Fotograf: Peter Holgersson / Bildbyrån

TV: Semifinal nästa för Norrköping

Norrköping Dolphins vann även den tredje kvartsfinalen mot Nässjö Basket. Segern betyder att östgötarna nu är vidare till semifinal. Här är matchens höjdpunkter!

Inför en hyfsat stor hemmapublik hade Norrköping chansen att ta sig till semifinal och därmed få en en hel vecka till rehabilitering och träning. För Nässjös del var det ”do or die” som gällde och visst fanns möjligheten då man under den gångna säsongen visat att man är ett bra, hårt arbetande lag som har goda kvaliteter.

Norrköping öppnar starkt och visar med en gång att man vill ha den här matchen och Nässjö har stora problem att ens komma in i färgen och man tvingas ta sina avslut långt utifrån. Vid 12-5 tycker tränaren Felix Alonso att det krävs en förändring och kallar timeout. Den får önskad effekt och Nässjö gör snabbt 9-2 och man är ikapp, men perioden kan ändå vinnas av hemmalaget med 17-16.

Det är inget flyt i Norrköpings spel vilket tränaren Adnan Chuk noterar och han tar en tidig timeout. Man får lite dåliga vibbar under första halvan av andra perioden där Norrköping försöker och försöker men Nässjö hänger på. Tre minuter kvar av perioden och sex upp, 34-28, för Norrköping då Nässjö tar sin andra timeout. Det är mera kamp än skönspel därute och det märks att det är en viktig match, men östgötarna kan gå till halvtidsvila med 38-33 efter att man vunnit perioden med 21-17.

Redan i första minuten av tredje perioden är Nässjö lika, 40-40, och det biter inte alls för hemmalaget, som har det tufft under Nässjös korg där bortalaget kommer undan med det mesta. Hemmalaget lyckas bara göra två poäng under de första sex minuterna och det ser inte alls bra ut. Nässjö går upp ledningen vid 43-42 och det krävs en skärpning från Norrköping om man ska klara av detta. Nässjö vinner perioden med 14-8 och är ett upp, 47-46, inför en mycket oviss avslutning.

Lagen byter poäng med varandra under de inledande minuterna och det är helt jämnt och ruggigt spännande, men så gör Norrköping ett miniryck till 56-51 som kontras med en trea av Nässjö. Stort drama när Nässjö får två spelare utfoulade på kort tid och Norrköping har 65-58 med 1.24 kvar på klockan, och det ser plötsligt betydligt ljusare ut. Norrköping kan pusta ut och man vinner med 69-63.
– Stort grattis till Dolphins och lycka till i det fortsatta slutspelet. Vi spelade ett bra defense och vi visste att det var nödvändigt. Dolphins var mycket aggressiva i första quartern och skaffade sig en ledning, men vi kom tillbaka direkt vilket var viktigt eftersom det annars kunde ha dragit iväg till 40-50 poäng. Det var små, små detaljer som avgjorde och där var Dolphins starkast. Jag är mycket stolt över spelarna som visade vilka krigare de är och jag är säker på att Raul Jimenez är lika stolt däruppe i sin himmel, säger Nässjö-tränaren Felix Alonso.

Adnan Chuk:
– Det var en mycket tuff match liksom de andra mötena sett över hela säsongen. 7-0 i matcher men många av matcherna kunde ha slutat på annat sätt. Vi går in i slutspel med spelare sjuka och skadade men jag är stolt och glad över att vi kunde genomföra de här matcherna på en så hög nivå. Vi värderar det här avancemanget till semifinal mycket högt och det är värt att fira, till och med mera än andraplatsen förra året. All heder till Nässjö som haft en tuff säsong, inte minst med tanke på coach Raul Jimenez bortgång.

MATCHFAKTA / kvartsfinal 3 i bäst av 5:
Norrköping–Nässjö 69–63

(17–16, 21–17, 8–14, 23–16)
Poäng, Norrköping: Mikael Lindquist 22, Joakim Kjellbom 13, Dejan Jeftic 12, Cole Darling 11, Johnell Smith 9, Mikkel Plannthin 2.
Nässjö: Dartaye Ruffin 15, Austin Barnes 13, William Gutenius 12, Reginald Johnson 9, Mantas Griskenas 7, Jonathan Peleg 4, Karim Wazzi 2, Kristian Heder Ternell.
Publik: 1 973.

(Norrköping vidare med totalt 3-0 i matcher)

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget