Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

TV: Södertälje utjämnade semifinalen

Hemmaplan fortsätter fälla avgörandet i semifinalen mellan Södertälje Kings-Norrköping Dolphins. Söndagkvällens möte i Täljehallen vann Södertälje med 88-68. Här är höjdpunkterna!

Prognosen inför kvällens match mellan Södertälje och Norrköping var mycket oviss, men Södertälje skickade ett brutalt styrkebesked till sina motståndare genom att vinna med 88-68. Johnell Smith skadade tyvärr knäet så illa att han fick lämna planen efter halva matchen och det är i nuläget inte klart vilken skada han har.

I och med segern är serien utjämnad till 2-2 inför kommande match på tisdag i Norrköping. Poängbäst i matchen blev än en gång Tanel Kurbas med 24 (fem av sju trepoängare) och bäst i Norrköping var Cole Darling med 12.
– Grattis till mina spelare, reaktionen var fantastisk. Jag tycker att vi dominerade i varje sekund av matchen idag. Vi dominerade returtagningen, vi skjuter bättre, bättre assists. Vi kontrollerade matchen från den första minuten. Vi var ett mycket bättre lag idag, vi visar vilken nivå vi har när vi är på topp, säger Södertäljes tränare Vedran Bosnic.

Södertälje höll en hög och kontrollerad nivå matchen igenom och fick bra stopp på motståndarna med sitt täta och intensiva försvar. Norrköpings spelare var grundligt scoutade på individnivå och fick begränsad möjlighet att utnyttja sina styrkor, faktum är att Darling var enda spelare över tio poäng i bortalaget och den låga poängproduktionen påminde om Södertäljes insats på bortaplan i fredags. Samtliga av Dejan Jeftics nio poäng var från trepoängslinjen, medan Mikkel Plannthin bara fick i en av tre. Smiths skada strax innan halvtid påverkade naturligtvis Norrköping både psykologiskt och rotationsmässigt.
– Jag vet inte exakt vad det är, en tackling från Thomas (Massamba), jag såg den ju live, den ser inte så vacker ut. Den är jävligt tveksam, jag såg den live och uppfattade inte situationen under matchens gång men nu när jag ser den på tv så är det en kapning bakifrån, jag tycker att den är ganska ful. Tyvärr händer sådana saker, ibland blir de straffade, ibland blir de ostraffade. Den är inte så speciellt basketmässig, säger Norrköping-tränaren Adnan Chuk och syftade på Smiths kollision med Thomas Massamba men lade också till:
– Södertälje gör många bra saker idag, det är inget snack om det, det var välförtjänt, det kan ingen ta ifrån dem. Vi släpper in vissa saker från början väldigt enkelt vilket gör att de hittar rytmen. Det finns saker att förbättra, sedan får vi ju se vem som drar det längsta strået.

Hur det än var med Smiths och Massambas sammandrabbning så tillät hemmalagets fokus och kontroll inga upphämtningar. I halvtid var ställningen 46-32 som sedan byggdes på, returtagningen slutade 35-26 och antalet assists 22-14. Toni Bizaca, som hade en tuff match i Norrköping, hittade sätt att hantera den hårda defensiva uppvaktningen och hade bättre siffror än senast: 12 poäng, fem returer och tre assists. Thomas Massamba fortsätter leda sitt lag med beslutsamhet och kloka beslut i anfall och Nick Spires utnyttjade sin räckvidd på ett effektivt sätt och bjöd publiken på alley oops, dunkar och även en trepoängare.
– “Bizi” gör ett bra jobb, kanske allra mest i den första halvan snarare än i andra. Men han har fortfarande en roll, vad han behöver göra för de andra i laget, sådant som folk inte pratar om, de pratar bara poäng och stats. Bra reaktion från honom efter förra matchen. Men jag tycker att lagreaktionen var väldigt bra. Kurbas blir bättre och bättre, Thomas var fantastisk, Davis, Nick – fantastisk. Jag tycker att alla ger någonting och de följer det som är viktigt för oss i den här matchen, i försvaret, var de måste vara, att vi måste spela aggressivt, fortsätter Bosnic.

Norrköping dubblade till och från i försvar under matchens andra del och det resulterade i att motståndarnas guarder kastade bort några bollar, men ledningen var aldrig hotad och under den fjärde perioden fick bänkspelarna göra entré på planen. Även Norrköping sparade sina mest värdefulla spelare och dess bänk gjorde en bra insats.
– Jag tycker att våra yngre spelare kommer in med pondus och smartness, tar för sig och gör många bra saker. Om det är något jag är riktigt stolt och glad över, det är faktiskt Felix Terins och Edvin Starks minuter. I en sådan här tuff finalserie, fast matchen har avgjorts är det tillräckligt fysiskt ändå, säger Chuk.

Den anmärkningsvärt stora poängskillnaden var den största mellan Södertälje och Norrköping i semifinalen hittills och frågan är nu vilken karaktär den femte matchen i Norrköping på tisdag kommer att ha.

MATCHFAKTA / semifinal 4 i bäst av 7:
Södertälje–Norrköping 88–68

(28–17, 18–15, 20–16, 22–20)
Poäng, Södertälje: Tanel Kurbas 24, Thomas Massamba 16, Nick Spires 15, Toni Bizaca 12, Davis Lejasmeiers 5, Darien Brothers 5, Henrik Sjölin 3, Adam Ramstedt 3, Lazar Radosavljevic 3, Valter Lindström 2.
Norrköping: Cole Darling 12, Joakim Kjellbom 9, Dejan Jeftic 9, Mikael Lindquist 9, Edvin Stark 8, Tim Schüberg 6, Fredrik Larsson 5, Johnell Smith 4, Felix Terins 3, Mikkel Plannthin 3.
Publik: 1 120.

(Ställningen är 2-2 i matcher)

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget