lagen går direkt till semifinal och att sjuan och åttan har spelat färdigt och att resten spelar kvartsfinaler. Sen går det aldrig att revidera overhead-bilder och titta, utan man måste leva i verkligheten. Nu är det åtta lag och då kan man sitta och grina över det och tycka att det borde vara nio. Men åtta eller nio spelar ingen roll, då hade det varit bättre att det hade kunnat gå upp till tolv lag. Det är kanske dit vi måste i framtiden. Men som med Djurgården och AIK, om de inte ser att de har möjlighet är det väl lika bra att de spelar i superettan ett år till.

Här kan du läsa intervjun i sin helhet!

Dela inlägget