Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

TV: Matchboll för Södertälje

Södertälje Kings tog ikväll en mycket viktig seger borta mot Norrköping Dolphins. Nu är de regerande mästarna endast en match ifrån en ny SM-final. Här är höjdpunkterna!

Södertälje fick en enkel resa mot seger i semi fyra i söndags där Södertälje var bra medan Norrköping gjorde sin blekaste match i den här tuffa matchserien. Norrköping fick Johnell Smith skadad vilket gör att han, åtminstone i den här matchen, är borta vilket givetvis gör en tunn trupp ännu tunnare. Men nu återstod att se om man åter skulle kunna visa samma hjärta som man gjort så många gånger under säsongen 2016/2017.

Föreställningen inleddes med prisutdelning för Basketligan Herr där Norrköping tränare Adnan Chuk fick priset “Årets Coach”, Cole Darling för “Årets Forward” och Joakim Kjellbom för “Årets MVP”, “Årets Center” och “Årets Försvarare”.

Norrköping öppnar mycket inspirerat även om det är låga poäng, men man håller Södertälje på en poäng i över tre minuter. Det är som tidigare matcher stentufft i varenda duell, men Norrköping håller emot och skaffar sig en liten ledning med 17-13 efter första perioden. Trepoängsskyttet från Norrköping måste bli bättre då man har 2/9 mot gästernas 2/6.

Södertälje gör snabbt 6-0 direkt i början av den andra perioden och Norrköpings tränare Adnan Chuk kallar timeout. Det slarvas för mycket i Norrköping passningsspel vilket ger Södertälje gratisanfall och man kan behålla sin ledning. Norrköping krigar sig ifatt och Södertälje-tränaren Vedran Bosnic gillar inte vad han ser och kallar timeout. Thomas Massamba är skillnaden lagen emellan och det ser ut som om han gör poäng när han själv vill samtidigt som han spelar ett starkt försvar som alltid ligger på gränsen. Södertälje är fullständigt överlägsna i perioden där man håller hemmalaget på ynka sju poäng samtidigt som man själva gör 20. Södertälje är nio upp, 24-33, i halvtid. Från golvet har Norrköping skjutit 10/33 mot Södertälje 14/34.

Det har gått troll i Norrköpings spel och man har det ruskigt tungt runt Södertäljes korg samtidigt som Södertälje fortsätter att göra poäng och vid 24-39 tar hemmalaget timeout. Den får önskad effekt och det börjar hända saker i offensiven samtidigt som man steppar upp sitt försvar. Med knappa tre minuter kvar av tredje perioden tar Södertälje timeout då Norrköping har närmat sig till 41-47. Perioden vinns av Norrköping med 20-16 efter att man satt en trea på klockan och är fem ner, 44-49, inför det spännande avgörandet.

Det hettar till därute och nu är det krig om varenda boll, varenda poäng och med sex minuter kvar av matchen är Norrköping ikapp, 52-52. Södertälje ser inte alls ut så bekväma ut längre och man kan nästan skönja lite panik efter att man tappat sin stora ledning. 3.50 kvar och timeout från Norrköping då Södertälje har ledningen med 56-55. Spelet är stressat och Norrköping åker på några turnovers som ger Södertälje ytterligare fyra poäng på snabba uppspel, men 2.18 kvar och fem ner är ingenting i basket. Södertälje tar sin sista timeout med 24.05 sekunder kvar med ledning 63-58 och bollen från sidan. Södertälje vinner matchen med 65-60 efter att sista perioden slutat 16-16.
– Grattis till Södertälje som tar en viktig seger, men med lite flyt hade vi kunnat ta hem detta. Vi har två viktiga spelare borta i Abdou och Johnell men ändå kommer vi tillbaka från minus 16 till att gå upp i ledningen. Vi har en 17-åring i Edvin Stark med en fantastiskt spelsinne som kommer in och spelar så starkt på en mycket hög nivå. Vi krigar hela tiden och ger aldrig upp och jag är oerhört stolt över spelarna så jag har bara beröm att ge. Nu fokuserar vi på träning och nästa match som är på torsdag, säger Adnan Chuk.

Vedran Bosnic:
– Grattis till Norrköpingspelarnas utmärkelser. Det var tufft för oss och det är aldrig lätt mot Norrköping men vi hade kontroll under 25 minuter, men vi slutförde aldrig utan Norrköping kom ut starka och kom ikapp. Efter en timeout på slutet fick jag en bra reaktion från spelarna som gjorde att vi kunde vinna. Vi borde ha avgjort tidigare men jag vill ändå ge ”cred” till spelarna och det var en lagvinst ikväll även om Tomas Massamba gör ännu en fantastisk match och jag tycker att, trots att han spelat på mycket hög nivå ute i Europa så har han blivit 20 procent bättre det här året.

MATCHFAKTA / semifinal 5 i bäst av 7:
Norrköping–Södertälje 60–65

(17–13, 7–20, 20–16, 16–16)
Poäng, Norrköping: Joakim Kjellbom 13, Mikael Lindquist 13, Cole Darling 13, Tim Schüberg 6, Edvin Stark 6, Dejan Jeftic 6, Mikkel Plannthin 3.
Södertälje: Thomas Massamba 29, Davis Lejasmeiers 12, Darien Brothers 8, Nick Spires 6, Delvon Johnson 3, Tanel Kurbas 3, Toni Bizaca 2, Lazar Radosavljevic 2.
Publik: 1 193.

(Södertälje leder med 3-2 i matcher)

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget