Fotograf: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

TV: Jämtland vann i Norrköping

Jämtland Basket gjorde vad man kunde borta mot Norrköping Dolphins. Men trots seger med 78-74 ställs man mot Södertälje Kings i kvartsfinal. Här är matchens höjdpunkter!

Jämtland Basket har allt att spela för om man vill undvika Södertälje Kings i kvartsfinal och istället få ta sig an Uppsala, men då måste Borås förlora mot just Uppsala. Dolphins som är skade- och sjukdomsdrabbat men ”sitter i orubbat bo” vilket innebär att man som sämst kan komma tvåa och får därmed möta Nässjö Basket i kvartsfinalspelet. Dolphins saknar både Jocke Kjellbom och Abdou Medjedoub som står på sjuklistan.

Matchen börjar i ett tufft tempo där Jämtland hamnar i förarsätet, men Dolphins hänger på. Ingen tvekan om att Jämtland vill vinna då det ges och tas i varje situation vilket syns i foulstatistiken. Offensivt avstannar poängproduktionen och det som såg ut att bli en målrik period stannar vid att Dolphins hinner ikapp och vinner med 16-12.

Samma intensitet i andra quartern med Dolphins i fortsatt, utökad ledning, 30-14, och man har på tio minuter gjort 25-4. Dolphins försöker kontrollera tempot och man får Jämtland att stressa men som en blixt från klar himmel gör gästerna ett run på nio snabba och tränare Adnan Chuk kallar timeout. Det som såg ut som en enkel resa mot en bekväm halvtidsledning slutar med att perioden slutar lika, 18-18, och Dolphins är fortfarande fyra upp, 34-30.

Jämtland är ikapp och förbi efter en osportslig foul på en Dolphinsspelare men hemmalaget stretar emot bra och det är en tvåpoängsmatch. Jämtland kommer undan med det mesta samtidigt som man får det mesta med sig, men Dolphins visar stort hjärta och går upp i ledning, 47-42, och Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke tar timeout. Dolphins gör det här bra och man är fem upp, 56-51, inför sista efter att ha vunnit tredje perioden med 22-21.

Jämtland närmar sig efter en trea efter två minuter och Dolphins tar timeout. Man har förtvivlat svårt att få dit bollen medan Jämtland fortsätter att leverera och med halva sista perioden kvar leder man med åtta poäng 70-62. Dolphins försöker och ger sig själva chansen men Jämtland kan vinna med 78-74 efter 27-18 i perioden till gästerna.
– När situationen är som den är med sjuka spelare så är jag är stolt och imponerad över hur grabbarna genomför den här matchen där vi kämpar och aldrig viker ner oss trots att matchen nästan rinner iväg för oss i tredje, men vi kommer tillbaka. Nu ser vi fram emot att få tillbaka sjuklingarna vilket gärna får bli till första kvartsfinalen på söndag hemma i Stadium Arena mot Nässjö, säger hemmalagets tränare Adnan Chuk.

Torbjörn Gehrke:
– Det var stor frustration i första halvlek när vi inte fick till det. Vi har inte vunnit våra matcher trots att vi spelat bra på sistone. När vi ser att Jocke Kjellbom inte är med måste vi ändra vår gameplan. Det blev även svårt för våra stora spelare som i defense fick möta mindre och snabbare spelare istället. Det var en viktig seger för oss och skönt att vi kunde vända och avgöra i andra halvlek.

MATCHFAKTA:
Norrköping–Jämtland 74–78

(16–12, 18–18, 22–21, 18–27)
Poäng, Norrköping: Mikael Lindquist 17, Mikkel Plannthin 14, Cole Darling 14, Dejan Jeftic 12, Johnell Smith 9, Fredrik Larsson 6, Felix Terins 2.
Jämtland: Mike Bruesewitz 19, Dino Cinac 16, Jabril Durham 15, Preston Purifoy 10, Niklas Larsson 6, Jaan Puidet 4, Gustav Hansson 3, Samuel Berkelund 3, Olle Lundqvist 2.
Publik: 626.

Text: Benny Lindblom (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget