Fotograf: Mattias Björlevik, 609 foto | media

Han blir ny tränare i Borås

I januari meddelade Henrik Svensson att han efter åtta säsonger som huvudtränare för Malbas lämnar Malmö-klubben. Idag blev det klart att hans nya klubbadress blir Borås Basket. Svensson återvänder därmed till den förening som han hjälpte spela upp till Basketligan för tio år sedan.

39-årige Henrik Svensson, från Horred i Marks kommun, är killen som 2006/2007 spelade i den version av Borås Basket som vann den södra Basketettan, kom trea i Final Four och sedan kvalificerade sig för Basketligan. Senare samma år avslutade Svensson spelarkarriären. Efter ett år som tränare för utvecklingslaget Borås/Marbo, inklusive en tripp till U20 Final Four och ett år som assisterande coach i KFUM Nässjö, hamnade Svensson i Malmö och Malbas. Där blev han huvudtränare direkt och fick börja i division två. På en säsong ledde han laget till Basketettan. Efter fem år på den nivån tog Svensson och laget klivet upp till Basketligan. Där har han lett Malbas de två senaste säsongerna.

Idag är Henrik Svensson aktuell med klubbyte då han skrivit på ett två-årsavtal med Borås Basket. För 39-åringen var det självklart att tacka ja när erbjudandet kom.
– Det var inget att fundera över. Det var bara att tacka ja direkt. Jag diskuterade inte ens med min sambo innan jag tackade ja, säger han.

När Svensson, som ju coachat mot Borås de två senaste säsongerna, ombeds sia om vad som kommer bli annorlunda i Borås Basket i och med hans tillträde svarar han så här.
– Vi får ju se vilka spelare vi har. Jag har ju fått spela fruktansvärt strukturerat i Malbas de sista två åren. Nu vill jag behålla Borås tänk med fart, men kanske blir det lite mer defensivt tänk. Även jämfört med Borås senaste säsong.

Borås Basket har inte en enda spelare under kontrakt för tillfället. Men vilka spelare är Svenssons favoriter? Vilka spelare hade han gärna behållit i truppen om han fick som han ville? Inspirerat nämner han några exempel.
– Fredrik Andersson och Simon Gunnarsson gillar jag skarpt. Och de har lokal anknytning, vilket jag tycker är jätteviktigt. De blir ju kulturbärare. Simon var den första spelaren jag försökte värva till Malbas inför förra året. John Brändmark hade jag i U20-landslaget förra sommaren. Han gjorde fantastiska saker mot EuroCup-spelare och spelare som är proffs i stora ligor i Europa. John har stor potential om han kan hålla sig frisk. Jakob Sigurdarson känner jag inte, men allt jag sett och hört om honom genom åren. Han verkar ju vara det ultimata proffset, så jag hoppas att han vill vara kvar också. Han verkar fantastisk att ha att göra med, säger Henrik Svensson.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget