Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

TV: Borås tog gruvlig revansch

Det är utjämnat i kvartsfinalserien mellan Borås Basket-Uppsala Basket. Detta står klart efter att Borås vunnit måndagens match med 80-69. Här är höjdpunkterna!

Uppsala Basket kunde inte upprepa lördagens seger. Ett enormt revanschsuget Borås – hänfört av Jakob Sigurdarson gick till slut segrande ur striden och lyckades därmed kvittera matchserien.

Uppsala Basket lyckades som tidigare nämnt inte upprepa lördagens kvartsfinalseger. Under lördagens hemmamatch, tillika inledande kvartsfinal så lyckades laget få stopp på Christian Maråker, Jakob Sigurdarson och Trayvonn Wright. Det lyckades man inte med ikväll – vilket förstås var en stor del i att Boråslaget till slut gick segrande ur striden och lyckades utjämna kvartsfinalserien.

Uppsala inledde matchen piggast och kunde efter sex poäng från Carl Engströms händer, gå ifrån till 8-2. Där och då vaknade dock Borås till. Jakob Sigurdarson och Trayvonn Wright började dra i sina treor och Christian Maråker började attackera korgen. Detta till trots så var Uppsala alltjämt i ledning när den första perioden var att summeras, 16-14.

Under den andra perioden var Borås det piggare laget från start till mål. 14-16 blev snabbt 29-18 efter en 15-2 “run”, som bland annat innehöll två raka treor från islänningen, Jakob Sigurdarsons händer. Uppsalas tränare, Kevin Gaines tvingades till en timeout. En timeout som lyckades få stopp på blödningen, men samtidigt inte krympa underläget. De avslutande minuterna blev inte någon större höjdare – de båda lagen turades om att göra poäng och Borås-ledningen vare sig ökade eller minskade. Halvtidsresultatet skrevs till 41-31 i hemmalagets favör.

Den tredje perioden liknade på många sätt den andra periodens avslutande minuter. Carl Engström lyckades lägga i den tredje periodens första poäng, men därefter följde sex raka poäng från den tidigare nämnde Christian Maråkers händer. Borås 6-0 “run” replikerades av en 7-0 “run” från Uppsala och ställningen var helt plötsligt 47-40. Kunde trean från Anton Gaddefors händer ta Uppsala ikapp och förbi? Svaret blev nej. Uppsala kom inte mycket närmare än så och Borås var alltjämt i ledning när den tredje perioden skulle summeras. 60-53.

Den fjärde och avslutande perioden blev på något underligt sätt ett drama, men ändå inte. Jakob Sigurdarsons två straffkast fram till 65-55 kändes matchavgörande. Det infann sig en känsla av att Uppsala inte hade något att sätta emot, men då sprattlade laget minsann till. Andreas Person, Alexander Lindqvist och Anton Gaddefors satte nio raka poäng och helt plötsligt var 65-55, 65-64.

Uppsala har gång på gång under säsongens lopp visat upp en enorm lagmoral och lyckats vända underläge till seger. Var man på väg att lyckas ännu en gång? Nej. Borås vaknade till och Uppsala hade helt plötsligt enormt svårt att sätta bollen i korgen från tresekundersområdet, såväl som utifrån. Christian Maråkers midrange-skott fram till 72-64 blev matchavgörande och Borås vann till slut med komfortabla 80-69.
– Borås spelade bra. De kom ut och var väldigt aggressiva. De var mer fysiska. Jakob Sigurdarson kom ut och satte tonen. Speciellt i andra perioden, då han gjorde 13 poäng, medan Trayvonn Wright gjorde tio eller nånting. Det är i stort sett där vi tappar matchen. Vi vet att Borås är ett lag som skjuter väldigt bra från straffkastlinjen. Det visade de idag igen – 92 procent, säger Uppsala-tränaren Kevin Gaines.

Henrik Carlsson, vikarierande tränare i Borås:
– Först vill jag skänka en tanke till alla inblandade i bussolyckan. Jag är glad att vi vann matchen men jag har gått och tänkt på olyckan mycket och alla inblandade. Matchen. Vi spelar aggressivt och med energi. 25 straffkast betyder att vi spelade aggressivt. Det var som natt och dag mot hur det var i första matchen. Flera spelare steppade upp idag med riktigt bra insatser. Sen att vi kunde hålla oss lugna när de kom ikapp där i fjärde. Det var starkt att vi redde ut det

MATCHFAKTA / kvartsfinal 2 i bäst av 5:
Borås–Uppsala 80–69

(14–16, 27–15, 19–22, 20–16)
Poäng, Borås: Jakob Sigurdarson 30, Christian Maråker 18, Trayvonn Wright 15, Shaquille Hines 10, Jerome Seagears 4, Mike Palm 2, Simon Gunnarsson.
Uppsala: Carl Engström 20, Andreas Person 12, Alexander Lindqvist 12, Anton Gaddefors 12, Jonathan Person 8, Axel Nordström 5.
Publik: 946.

(Ställningen är 1-1 i matcher)

Text: Erik Gillberg (Uppsala Basket)

Dela inlägget