Fotograf: Montage

INFÖR Final #5: Luleå-Södertälje

Ikväll kan BC Luleå bli svenska mästare i basket säsongen 2016/17. Men då krävs det seger mot Södertälje Kings. Här är senaste nytt inför kvällens match!

Vilka: BC Luleå-Södertälje Kings
Vad: 🇸🇪 Basketligan herr, final 5 (bäst av 7)
När: Onsdag 10 maj, kl 19.04
Var: Luleå Energi Arena, Luleå
Sändning: Basketsverige.tv
Livescore: 📋 Basketsverige.se

Ikväll onsdag spelas den femte matchen i finalserien mellan BC Luleå och Södertälje Kings i Luleå Energi Arena. Med ryggen mot Täljehallens vägg i måndags tryckte Södertälje ifrån med beslutsamhet och besegrade gästerna, som inte fick nöjet att ta med sig SM-bucklan hem till Luleå.

Läget är dock – och kommer fortsätta vara – kritiskt för de regerande mästarna, som måste vinna de tre återstående matcherna för att behålla titeln svenska mästare, medan Luleå har tre komfortabla chanser att erövra titeln, två på hemmaplan och en borta.

Det är ett faktum att Luleå har fått ihop en imponerande laguppställning den här säsongen, men att det skulle bli tre inledande raka segrar i finalen var ändå oväntat. Och även om minst en av matcherna lika gärna hade kunnat sluta i Södertäljes favör var Luleås favoritskap ordentligt stärkt inför matchen i måndags. När Luleå-tränaren Peter Öqvist efter matchen fick frågan om varför Luleå förlorade, om det handlade om brist på fokus eller något annat, svarade han:
– Jag tror så här, om någon frågar dig innan: ”Kommer Luleå svepa Södertälje?” så hade du svarat…? Nej. Det finns ett motståndarlag också som spelar bra här hemma, sköt bollen bra i dag (läs måndag) och var snäppet vassare än oss helt enkelt. Det är så det är, de pendlar och de går, de här fighterna, vi ska försöka täppa till defensivt lite bättre hemma på onsdag och får en ny fight helt enkelt.

För Södertäljes del påverkade Tanel Kurbas skada i den andra matchen laget, som behövde tid som inte fanns att ställa in sig mentalt på den förändrade rotationen. Det var också en stor anledning till att efterföljande match blev en övermäktig uppgift för Södertälje.
– Det påverkade oss väldigt mycket när vi förlorade en väldigt viktig spelare. Nästa dag – det var inte samma sak när vi såg att han var skadad och inte kunde spela. Det påverkade oss i match tre, vi försökte göra saker, men tyvärr hade vi inte rätt reaktion med den rotationen där. I dag kom de och sade: ”Okej, låt oss spela för honom”. Om vi hade förlorat matchen hade vi inte haft några fler chanser, sa Södertäljes tränare Vedran Bosnic, som såg måndagens seger som en bra laginsats, ändå långt ifrån perfekt:
– Vi hade plus 15 returer och en del defensiva saker när vi var fokuserade, men det fanns också delar av matchen där vi inte var fokuserade. Tro inte att jag är väldigt glad över allt som hände – jag är glad att vi hade reaktionen och vann mot ett väldigt bra lag, men det fanns delar av matchen som jag inte är glad över och som vi försökte ändra på. För mot det här laget, för att vinna måste man spela en perfekt match. Vi måste förbereda oss inför onsdag, för att spela en perfekt match där.

Så här sa Toni Bizaca efter senaste matchen:
– Vi är lite tunna i rotationen, alla är trötta och det är svårt att spela bra matcher i 40 minuter, särskilt när det är varannan dag. Och de (Luleå) har en mycket större rotation, de byter mycket mer. Vi går för vinst som vanligt. Vi måste behålla aggressiviteten och fokus i fler minuter, inte falla ned av trötthet eller skador. Vi har de delarna när vi faller ned, de behåller alltid rytmen och vi måste också ha det. Vi ska se på matchen igen och se vad vi gjorde bra och försöka behålla det och se vad vi gjorde dåligt och inte försöka upprepa det. Det är precis som jag sade: fokus, hur mycket vi kan behålla den under de 40 minuterna, det är det som kommer att avgöra nästa match.

Peter Öqvist:
– Det blev inte 4-0 i matchserien utan Södertälje grejade att försvara sin hemmaplan. Att vi inte riktigt kom upp i nivå i vårt försvar och returtagning blev avgörande faktorer i måndags. Södertälje har lovat att matchserien kommer gå till sju matcher. Vi kommer att göra allt i vår makt för att vinna guldet redan ikväll. Kampmomenten, förmågan att fokusera på rätt saker och behålla kylan i avgörande lägen blir otroligt viktigt.
 

LÄGET I LAGEN:❓
Luleå kan mönstra starkast möjliga lag.

Södertälje kommer till spel utan Tanel Kurbas som tidigare under finalserien bröt ett ben i foten.

TIDIGARE MATCHER: ✍️
11/10: BC Luleå–Södertälje Kings 61–59
26/11: Södertälje Kings–BC Luleå 96–74
6/1: BC Luleå–Södertälje Kings 78–74
24/2: Södertälje Kings–BC Luleå 82–67
2/5: BC Luleå–Södertälje Kings 81–77 (final 1)
4/5: Södertälje Kings–BC Luleå 84–93 (final 2)
6/5: BC Luleå–Södertälje Kings 84–67 (final 3)
8/5: Södertälje Kings–BC Luleå 96–90 (final 4)

LÄS MER: 📒
Luleås hemsida inför matchen
Södertäljes hemsida inför matchen

Dela inlägget