Fotograf: Peter Holgersson / Bildbyrån

Succétränaren blir assisterande i landslaget: “En stor ära”

Han är inne på sin andra säsong som huvudtränare och tar nu nästa steg i karriären. Norrköping Dolphins Adnan Chuk blir assisterande till förbundskapten Vedran Bosnic.
– Sjukt roligt och en stor ära, säger 35-åringen.

Adnan började sin tränarkarriär som assisterande för Dolphins herrlag, säsongen 2014/2015, bakom nuvarande klubbdirektör Lasse Johansson. Under fjolårets succésäsong, som slutade med silvermedalj, formade Adnan en stark grupp, som köpte hans målmedvetenhet och förstod hur viktiga detaljer kan vara. Något han till viss del fick lära sig under sina år i Södertälje Kings, där Vedran Bosnic satte ett stort avtryck på Adnans karriär. Efter några säsonger i olika lag är det nu klart att de förenas i sommar igen – men varken i orangea eller grönt. Det blir blågult.
– Självklart sjukt ett stort och ett roligt uppdrag. Det är också ett kvitto på att man är på rätt väg som coach, säger Adnan.

Svenska Basketbollförbundet väljer med andra ord att förlänga med Vedran, som hörde av sig till Adnan för ett tag sedan och frågade om intresse fanns. Intresse för att hjälpa Sveriges herrlandslag, sida vid sida med Vedran.
– Det fanns aldrig på kartan att jag skulle tacka nej, men det blev ett större projekt då vi får vårt hus dagarna innan vi samlas, haha. Men det var som sagt inget alternativ att avstå. Det är en ära att få coacha i landslaget och få göra det med Vedran, menar Adnan.

Det gör det extra speciellt? Med Vedran, alltså.
– Så är det. Det är en människa jag ser upp till och det ska bli riktigt roligt att fajtas med honom igen, och inte mot honom.

Fredrik Joulamo förlänger även han och bildar den assisterande duon tillsammans med Adnan.

Den 7 juli samlas landslaget för läger i Södertälje. Den 2 augusti drar VM-kvalet igång, med hemmamatch mot Bosnien-Hercegovina – i Stadium Arena. Det blir en speciell match för Adnan, som har rötter i just Bosnien.
– Det är klart en krydda, men i slutändan bara en av sex matcher vi kommer spela i sommar. Men det var lite roligt när jag satte mig och kollade på det där. Vi spelar i Bosnien den 12 augusti – på min födelsedag.

Vad tror du om kvalet då? Bosnien favoriter?
– Det tror jag nog. De har tagit in en ny tränare, Dusko Vujosevic, som är en av de jag ser upp till mest i hela världen. Sen beror det på, precis som det gör för oss, vilka spelare som är tillgängliga. Men det viktigaste är att vi fortsätter ta kliv, som de gjort innan med Vedran. Det var några avhopp från spelare i förra kvalet, men det blev ändå jämnt mot Bosnien i två matcher och mot Ryssland borta, minns Adnan.

Han poängterar att fokus just nu ligger på Dolphins och det kommande slutspelet. Tidigare landslagsmeriter hittas i U18-landslaget (pojkar), där han var assisterande till Dennis Pihl år 2014. Kontraktet är skrivet på två år, med en option där förbundet kan bryta avtalet efter VM-kvalet.

LÄS MER: Här spelar Sverige sina VM-kvalmatcher

Text: Robin Svensson (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget