Fotograf: Montage

INFÖR Semifinal #5: Luleå-Uppsala

Söndagens hemmamatch slutande i en förkrossande seger, 89-51. Ikväll krävs det något liknande, då Uppsala Basket på nytt, spelar med ryggen mot väggen mot BC Luleå.

Vilka: BC Luleå-Uppsala Basket
Vad: 🇸🇪 Basketligan herr, semifinal 5 (bäst av 7)
När: Tisdag 25 april, kl 19.04
Var: Luleå Energi Arena, Luleå
Sändning: Basketsverige.tv
Livescore: 📋 Basketsverige.se

När Uppsala Basket under söndagseftermiddagen tog emot BC Luleå, så gjorde man det med ryggen mot väggen. Luleå-laget kom till Uppsala och IFU Arena med 3-0 i bagaget och en seger kunde säkra en finalplats. Så blev det inte och faktum är att de aldrig ens var nära. Luleå var inte att känna igen, men det var definitivt hemmalaget Uppsala spelade med enorm energi och fick för första gången under semifinalspelet, igång sitt trepoängsskytte. Matchen liknade på många sätt de två hemmamatcherna mot Borås i kvartsfinalserien och det hela slutade i en förkrossande seger, 89-51 efter bland annat 20 poäng från Axel Nordströms händer.

En seger som tvingade fram en femte semifinal. En semifinal som under tisdagskvällen går av stapeln i Luleå Energi Arena. En arena som BC Luleå under säsongen 2016/2017, alltjämt är obesegrade i. De två tidigare matcherna däruppe har slutat i knappa förluster, men känslan är att det hela lika gärna kunde ha slutat i det motsatta. För Uppsalas vidkommande krävs det en insats lik den föregående i IFU Arena. Bröderna Person måste spela lika aggressivt på Brandon Rozzell, Carl Engström måste utnyttjas i tresekundersområdet och skyttet från såväl utifrån som på straffkastlinjen, får inte tryta.

Just straffkastskyttet har varit ett av Uppsalas stora problem och under semifinalspelet har det varit rekorddåligt. Fyra matcher in i det hela så står laget på blygsamma 48%. Det krävs något helt annat under tisdagen för att Uppsala ska tvinga fram en sjätte semifinal. BC Luleå är ligans mest hemmastarka lag och det krävs något extra av Uppsala för att besegra dem däruppe. Allt måste klicka och om det gör det – så kan vi mycket väl få se en ny match i Uppsala på torsdag.
– Det är otroligt tufft i Luleå och vi måste komma upp och spela precis lika bra som vi gjorde senast. Där uppe gillar de att springa, de har mycket energi och de har mycket folk som kommer på matcherna som tjoar och tjimmar. Det gäller att vara aggressiva, det finns inget annat, säger Uppsalas Axel Nordström till UNT.se.

Så här går Luleå-tränaren Peter Öqvists tankar inför kvällen:
– Reducerat till 3-1 i matcher efter förlust senast och en prestation vi inte är nöjda med. Efter åtta raka vinster räckte inte sviten längre utan Uppsala kom ut starkare än oss. För oss gäller det att göra en snabb analys av vad som gick snett. Vilka förändringar vi vill göra och sedan leverera en bättre prestation ikväll. Vi känner inte att vi kom upp i nivå varken offensivt eller defensivt och revanschlusten är så klart stor. Nu gäller det att få ut energin på rätt sätt. Vi behöver spela ett bra mycket aggressivare försvarsspel än senast så vi sätter bättre tryck på Uppsalas offensiv och vi behöver vinna fler returer under egen korg. Offensivt behöver vi skära ner på de 19 bollförlusterna och hjälpa varandra till lägen med högre procent. Sedan behöver energinivån upp flera snäpp.
 

LÄGET I LAGEN:❓
Luleå ser ut att kunna ställa upp med starkast möjliga lag.

Oluoma Nnamaka var tillbaka i Uppsala senast. Däremot lär inte Anton Gaddefors komma till spel.

TIDIGARE MATCHER: ✍️
4/11: BC Luleå–Uppsala Basket 105–98
16/12: Uppsala Basket–BC Luleå 67–98
3/2: BC Luleå–Uppsala Basket 96–61
17/3: Uppsala Basket–BC Luleå 97–88
13/4: BC Luleå–Uppsala Basket 72–59 (semifinal 1)
18/4: Uppsala Basket–BC Luleå 77–88 (semifinal 2)
20/4: BC Luleå–Uppsala Basket 77–73 (semifinal 3)
23/4: Uppsala Basket–BC Luleå 89–51 (semifinal 4)

LÄS MER: 📒
Luleås hemsida inför matchen
Uppsalas hemsida inför matchen

Dela inlägget