Fotograf: Montage

INFÖR Kvartsfinal #1: Uppsala-Borås

Mycket talar för en lång och oviss kvartsfinalserie mellan Uppsala Basket och Borås Basket. Första ronden spelas i Uppsala under lördagseftermiddagen.

Vilka: Uppsala Basket-Borås Basket
Vad: 🇸🇪 Basketligan herr, kvartsfinal 1
När: Lördag 1 april, kl 17.04
Var: IFU Arena, Uppsala
Sändning: Basketsverige.tv
Livescore: 📋 Basketsverige.se

Kvartsfinalserien mellan Uppsala och Borås kickar i gång i IFU Arena under lördagseftermiddagen. En oviss matchserie på förhand mellan tabellfyran och tabellfemman, men där ett knappt favoritskap är hos fyran Uppsala tack vare sin hemmaplansfördel.
– Det kommer bli en intressant serie. Borås är ett tufft lag. De har många ”veteraner”. De har lyckats ta sig till semifinal tre år i rad. Så det blir ett väldigt tufft motstånd, men det är bara att åka hem och börja med förberedelserna, sa Uppsalas tränare Kevin Gaines efter lagens möte så sent som i tisdags.

Då vann Borås med 87-71. Men det ska sägas att Uppsala kom till spel utan bland annat Axel Nordström, Jonathan Person, Anton Gaddefors och Oluoma Nnamaka. Alla dessa är tillbaka i dagens match.
– Det kommer att bli en tajt serie. Vi vet hur duktiga de är och hur mycket rutin de har, säger Uppsala-spelaren Andreas Person till UNT.se.

Att Borås besegrade Uppsala tre gånger under grundseriens fyra möten bekymrar inte Uppsalaspelaren.
– Vi har sett betydligt bättre ut efter jul. Carl Engström har kommit in, Anton Gaddefors har kommit tillbaka och nu är också Oluoma Nnamaka med oss igen. Det är ett helt annat lag, säger Person till tidningen.

Borås slog alltså Uppsala tre gånger i grundserien, men får ändå finna sig i att slå ur underläge i den här kvartsfinalserien.

I tisdags kväll blev det klart att Borås skulle få Uppsala som motståndare. Vad har du gjort sedan dess?
– Det har varit väldigt mycket förberedelser – videotittande, planering – för att välja ut de delar vi vill fokusera extra på. Det får inte bli för spretigt – att man fokuserar på för många grejer. Sen vill vi förbereda laget på att det kommer bli en helt annan basket när det är slutspel. Man vet som före detta spelare att det blir en helt annan intensitet och aggressivitet. Så det gäller att man verkligen är redo mentalt, säger Borås vikarierande tränare Henrik Carlsson till klubbens hemsida.

Hur pass långt tillbaka har du gått när du tittat på matcher?
– Jag har gått tillbaka en del. Det har ju varit klart ett tag att Uppsala skulle bli fyra. Därmed har de kanske inte haft något att spela för på slutet och gått runt på fler spelare än normalt. Jag har gått tillbaka rätt långt, men inte för långt, för då kan de bli inaktuellt ändå.

Vad hos Uppsala har förändrats under året?
– Det blev en stor förändring när de tappade Odin Lindell. Först hade de inte någon direkt femma, förutom Sebastian Norman. Sedan kom Carl Engström och Uppsala är ett helt annat lag med honom. Även om både Odin och Carl är stora, tuffa och bra screen-sättare så är de väldigt olika. Engström är ett större hot offensivt. Han sätter screens, rullar, tar position nära korgen. Där är han ju väldigt tuff. Och sen då att Anton Gaddefors är med nu. Han är en joker som kan bli het och ger Uppsala en ytterligare dimension. Uppsala är djupa också – de har bra bänk. Framför allt nu när Oluoma Nnamaka är med. Hans erfarenhet är ovärderlig.

Så egentligen är det bara två av matcherna mot Uppsala som man kan dra slutsatser från?
– Så skulle man kunna säga. Egentligen kanske bara en – den som vi förlorade. I de två första hade vi James Washington som pointguard. När vi förlorade i Uppsala den 7 februari hade Uppsala i stort sett sitt fulla lag. Vi var ordinarie så när som på John Brändmark den gången.
 

LÄGET I LAGEN:❓
Uppsala vilade flera spelare när lagen möttes i tisdags, men till dagens match väntas Uppsala ställa upp med bästa möjliga lag.

Borås kommer till spel utan Fredrik Andersson. Sedan tidigare saknas John Brändmark, Anton Almqvist och tränaren Jonte Karlsson.

TIDIGARE MATCHER: ✍️
8/11: Borås Basket–Uppsala Basket 78–66
20/12: Uppsala Basket–Borås Basket 72–75
7/2: Uppsala Basket–Borås Basket 76–73
28/3: Borås Basket–Uppsala Basket 87–71

LÄS MER: 📒
Uppsalas hemsida inför matchen
Borås hemsida inför matchen

Dela inlägget