Fotograf: Johan Sandström / BC Luleå

TV: BC Luleå på väg mot serieseger

Seger mot Malbas på tisdag. Det är allt som krävs för att BC Luleå ska ta hem seriesegern. Det står klart efter att man under fredagen besegrat Jämtland Basket med klara 98-77. Här är matchens höjdpunkter!

Under fredagens kväll var det dags för grundseriens sista Norrlandsderby när serieledarna BC Luleå välkomnar Jämtland Basket hemma i Luleå. Med de två poänggladaste lagen i Basketligan mot varandra kunde inget annat än en poängrik match med högt tempo förväntas.

Och inledningsvis blev det direkt ett högt tempo i matchen. Kanske lite för högt då båda lagen hade problem att få bollen i korgen. Med mer än halva första perioden spelad stod det endast 6-6 lagen åt. Men efter det började lagen näst intill synkroniserat att hitta den rätta ”touchen” för att få i bollen. Och efter periodens slut gick det inte längre att se den poängsvaga inledningen på matchen då siffrorna var 22-20 för hemmalaget.

I början på andra perioden var det Jämtland som tog kommandot och gick upp i en fempoängsledning innan BC startade sitt maskineri. BC Luleå startade sin run lugnt genom att göra ställningen 33 lika. Men efter Jämtlands import Mike Bruesewitz drog på sig sin andra och tredje foul tvingades han sätta sig på bänken. Då lade hemmalaget i en högre växel och gjorde 13-0 efter Bruesewitz utgång, för att sedan fortsatta mata i poäng till dess att domarna blåste av för halvtidsvila, och då var ledde Luleå med hela 57-39.

Amerikanerna Brandon Rozzell och Quinton Upshur stod totalt för 30 av BC:s 57 i första halvleken. Upshur (13 poäng) visade skolboksexempel på hur man rör sig utan boll och fick många fria avslut tac vare sina snabba cuts mot korgen. Rozzell gjorde lite av allt på planen och var väldigt aktiv med bollen. Efter att ha dragit i tre stycken trepoängare i andra perioden slutade han på 17 poäng, fem returer och fem assist efter halva matchen spelad.

Det är en fortsatt aggressiv Rozzell som inleder tredje perioden med fyra snabba poäng. Men Jämtland klarar av att matcha upp BC när de nu vågar använda sig av Bruesewitz igen. Lagen turas om att göra poäng och Luleås ledning förblir trygg genom hela perioden. Det blir matchens poängsnålaste period som BC vinner med 17-15 efter att Anton Saks lägger i en lay-up med 30 sekunder kvar.

Med bara en period kvar att spela och en ledning för hemmalaget med 20 poäng ser det hopplöst ut för Jämtland. Men Jämtlänningarna ger inte upp, och 4 minuter in i sista perioden har de gjort 12-2 på tabellettan BC Luleå och ligger bara under med 10 poäng.

Efter en svag start på fjärde perioden av BC Luleå bestämmer sig matchhjälten Brandon Rozzell för att avgöra matchens utgång. Han har större bollinnehav än vad resten av BC-spelarna har tillsammans i de sista 6 minuterna i matchen och han verkar vilja göra allt själv. Beundransvärt nog gör Rozzell det med stor framgång då han avslutar matchen med att göra 12 poäng de sista 5,5 minuterna med endast ett missat skott.

Men det var inte bara Rozzell som steppade upp i slutet av matchen. BC gjorde som lag 22 poäng i de avslutande 6 minuterna, samtidigt som de spelade bra försvar mot ett Jämtlands som hade svårt att hitta fria avslut. Jämtland lyckades dock göra 11 poäng under samma tid som BC:s 22 poäng tack vare tre tuffa trepoängare.

BC Luleå vann till slut varje period trots några svajiga inledningar och slutresultatet blev 98-77 för hemmalaget. Det var BC:s näst sista match i grundserien, och allt som krävs för att säkerställa sin vinst i Basketligans grundserie är att man slår tabelljumbon Malbas hemma på tisdag.

MATCHFAKTA:
Luleå–Jämtland 98–77

(22–20, 35–19, 17–15, 24–23)
Poäng, Luleå Brandon Rozzell 35, Quinton Upshur 17, Yannick Anzuluni 13, Adam Rönnqvist 8, Tom Lidén 7, Anton Saks 6, Tim Kearney 5, Brice Massamba 4, Andreas von Uthmann 3.
Jämtland: Mike Bruesewitz 12, Dino Cinac 11, Preston Purifoy 11, Jabril Durham 10, Niklas Larsson 10, Olle Lundqvist 6, Gustav Hansson 5, Jaan Puidet 4, Anton Kobylak-Berglund 4, Samuel Berkelund 4.
Publik: 1 720.

Text: Joar Mikkelsson (BC Luleå)

Dela inlägget