Fotograf: Johan Sandström / BC Luleå

TV: Första ronden till Luleå

En stark avslutning av BC Luleå ordnade 1-0 semifinalserien mot Uppsala Basket. Här är höjdpunkter från matchen som Luleå vann med 72-59.

Efter tre raka segrar i kvartsfinalerna mot Umeå BSKT var det så dags för BC Luleå att kliva in i semifinalspelet mot Uppsala Basket ikväll. Ett helsvenskt och välcoachat Uppsala som har landslagsaktuella spelare på i princip varje position, det är alltså upplagt för en tuff serie i bäst av sju matcher.

Första perioden var Uppsala det lag som var lite mer på hugget, framförallt den otroligt snabbe Jonathan Person som lyckades ta sig genom BC Luleås försvar för att hitta effektiva avslut både för sig själv och sina lagkamrater. I perioden stod han för nio poäng och tre assist vilket innebar att han stod bakom 16 av Uppsalas 20 poäng i perioden. För hemmalaget var Yannick Anzuluni väldigt aggressiv och jobbade hårt för att ta sig till korgen varje anfall och väl vid korgen hittade en ofta rätt, åtta poäng i perioden blev det för Anzuluni. Ställningen inför andra perioden var 15 poäng för BC Luleå och 20 för Uppsala, för första gången det här slutspelet var Luleå-laget under press.

Andra perioden fick hemmalaget bättre koll på Jonathan Persons attacker och spel kring screens. Samtidigt fortsatte Anzuluni att ta sig till korgen och även BC Luleå som lag började hitta till bättre avslut efter en tveksam och till stor del stillastående inledning offensivt. Summan av att man lyckades kontrollera Person blev att Uppsala bara mäktade med fyra poäng de första fem minuterna av perioden, vilket tillät BC Luleå att ta ledningen med 29-24. Men ett par snabba skott av Rickard Eriksson drog upp Uppsala till lika. Ett litet ryck av BC Luleå och en ilagd boll från Carl Engström innebar att BC Luleå kunde gå in i halvtidsvila med en knapp ledning 34-31.

Sen kom den tredje perioden. Jag kan knappt räkna hur många gånger jag fått skriva att BC Luleå kom ut och stängde butiken i den tredje perioden i år. Ikväll var känslan inte den samma. Anfallsspelet var stillastående och man kom inte upp i det bolltempo som behövs för att man ska komma till de lägen man vill. Det resulterade i att de första fem minuterna av perioden blev helt poänglösa för hemmalaget och Uppsala kunde gå upp i ledning, 38-34. Under periodens sista två minuter klev Adam Rönnqvist fram och gjorde vad Adam Rönnqvist gör bäst – sköt i bolluslingen. Två treor de sista minuterna och en spektakulär sekvens av Anton Saks och Quinton Upshur, som var två av matchens giganter för BC Luleå, innebar ändå att man kunde hålla en ledning inför fjärde perioden, 45-40.

Under den fjärde periodens inledning pendlade den ledningen mellan fyra och sju poäng tills Quinton Upshur efter lite drygt halva perioden drog i fem snabba poäng och utökade ledningen till tio poäng. Först då kändes det som att BC Luleå hade en ledning att spela på som kunde bära hela vägen in i kaklet. Men riktigt så säkert är det aldrig mot ett lag med så pass kapabla spelare som Uppsala. En trea av Alexander Lindqvist och en tip-in av Carl Engström innebar att ledningen med en och en halv minut kvar var nere på fem poäng. Men Brandon Rozzell var inte intresserad av att förlora den första semifinalen utan drog i fem poäng på tjugo korta sekunder som dödade matchen. En trea och en tung dunk från Rozzell och segern var ett faktum, slutsiffrorna skrevs till 72-59.

MATCHFAKTA / semifinal 1 i bäst av 7:
Luleå–Uppsala 72–59

(15–20, 19–11, 11–9, 27–19)
Poäng, Luleå: Brandon Rozzell 23, Yannick Anzuluni 22, Quinton Upshur 9, Adam Rönnqvist 9, Anton Saks 4, Jonathan Larsson 3, Tom Lidén 2.
Uppsala: Carl Engström 18, Alexander Lindqvist 13, Jonathan Person 11, Rickard Eriksson 7, Andreas Person 6, Axel Nordström 2, Anes Zekovic 2.
Publik: 1 836.

(Luleå leder med 1-0 i matcher)

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Dela inlägget