Fotograf: Johan Sandström / BC Luleå

TV: Drömstart för Luleå – utklassade Umeå

Fixstjärnan Rudy Mbemba var visserligen tillbaka i Umeå BSKT, men det hjälpte föga. BC Luleå vann den första kvartsfinalen med 103-65. Här är matchens höjdpunkter!

BC Luleå har i år fått äran att inviga svenska Basketligans slutspel, under fredagens kväll tog de emot Umeå BSKT hemma i Luleå Energi Arena för den första kvartsfinalen. BC Luleå som anses av många vara en stor favorit till att ta hem guldet i år förväntades vinna lätt mot Umeå.

Matchen börjar lite slött och det verkar som att lagen vill känna lite på varandra innan man kan börja lira på riktigt. Men efter att ha spelat jämt de första tre minuterna börjar BC hitta rytmen som behövs för att kunna ta över matchen. Samtliga spelare i Luleå är involverade i anfallen, men det visar sig snabbt att det är Yannick Anzuluni som ska ta avsluten. Anzuluni som hade en glödhet hand i första perioden gjorde hela 16 av lagets 27 poäng i första perioden.

Efter att ha vunnit första perioden med 27-12 hade BC snabbt visat vem som var favorittippade i matchen. Och hemmalaget fortsatte att ösa på i andra perioden. Umeå som ofta spelade med tre guards (Mbemba, Williams, Oglesby) hade svårt att stoppa Luleås större spelare under korgarna, vilket gjorde att Umeå drog på sig dubbelt så många fouls som BC under första halvleken, 12 mot BC:s 6. Det syntes även på returtagningen att BC Luleå hade övertaget med sina större spelare när de vann returerna med 26-16.

I andra perioden blir poängfördelningen mer spridd i Luleå, men de fortsätter att ösa i poäng och efter två välspelade perioder från BC Luleå tar de en komfortabel ledning i halvtidsvilan med 56-27.

Efter att ha haft stora problem med sitt anfallsspel i första halvleken lossnar det för Umeå i tredje perioden. I första halvan av matchen blev Umeå väldigt stillastående när man väntade på att Rudy Mbemba och Terrance Oglesby skulle skapa lägen av ingenting. Umeå börjar svinga bollen och hitta öppna lägen, och efter några minuter är det just bortalaget som har inlett andra halvlek med att göra 16-8.

Det var en slarvig och ofokuserad start på tredje perioden av BC, men utan att matchen kändes hotad började hemmalaget spela mer disciplinerat och tog igen de tappade poängen innan periodens slut. BC Luleå lyckades dock bara sakta ner Umeå tillräckligt för att själv klara av att göra mer poäng när man släppte in 27 poäng i Umeås klart bästa period.

Matchens fjärde och sista period blev ungefär så bra som man kan förvänta sig i match där ena laget leder med 32 poäng. Killerinstinkten försvann när alla visste vilka som skulle vinna och coacherna passade på att lufta bänken.

BC Luleå spelar igenom matchen med lätthet och ser ut som klara vinnare redan i inledningen av matchen. Det kan stundtals se odisciplinerat ut från hemmalaget när de skjuter snabba treor och slänger alley-oops, de har dock förmågan att kvickt hitta tillbaka till ett mer strukturerat anfall när det går för långt. Och idag visar de fram fötterna i anfall när de besegrar Umeå med 103-65 i årets första slutspelsvinst.

MATCHFAKTA / kvartsfinal 1 i bäst av 5:
Luleå–Umeå 103–65

(27–12, 29–15, 29–27, 18–11)
Poäng, Luleå: Yannick Anzuluni 21, Brandon Rozzell 17, Tim Kearney 15, Quinton Upshur 14, Adam Rönnqvist 14, Tom Lidén 8, Denzel Andersson 7, Anton Saks 5, Brice Massamba 2.
Umeå: Rudy Mbemba 19, Gerald Williams 17, Terrence Oglesby 10, André Nilsson 10, George Valentine 5, Robin Alm 2, Egal Saleman 2.
Publik: 1 670.

Text: Joar Mikkelsson (BC Luleå)

Dela inlägget