Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

TV: Uppsala utklassade Södertälje

Uppsala Basket tog en fin skalp när man under tisdagen besegrade Södertälje Kings med hela 84-54 hemma i IFU Arena. Här är matchens höjdpunkter!

Uppsala Basket hade inte besegrat Södertälje Kings sedan den 11 november, 2015. Under tisdagskvällen var det dags igen.

Den 11 november, 2015. Dagen då Uppsala senast lyckades besegra de regerande mästarna, Södertälje Kings. Den matchen slutade i en fullständigt förkrossande seger, 90-49. Säsongens två tidigare möten lagen emellan slutade i knappa Södertälje-segrar. Tisdagskvällens match i IFU Arena blev något helt annat. Hemmalaget kom ut i ett rasande tempo och efter cirka fem minuters spel så var laget i ledning med smått sanslösa 16-0. En makalös inledning som lade grunden i kvällens kross, 84-54.

Som tidigare nämnt så kom hemmalaget ut i ett fullständigt rasande tempo. Jonathan Person attackerade, precis som vanligt, korgen och lade i matchens två första poäng. Kort därefter klev Carl Engström in i matchen. Hans smått sanslösa “monsterblock” på Södertälje-guarden, Davis Lejasmeiers fick laget att tända till ytterligare. 2-0 blev snabbt 6-0 och kort därefter var det mästarskytten Alexander Lindqvists tur. Hans trea fram till 9-0 fick IFU Arenas tak att lyfta och tvingade Vedran Bosnic till en tidig timeout. Timeouten bjöd dock på föga resultat. Hemmalaget kunde genom Alexander Lindqvists andra raka trea gå ifrån till 12-0. Jonathan Person följde upp det med två nya poäng innan det var dags för Lindqvist igen. Hans långa tvåa fram till 16-0 fick IFU Arena’s tak att lyfta, igen. Hemmalaget hade alltså inlett matchen genom att göra 16-0 på de fyrfaldiga, regerande mästarna. Fem minuter in i den inledande perioden så lyckades dock Södertälje spräcka poängnollan. Detta genom den 210 cm långe Nicholas Spires. 16-0 blev snabbt 16-7 och Kevin Gaines tvingades till en timeout. Var bortalaget på väg att vakna till? Nja. Kanske. Under de två avslutande minuterna så turades i princip, lagen bara om att göra poäng. En smått sanslös period var över och hemmalaget var i ledning, 21-11.

Den andra perioden liknade på många sätt den första. Hemmalaget kom precis som i den första perioden ut i ett rasande tempo och kunde tack vare Anton Gaddefors, Sebastian Norman och Andreas Person gå ifrån till 30-11. Hemmalaget hade alltså, precis som i den första perioden, inlett med en “run”. Södertälje och Toni Bizaca vaknade till och vips så var det 31-18. Då kändes det som att bortalaget var på gång, men hemmalaget gick trots allt till halvtidsvila i en komfortabel ledning. 37-25.

Den tredje perioden blev på många sätt en lustig historia. Mycket avblåsningar och ett antal tekniska och osportsliga fouls. Den tidigare nämnde Alexander Lindqvist kunde via två straffkast inleda den tredje periodens poänggörande. Södertäljes Toni Bizaca replikerade, innan det var dags för en av kvällens stora höjdpunkter. Alexander Lindqvist attackerade korgen, släppte bollen till Carl Engström som med enorm kraft kunde dunka i 40-27. Andreas Person kunde sedan, via fyra raka poäng, utöka ledningen ytterligare. 44-27 och Vedran Bosnic tvingades till en ny timeout. En timeout som för stunden fick Södertälje att sprattla till. 44-27 kunde tack vare Davis Lejasmeiers bli 46-34. Lejasmeiers bjöd kort därefter på en osportslig foul och skickade Carl Engström till straffkast-linjen. Han satte båda och kort därefter kunde Jonathan Person attackera korgen och lägga i 50-34. Något som fick Vedran Bosnic att surna till och dra på sig en teknisk foul. Hans andra för kvällen. Ett uppenbart tecken på frustration. Alexander Lindqvist skickades även han till straffkast-linjen. Han satte alla tre och helt plötsligt så kändes matchen avgjord. Med bara minuter kvar av den tredje perioden så var ställningen 53-34. Innan den tredje perioden var att summeras, så hade Anes Zekovic presenterat sig med en trea och Andreas Person lagt i fyra nya poäng. 61-44 inför den fjärde och avslutande akten.

Matchens tio avslutande minuter kändes ärligt talat som en ren och skär transportsträcka. Hemmalagets ledning bara ökade och ökade. 61-44 var helt plötsligt 71-47 och Södertälje kändes uppgivet. Där och då kom matchens kanske allra största höjdpunkt. Axel Nordström snodde åt sig bollen, attackerade korgen och kunde genom en “behind-the-back”-passning, friställa Anton Gaddefors som lade i 73-47. IFU Arenas ljudnivå nådde nya höjder. Ledningen bara ökade och ökade för varje minut som gick. När slutsignalen sedan ljöd och poängtavlan visade 84-54 så var krossen ett faktum. För första gången sedan den 11 december, 2015 så hade Uppsala besegrat de fyrfaldiga, regerande mästarna, Södertälje Kings.

MATCHFAKTA:
Uppsala–Södertälje 84–54

(21–11, 16–14, 24–19, 23–10)
Poäng, Uppsala: Alexander Lindqvist 16, Jonathan Person 15, Andreas Person 14, Carl Engström 14, Anton Gaddefors 11, Axel Nordström 9, Anes Zekovic 3, Sebastian Norman 2.
Södertälje: Nick Spires 11, Valter Lindström 9, Toni Bizaca 9, Adam Ramstedt 7, Davis Lejasmeiers 6, Thomas Massamba 4, Delvon Johnson 3, Tanel Kurbas 3, Lazar Radosavljevic 2.
Publik: 814.

Text: Erik Gillberg (Uppsala Basket)

Dela inlägget