Fotograf: Tobias Sterner / Bildbyrån

TV: Luleå vann i Uppsala

BC Luleå har kopplat ett järngrepp om semifinalserien mot Uppsala Basket. Under tisdagskvällen vann Luleå på bortaplan med 88-77 och leder nu med 2-0 i matcher. Här är höjdpunkterna!

BC Luleå har kopplat greppet i semifinalserien efter kvällens vinst på bortaplan mot Uppsala Basket med 88-77 efter en väl genomförd match.

Uppsala startar matchen bra med bröderna Jonathan och Andreas Person i förarsätet. Leder med 6-2 efter två minuter innan Luleås Quinton Upshur sätter en trea och nu 6-5. Lite smolk i glädjebägaren när Tom Lidén får sin andra foul.

Perioden präglas av offensivare spel i jämförelse med första matchen. Uppsala får Luleå lite dit man vill än tvärtom och ligger lite före poängmässigt hela tiden. 17-14 med 2 minuter kvar och 22-18 vid periodslutet. Summan är en frejdig period som gått fort med få avblåsningar. Bröderna Person i Uppsala gör 13 poäng och hos Luleå är det Yannick Anzuluni som spelar förstafiolen i offensiven med sina 11 poäng.

Jonathan Person drar snabbt i en trea till 25-18 i den andra periodens inledning. Sedan tar Luleå över och gör 15-2 till ställningen 27-33 ungefär halvvägs i perioden och har nu skaffat sig ett momentum. Under de avslutande minuterna av första drygar Luleå ut ledningen till 47-37 i halvtid. Efter en jämn första period där Uppsala fick ut sin gameplan tog Luleå över i den andra tiominutaren och det känns som att de kopplat greppet för matchens utgång. Luleå tvingar Uppsala till svåra avslut med att intensivt och bra försvar samtidigt som man taggat upp anfallsspelet. Yannick har nu 16 poäng och Brandon Rozzell 14 med 6 satta skott på 7 försök. Lagmässigt har Luleå 61% på tvåpoängsskotten och 50% på treorna.

Tom Lidén “rullar” i en trea i tredje periodens inledning och börjar komma igång på allvar, men Alexander Lindqvist svarar med en viktig trea till 40-50. Uppsala vill inte att det ska rinna iväg och kämpar frenetiskt, får Luleå lite ur rytman och har 50-44 efter 3 minuters spel. Vid ställningen 46-57 i minut fyra tar Uppsala timeout. Uppsala kommer tillbaka än en gång, boxar ut bra och tar hand om returerna. Luleå forcerar sina anfall och tar snabba avslut utan sätta någon press på Uppsala i deras försvar. Både Luleås Quinton Upshur och Uppsalas Axel Nordström har fått sin tredje foul i perioden. Fem poängs underläge för Uppsala blir till åtta efter en tursam trea av Anzuluni på signalen, 65-57 till Luleå.

Lidén inleder sista perioden med en trea till 57-68 och ytterligare en till 59-72 efter två minuter. Nu har det lossnat rejält för Luleå, Rozzell laddar i en trea till 16 poängs ledning, 59-75, innan Uppsala kan komma igen till 63-77 efter fem minuters spel. Luleå har slappnat av och låter ett vilt kämpande Uppsala att återigen närma sig innan Anzuluni sätter en viktig trea med två och en halv minut kvar, 69-83. Framförallt Axel Nordström i Uppsala krigar och drar med sig sitt lag till 75-83 när en och en halv minut återstår. Roligare än så blev det inte för upplänningarna utan BC Luleå vinner komfortabelt med 88-77 och har nu 2-0 i semifinalens matchserie i bäst av sju.

Luleå har fler spelare än Uppsala som levererar och lyckades sätta press på Uppsala som fick ta tuffa avslut. Totalt sett fick Luleå Uppsala dit man ville. Bäst i Luleå var Tom Lidén som gjorde en mycket stark andra halvlek, Yannick Anzuluni och Brandon Rozzell. Hos Uppsala var bröderna Person, centern Carl Engström bra samt duracellkaninernas fader – Axel Nordström. Axel är en underbar spelare som aldrig ger upp, kämpar och sliter och noterades för 17 poäng och 13 returer i matchen.

Nu vänder matchserien och match tre spelas i Luleå på torsdag.

MATCHFAKTA / semifinal 2 i bäst av 7:
Uppsala–Luleå 77–88

(22–18, 15–29, 20–18, 20–23)
Poäng, Uppsala: Carl Engström 19, Axel Nordström 17, Jonathan Person 16, Andreas Person 12, Alexander Lindqvist 11, Anes Zekovic 2.
Luleå: Yannick Anzuluni 29, Tom Lidén 20, Brandon Rozzell 18, Quinton Upshur 11, Anton Saks 4, Denzel Andersson 4, Tim Kearney 2.
Publik: 1 108.

(Luleå leder med 2-0 i matcher)

Text: Lasse Mikkelsson (BC Luleå)

Dela inlägget