Fotograf: Sebastian Lindberg / Bildbyrån

TV: Viktig seger för Södertälje

Södertälje Kings-stjärnan Toni Bizaca var på stort spelhumör när hans Södertälje på bortaplan besegrade Jämtland Basket med knappa 99-98. Se höjdpunkter från matchen här!

Det var en bra match mellan två bra lag. Jämtland hade tre chanser att avgöra i slutskedet men missade alla och Södertälje vann med en poäng. Slutresultatet blev 98–99.

Södertälje satte två treor redan i inledningen till 0–6. Gästernas Tony Bizaca var 100%-ig och gjorde 12 av Södertäljes 17 första poäng. I hemmalaget inledde Jabril Durham bäst med 12 poäng. Mike Bruesewitz drog på sig två snabba fouls och comebackande Dino Cinac byttes in och drog även han på sig två snabba fouls. Jämtland tog många skott men precisionen var inte lika hög som bortalagets. Jämtland sköt 46 % och Södertälje 53. Dessutom fick Södertälje gå till strafflinjen tio gånger mot Jämtlands en enda. Jämtland missade sin medan bortalaget satte nio. 28–31 var ställningen efter första perioden. Durham avslutade med att sätta en tvåa på klockan.

Period två var helt jämn. Jämtlands trepoängsskytte var strået vassare än Södertäljes men Södertälje krossade hemmalaget under korgarna. Bizaca och Durham tävlade om vem som skulle sätta flest poäng och Bizaca ledde den tävlingen med 24-21 i halvlek. Det var väldigt få turnovers under den första halvleken. Jämtland hade tre och Södertälje fyra.

Tredje perioden började inte bra för hemmalaget, Södertälje inledde med att göra 10–0 och drog sedan sakta men säkert ifrån. Bizaca fortsatte att vara klinisk i sina avslut, 79 % på tvåor, 80 % på treor och 100 % på straffar och 31 poäng efter tre perioder från honom. Södertälje hade en ledning med 14 poäng när Jämtland fick en boost av ett par individuella prestationer. Preston Purifoy gjorde en monsterblock och Gustav Hansson följde upp den med en klockren trea. Detta gav hemmalaget och publiken energi och underläget åts ikapp till minus fyra då Södertälje lyckades jämna ut spelet igen. Lagen följdes åt fram till periodslutet där Cinac avslutade med att bli foulad och sätta en tvåa på klockan samtidigt. Bonusstraffen satte han också fram till 81–85. Purifoys avslutning av den tredje perioden var spektakulärt bra.

Den fjärde perioden blev också jämn. Södertälje ledde hela tiden med någon eller några få poäng men Jämtland hade närkontakt hela tiden. Slutet blev rafflande. Jämtland fick chansen att avgöra matchen tre gånger men missade alla tre. Först hade Bruesewitz en öppen trea som han missade, sedan hade Niklas Larsson en med samma resultat. Bizaca satte två straffar fram till 98–99 med fyra sekunder kvar. Sista anfallet gick bollen till Durham som tvekade mellan att försöka ta bollen mot korgen och ta ett trepoängsskott. Han valde det sistnämnda men bollen träffade inte ens korgen. Förlust med en poäng.

Skottprocenten från golvet blev 52 för Jämtland och 54 för Södertälje. På treor sköt Jämtland 75 % och Södertälje 80. Returerna vann Södertälje med 36–30. Jämtland hade 12 turnovers och Södertälje hade 10. Preston Purifoy blev vald till matchens spelare vilket var ett bra val. Han var fantastisk i andra halvlek och gjorde totalt 22 poäng, hade 3 returer, 2 assists och 5 blockar. Annars var Durham poängbäst i hemmalaget med 25.
– Det här var en bra match för alla, för publiken och för båda lagen. Det var en bra seger, det är inte lätt att komma hit och vinna. En fantastisk basketmatch, säger Södertälje-tränaren Vedran Bosnic.

Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke:
– Lite besviken över att vi inte kunde stänga matchen i slutet. Vi hade två öppna treor i slutet, hade en av dem suttit hade vi nog vunnit. Men det är ju inte de situationerna som kostar oss segern. Durham var fantastisk i första och Purifoy var det i andra. Jag blev lite orolig i första när Mike, Dino och Preston drog på sig snabba fouls, men det ordnade upp sig.
– Vi förlorade returerna stort i första men vann dem stort i andra. Bizaca bar Södertälje de tre första perioderna. Vi förlorade matchen men vi gjorde en bra match.

MATCHFAKTA:
Jämtland–Södertälje 98–99

(28–31, 29–28, 24–26, 17–14)
Poäng, Jämtland: Jabril Durham 25, Preston Purifoy 22, Jaan Puidet 13, Mike Bruesewitz 12, Gustav Hansson 9, Anton Kobylak-Berglund 6, Dino Cinac 6, Niklas Larsson 5.
Södertälje: Toni Bizaca 32, Tanel Kurbas 18, Davis Lejasmeiers 15, Thomas Massamba 13, Nick Spires 9, Lazar Radosavljevic 7, Darien Brothers 3, Valter Lindström 2.
Publik: 1 312.

Text: Johan Bjurström (Jämtland Basket)

Dela inlägget