Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

TV: Uppsala klart för semifinal

Uppsala Basket har som tredje lag tagit sig vidare till semifinal i Basketligan herr. Detta efter att man under fredagen på bortaplan besegrat Borås Basket med 97-79. Här är höjdpunkter från matchen!

Axel Nordström stod för 29 poäng, 9 returer och 3 assist – när Uppsala besegrade Borås, 79-97 och därmed säkrade semifinalbiljetten. Uppsala Basket kom till fredagens bortamatch, tillika kvartsfinal i Boråshallen med 2-1 i matcher. En seger och Uppsala skulle säkra en semifinalbiljett mot guldfavoriten BC Luleå. Så blev fallet.

Axel Nordström och den 216 centimeter långe, Carl Engström bjöd på fantastiskt skytte och stod tillsammans för 52 poäng – 29 respektive 23 poäng. Bröderna Person sprang och slet som aldrig förr och lyckades hålla Boråslagets superstjärna, Jakob Sigurdarson på nio poäng. Det var helt enkelt en stark laginsats som lade grunden till Uppsala-segern. Oluoma Nnamakas straffkast fram till 97-79 fastställde slutresultatet och därmed var semifinalplatsen säkrad.
– Tuff match. Borås är väldigt bra. De är speciellt bra här hemma. De är fysiska, jobbade hårt på returerna och tog 16 offensiva. Jag är otroligt stolt att vi lyckades skjuta med hög procent och vinna, säger Axel Nordström.

– Grattis till Uppsala. De spelade väldigt bra idag. Sköt jättebra från trepoängslinjen. Speciellt i andra halvleken. De hade kontroll nästan hela matchen. Vi försökte hela tiden och gjorde allt vi kunde men det räckte inte idag. Man måste ge credit till hur de spelade idag och över hela serien, säger Borås-spelaren Jakob Sigurdarson.

– Att slå ut ett lag är väldigt svårt. Vi visste att de skulle ge allt. Borås spelade med väldig mycket vilja idag. Borås har många hot, som gör det väldigt svårt att spela försvar mot dem. Stundtals spelade vi bra försvar, ändå kommer de upp i 79 poäng. Det visar vilken kapacitet de har, menade Uppsala-tränaren Kevin Gaines.

– Uppsala är mycket bättre än oss. Inget snack om det. De är väldigt intelligenta. Många unga hungriga spelare med stor tuffhet. Axel Nordström vill jag nästa slå på käften, men det får jag såklart inte göra. Vi kan ta det utanför sen. Eller? Du vet att jag skojar? Men jag gillar ju såna spelare och jag känner att vi kanske hade behövt det. Uppsala är välcoachade av Kevin Gaines. Jag röstade på honom som årets coach, säger Borås tränare Jonte Karlsson.

I semifinal kommer Uppsala alltså ställas mot seriesegrarna BC Luleå som i sin kvartsfinal slog ut Umeå BSKT med totalt 3-0 i matcher. Den första semifinalen spelas torsdag nästa vecka.

MATCHFAKTA / kvartsfinal 4 i bäst av 5:
Borås–Uppsala 79–97

(18–27, 22–20, 23–26, 16–24)
Poäng, Borås: Trayvonn Wright 28, Christian Maråker 15, Shaquille Hines 14, Simon Gunnarsson 10, Jakob Sigurdarson 9, Jerome Seagears 2, Emil Lundstedt.
Uppsala: Axel Nordström 29, Carl Engström 23, Andreas Person 18, Jonathan Person 14, Alexander Lindqvist 8, Lukas Friberg 4, Oluoma Nnamaka.
Publik: 1 091.

(Uppsala vidare med totalt 3-1 i matcher)

Text: Erik Gillberg/Magnus Stråhle

Dela inlägget