Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

TV: Första ronden till Södertälje

Södertälje Kings har tagit kommandot i kvartsfinalserien mot Jämtland Basket. De regerande mästarna vann söndagens match med 79-66. Här är höjdpunkterna!

Av resultatet 79-66 att döma kan det verka som att Södertälje Kings fick en bekväm inledning på kvartsfinalserien mot Jämtland Basket. Men trots att Kings hade ledningen i närmare 33 av 40 minuter var det jämnt fram till sista quartern när Jämtland till sist tappade lite av den intensitet som dessförinnan hade satt rejäl press på motståndarna. Gästernas Jabril Durham stod för fina 31 poäng, fem returer, sex assists och två steals, medan Davis Lejasmeiers bidrog med 18 poäng.

Kings hann göra 7-0 när Durham efter 2:30 spelade minuter stal bollen av Toni Bizaca och gjorde Jämtlands två första poäng. Båda lagen pressade hårt i defense och tillät inga enkla poäng åt något håll. Vedran Bosnic satte in tre point guards för att bemöta gästernas helplanspress som ställde till med problem i det annars så kontrollerade anfallsspelet.
– Det var egentligen inte så hårt, men det är ett tufft lag och varje match mot dem är tuff och vi måste ge hundra procent för att vinna över dem. I de senaste två matcherna har de spelat helplanspress för att sakta ned oss. I den förra matchen straffade vi dem väldigt bra, men i dag hade vi lite problem med pressen, sade Tanel Kurbas efteråt.

När några minuter återstod av den första quartern hade hemmalaget gått upp i en 12-poängsledning som Lejasmeiers hade stor del i. Darien Brothers osportsliga foul alldeles i slutet av den första perioden satte dock igång en serie olyckliga händelser. Jämtlands två straffkast följdes av en trepoängare och ytterligare ett av två straffkast till följd av lagfoul, och på kort tid hade poängskillnaden minskat med totalt sex poäng vilket innebar att gästerna var tillbaka i matchen. Durham och Mike Bruesewitz var poängbäst så långt i Jämtland och skulle komma att bli de enda två spelarna i laget över tio poäng.

Jämtland fick effektivt stopp på motståndarnas rytm genom att fortsätta sätta hård press på guarderna under q2 och tvingade fram bortkastade bollar och missade skott. Hemmalaget lyckades ändå stabilisera spelet tillräckligt mot slutet av perioden tillräckligt för att ta med sig en tvåpoängsledning in i halvtidsvilan, men mer behövdes för att återta kontrollen.
– De var mer aggressiva, de satte några tuffa skott, deras nummer fyra, point guarden, gjorde väldigt bra penetreringar och vi hade problem med det, kommenterade han den andra periodens resultat 16-22.

Intensiteten pulserade på planen och var energikrävande för lagen. Kings ryckte med några poäng mot slutet av q3 men lyckades inte förvalta ledningen fullt ut vilket innebar att ställningen var 54-51 när tio minuter återstod. Den sista perioden började på samma sätt som övriga, men en viss trötthet kunde skönjas hos Jämtland medan Kings malde på med sitt tålmodiga set offense som till sist ändå ledde till seger.
– Deras anfall är helt enkelt att spela snabbt, en mot en, kick outs, ta öppna skott, medan vi gillar att gå igenom mer system, hitta bra sätt att attackera dem. Vi arbetar hårt varje dag och matchen borde vara vår eftersom vi har mer energi. Vi försökte flytta runt bollen mycket och alla kan göra poäng i vårt lag, jämförde Kurbas.

Kurbas klev fram i ett läge när någon behövde agera och tog därmed ett viktigt ansvar som ofta generellt har saknats i laget under säsongen, i lägen när de som vanligtvis förväntas göra det inte kan.
– I första halvan av matchen var jag lite nervös, kanske för att det var en slutspelsmatch, men i den andra halvan gillade jag hur jag spelade. Vi var helt enkelt lite bättre i allt i dag, vi tog fler returer, jag tror vi hade plus 13 i slutänden och om man vinner returtagningen med så pass mycket borde man också vinna matchen, sade Kurbas.

Redan på tisdag möts lagen i den andra kvartsfinalmatchen, den här gången i Tegeltemplet i Östersund och Kurbas är klar över vad som har hög prioritet:
– Vi måste spela bättre mot deras press i försvar, hitta enkla poäng, det är det viktigaste. De har en full hall där och de är mycket bättre hemma.

MATCHFAKTA / kvartsfinal 1 i bäst av 5:
Södertälje–Jämtland 79–66

(19–11, 16–22, 19–18, 25–15)
Poäng, Södertälje: Davis Lejasmeiers 18, Tanel Kurbas 15, Toni Bizaca 13, Thomas Massamba 11, Nick Spires 10, Valter Lindström 5, Darien Brothers 3, Delvon Johnson 2.
Jämtland: Jabril Durham 31, Mike Bruesewitz 16, Jaan Puidet 6, Dino Cinac 6, Preston Purifoy 3, Gustav Hansson 2, Niklas Larsson 2.
Publik: 712.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget