Fotograf: Montage

INFÖR Final #2: Södertälje-Luleå

Efter att BC Luleå vände och vann den första finalmatchen i tisdags, så är det Södertälje Kings som har pressen på sig när den andra ronden spelas i kväll. Här är senaste nytt!

Vilka: Södertälje Kings-BC Luleå
Vad: 🇸🇪 Basketligan herr, final 2 (bäst av 7)
När: Torsdag 4 maj, kl 19.04
Var: Täljehallen, Södertälje
Sändning: Basketsverige.tv
Livescore: 📋 Basketsverige.se

I tisdags inleddes den bäst av sju matcher långa finalserien i Basketligan herr mellan Södertälje Kings och BC Luleå i Luleå Energi Arena. Efter en stark första period som Södertälje kontrollerade och vann med 25-13 vaknade Luleå till och övertog ledningen innan halvtid för att sedan vinna matchen med 81-77.

I kväll möts lagen på nytt, den här gången i Täljehallen, där Södertälje står inför den viktiga uppgiften att utjämna till 1-1 på hemmaplan.

Att Södertälje skulle skaffa sig en 12-poängsledning efter tio spelade minuter i tisdags var aningen överraskande och kanske lite väl enkelt för att hålla matchen igenom. Luleå tändes av underläget, inspirerades av motståndarnas energi och vände spelet till sin fördel under den andra perioden som slutade 28-14. Efter den urladdningen tog en ny och jämnare match vid efter halvtid, men en viss kontroll och ett litet men konstant överläge hade ändå hemmalaget.

Att Södertälje tidigt hamnade i foulproblem blev till en begränsning som Luleå kunde dra nytta av. 27 fouls mot motståndarnas 18 innebar att Luleå fick gå till straffkastlinjen 29 gånger och satte 21, medan motsvarande siffra för de regerande mästarna var elva försök och åtta satta.

Luleås Quinton Upshur och Yannick Anzuluni var centrala figurer i hemmalagets anfallsspel och attackerade konsekvent en mot en, vilket ställde till med problem för Södertälje som hade svårt att stoppa dem utan att foula eller lämna andra spelare öppna. Luleås guards hade inte lika öppen gata till korgen, men Brandon Rozzells kvickhet skapade rörlighet i anfall och den relativt låga poängproduktionen med hans mått mätt (13) kompenserade han med nio assists och fem returer. Adam Rönnqvist gjorde en betydligt mindre minnesvärd insats och försvann någonstans i periferin av Södertäljes försvar.

Södertäljes guards hade ingen enkel uppgift på bakplan med tanke på Luleås intensiva försvar som störde det vanligtvis så kontrollerade anfallsspelet och resulterade i en hel del missförstånd i pressade lägen. Men trots att Thomas Massamba gjorde blygsamma sju poäng hittade han liksom Rozzell ändå sätt att bidra: nio assists och åtta returer blev siffrorna i protokollet. Darien Brothers blir alltmer viktig för laget, inte bara i poängproduktionen där han stod för 18 på 20 minuter, utan också med sin inställning att alltid ge maximalt på planen vilket inspirerar medspelarna att göra detsamma. Toni Bizaca gjorde 19 poäng på 18 minuter varav hela 12 i första perioden, men dras med diverse småskador som begränsar hans speltid och förmågan att prestera.

Den första matchen var en viktig värdemätare för båda lagen som nu har en bättre uppfattning om var motståndaren står. Utifrån det kommer en del taktiska justeringar att ha gjorts inför kvällen och därför kommer matchbilden säkerligen att se annorlunda ut jämfört med senast.
– Nu har jag sett matchen tre gånger på de senaste 18 timmarna och det var ingen vidare vacker match, det var många missar från båda lagen, vi har till exempel fem helt onödiga turnovers, saker som man inte kan göra i ett slutspel, säger Södertäljes tränare Vedran Bosnic till Länstidningen och fortsätter:
– Vi har analyserat vårt försvar en mot en, vi missade för mycket där och gav dem för många enkla poäng. Det blev avgörande till slut. Vårt försvar efter den första perioden var inte alls på den nivå där vi vill ha det.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)
 

LÄGET I LAGEN:❓
Södertäljes Toni Bizaca sträckte baksida lår i tisdagens match, men hans medverkan i kväll ska inte vara i fara. I övrigt mönstrar Södertälje starkast möjliga lag.

Luleå har i skrivande stund inga skador eller sjukdomar i truppen.

TIDIGARE MATCHER: ✍️
11/10: BC Luleå–Södertälje Kings 61–59
26/11: Södertälje Kings–BC Luleå 96–74
6/1: BC Luleå–Södertälje Kings 78–74
24/2: Södertälje Kings–BC Luleå 82–67
2/5: BC Luleå–Södertälje Kings 81–77 (final 1)

LÄS MER: 📒
Södertäljes hemsida inför matchen
Luleås hemsida inför matchen

Dela inlägget