Fotograf: Johan Sandström / BC Luleå

TV: Luleå klart för final

BC Luleå blev under tisdagen första lag klart för final i Basketligan. Grundseriesegrarna vann den femte matchen mot Uppsala Basket med 86-73. Här är matchens höjdpunkter!

En stor del i Luleå-förlusten i söndags var den stora avsaknaden av produktion från bland annat lagets amerikaner. Inledningen på matchen visade att i alla fall Yannick Anzuluni hade andra planer. I första perioden stod showmannen för 10 poäng via ett par treor och två otroligt tunga alley-oop dunkar.

Som det ofta blir när Anzuluni leder vägen så hakade BC Luleå på och det stillastående anfallet från i söndags var som bortblåst. För Uppsala var det Jonathan Person som höll laget kvar i matchen med sina sju poäng, efter en period spelat hade BC Luleå ledningen med 21-12.

Efter att Yannick Anzuluni visade vägen i period ett var det Quinton Upshur som tog över rodret i period två. Hela säsongen har den egentliga svagheten i Upshurs spel varit ett knackigt skytte. Ikväll, med finalspel på spel, visade han upp sig från sin absolut bästa sida. Förutom hans otroliga försvarsspel satte han idag fem treor på väg mot 20 poäng. Fyra av de treorna och 15 av de poängen kom i den, praktiskt taget avgörande, andra perioden. BC Luleå fick igång farten man så desperat behöver i sitt anfallsspel och resultatet blev 28 poäng i period två, fler än i hela första halvlek i söndags. Även Adam Rönnqvist ville vara med på ett hörn och stod för nio poäng i perioden på ett par vackra attacker och en trea.

Den tredje perioden inleddes i ett rasande tempo då BC Luleå gjorde 11-2 på lite drygt två minuter vilket innebar kvällens största ledning, 60-34. Därifrån stagnerade Luleås anfallsspel totalt och man hade stora problem med Uppsalas aggressiva dubblingar kring halvplan vilket skapade en hel del andrum för Uppsala som kunde avsluta perioden med att göra 13-2 på BC Luleå. Inför den fjärde perioden var ställningen alltså 62-47, fördel Luleå.

Uppsala släppte inte foten från gasen i fjärde perioden, efter fyra minuter var BC Luleås ledning nu nere i nio poäng och med en stekhet Alexander Lindqvist i motståndarlaget kändes inte nio poäng särskilt mycket. Men man hittade mycket bättre lösningar ur Uppsalas dubblingar och kunde lira sig till bra avslut och straffkast som man tog väl hand om. Det innebar att ledningen igen växte till 14 poäng med ungefär fyra minuter kvar och där någonstans blev finalplatsen säker efter en mycket tuff, fysisk och stundtals grinig match i Luleå Energi Arena.

Även värt att nämna är att Brandon Rozzell inför matchen tilldelades pris för “Årets Guard” i Basketligan Herr.

MATCHFAKTA / semifinal 5 i bäst av 7:
Luleå–Uppsala 86–73

(21–12, 28–20, 13–15, 24–26)
Poäng, Luleå: Yannick Anzuluni 26, Quinton Upshur 20, Adam Rönnqvist 11, Brandon Rozzell 11, Tom Lidén 10, Tim Kearney 7, Anton Saks.
Uppsala: Alexander Lindqvist 21, Jonathan Person 17, Andreas Person 11, Axel Nordström 8, Lukas Friberg 7, Carl Engström 6, Anes Zekovic 3.
Publik: 1 682.

(Luleå vidare med totalt 4-1 i matcher)

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Dela inlägget