Fotograf: Montage

INFÖR Final #1: Luleå-Södertälje

Ikväll spelas den första finalen i Basketligan herr. BC Luleå eller Södertälje Kings – vem blir mästare säsongen 2016/2017? Här är allt du behöver veta inför den första ronden!

Vilka: BC Luleå-Södertälje Kings
Vad: 🇸🇪 Basketligan herr, final 1 (bäst av 7)
När: Tisdag 2 maj, kl 19.04
Var: Luleå Energi Arena, Luleå
Sändning: Basketsverige.tv
Livescore: 📋 Basketsverige.se

Väntan har varit lång för BC Luleå, väldigt lång. Men efter sju år är Luleå tillbaka för att spela en finalserie igen. För motståndet står inga mindre än de senaste fyra årens svenska mästare Södertälje Kings.

Båda lagen är väldigt starka på sina hemmaplaner och under säsongens fyra möten i grundserien har klubbarna vunnit sina respektive hemmamatcher. Luleå slog ut Uppsala Basket i sin semifinal med 4-1 i matcher. Södertälje hade en lite tuffare uppgörelse med Norrköping Dolphins i sin semifinalserie och vann till slut med 4-2 i matcher.

– Äntligen är det dags att inleda det efterlängtade finalspelet. Det har varit en veckas återhämtning, träning och förberedelser som nu är till ända och grabbarna känns redo för uppgiften och otroligt laddade. Förväntan är stor, adrenalin i blodet och det gäller att hålla huvudet kallt och fokus på rätt saker när anspänningen är hög, säger Luleå-tränaren Peter Öqvist till klubbens hemsida och fortsätter:
– Motståndet är så klart svårast möjliga i form av ett Södertälje med sex importer, två landslagsmän och rutin av att vinna, men de är inte oslagbara. Defensivt gäller det att spela ett komplett lagförsvar. Vi behöver bromsa poängmaskinen Toni Bizaca, hantera Södertäljes “pick och rullspel” och göra det utan att släppa deras skyttar fria från trepoängslinjen. Dessutom behöver vi freda returtagningen runt egen korg för att minimera deras extra chanser till poäng samt att det ger oss möjligheten att föra matchen i det tempo vi önskar.
– Offensivt gäller det att hitta de övertag vi har i duellerna mellan spelarna, att hitta lägen där vi är snabbare eller starkare för att skapa ett övertag. Sedan gäller det att spela med axlarna nere och våga vara aggressiva och offensiva i sinnet. Södertälje är precis som vi erkänt duktiga i försvar och det är en svår nöt att producera mycket poäng mot dem, men det går om vi är aggressiva.

Så här sa Södertäljes tränare Vedran Bosnic efter att finalbiljetten säkrades i torsdags.
– Vi har kommit till final efter att ha slutat trea. Så får vi se hur den serien blir. Än en gång har det andra laget vilat mer än vi, men det var väldigt viktigt att vinna i dag. Det är bättre för oss nu när vi får två dagar mer att vila, nästa match är tisdag, borta, vi har lite mer tid att förbereda oss på.
 

LÄGET I LAGEN:❓
Luleå kan mönstra starkast möjliga lag.

Södertälje ser också ut att kunna ställa upp med ordinarie manskap.

TIDIGARE MATCHER: ✍️
11/10: BC Luleå–Södertälje Kings 61–59
26/11: Södertälje Kings–BC Luleå 96–74
6/1: BC Luleå–Södertälje Kings 78–74
24/2: Södertälje Kings–BC Luleå 82–67

LÄS MER: 📒
Luleås hemsida inför matchen
Södertäljes hemsida inför matchen

Dela inlägget