Fotograf: Tobias Sterner / Bildbyrån

TV: Finalen nära för Luleå

BC Luleå är mycket nära final i Basketligan herr. Ikväll kom tredje raka semifinalsegern mot Uppsala Basket, 77-73. Här är matchens höjdpunkter!

En dramatisk och tuff match som var väldigt jämn där ledningen växlade många gånger och där BC Luleå till slut vann och tog ett stort kliv mot finalserien, 3-0 i matcher.

Uppsala tar ett litet försprång i början av matchen innan Luleå kommer igång på riktigt. Efter fem minuter spelade av perioden är ställningen 8-10 och strax efter vid 10-13 tar Peter Öqvist och Luleå timeout. Perioden fortsätter med Uppsala i ett liten ledning och har 17-22 i slutsekunderna, men då träder Adam Rönnqvist in i handlingen och sätter en lång trea till 20-22 på signalen. Uppsala känns lite piggare och vassare och de har ju kniven på strupen med underläget 0-2 i matcher inför kvällens match.

Andra perioden börjar lik den första innan Yannick Anzuluni och Tom Lidén noterar sig i protokollet ett par gånger vardera och tar upp Luleå i en ledning med 31-24 efter fyra och en halv minuter spelade. Uppsala kommer dock snabbt igen till 31-30 och tar ledningen till 31-33 efter en trea av Axel Nordström med fem minuter kvar att spela. Sedan byter lagen poäng fram till halvtidsvilan med 39-39. Matchen är tuff och lite smågrinig precis som det ska vara i ett slutspel.

Det är jämnt och spännande, efter fyra minuters spel är det 48-46, tre minuter senare får Luleå ett litet övertag när Tim Kearney sätter en trea och ger hemmalaget en ledning på tre poäng, 54-51. I slutminuten av perioden lossnar det för Adam som gör fem snabba poäng och Luleå i ledning igen, nu med 59-57. Siffrorna står sig perioden ut och en oerhört spännande avslutande period är att se fram emot.

Alexander Lindqvist inleder fjärde perioden med att kvittera matchen till 59-59. Luleå drar på sig en 24-sekundersavblåsning och perioden har inletts på sämsta tänkbara sätt för Luleå. Det blir fortsättningsvis en dramatisk period där ledningen växlar mellan lagen. Uppsala har en ledning med tre poäng, 64-61, när dryga sex minuter återstår. Men två snabba dunkar av Brandon och Yannick ger plus en poäng.

68-66 och det är nervigt, dallrigt, fyra minuter kvar när Carl Engström dunkar in 68-68. 70-68 till Ippsala när Brandon visar sitt övertag mot store Engström, först en tuff drive och lay-up och anfallet efter en lång trea över Engström, 73-70.

Andreas Person kvitterar med en trea, 73-73 med 1.15 kvar. Denzel Andersson plockar en anfallsretur, 75-73 med 55 sekunder kvar. Uppsala time-out. Det är en grym stämning i hallen där kvällens publik på 1 876 personer ger järnet för att stötta och peppa Luleå. Brandon foular unge Lukas Friberg som får två straffkast, han missar bägge och Luleå har möjligheten. Det är ett dramatiskt slutskede och med 19 sekunder kvar får Brandon två straffkast som han sätter, 77-73 och det blir slutresultatet.

3-0 till Luleå i semifinalserien och fjärde matchen spelas i Uppsala på söndag.

MATCHFAKTA / semifinal 3 i bäst av 7:
Luleå–Uppsala 77–73

(20–22, 19–17, 20–18, 18–16)
Poäng, Luleå: Brandon Rozzell 24, Yannick Anzuluni 12, Tom Lidén 11, Adam Rönnqvist 10, Brice Massamba 7, Quinton Upshur 6, Denzel Andersson 4, Tim Kearney 3.
Uppsala: Axel Nordström 18, Carl Engström 18, Jonathan Person 17, Alexander Lindqvist 13, Sebastian Norman 4, Andreas Person 3.
Publik: 1 876.

(Luleå leder med 3-0 i matcher)

Text: Lasse Mikkelsson (BC Luleå)

Dela inlägget