Fotograf: Sebastian Lindberg / Bildbyrån

TV: Uppsala besegrade Jämtland

Uppsala Basket kopplade greppet om fjärdeplatsen i Basketligan när man hemma i IFU Arena besegrade Jämtland Basket med 84-76. Här är höjdpunkter från matchen!

Slutspelskaraktär, känslor i massor och svängigt värre – så kan man sammanfatta tisdagskvällens batalj i IFU Arena som Uppsala till slut gick segrande ur.

Två lag. En jakt på topp fyra-placeringarna. Chans till inbördes möten på varandra. Uppsala Basket – Jämtland Basket. På förhand så pratade tränare Kevin Gaines om att tisdagskvällens drabbning i IFU Arena skulle ha slutspelskaraktär. Så blev även fallet. Det bjöds på heta känslor, svängande basket och ett nervkittlande drama. Jämtland hade inte besegrat Uppsala, i Uppsala sedan 2011 (11 matcher). Skulle man lyckas vända på den negativa trenden? Svaret blev nej. Jämtland såg länge ut att gå mot lagets första seger i Uppsala på de där tidigare nämnda sex åren och var som mest uppe i en 13-poängsledning. Då vaknade hemmalaget till och visade ännu en gång prov på enorm lagmoral – efter ett par halvt nervkittlande slutminuter så var det till slut hemmalaget som gick segrande ur “måstematchen”. Det var en enormt underhållande tisdagskväll – så vi passar på att summera den.

Hemmalaget kom ut piggast och kunde redan under den inledande minuten gå ifrån till 7-2. Var ett tidigt hemmaryck på gång? Nej. Den amerikanske Jämtlands-guarden, Jabril Durham’s femte poäng – en trea fram till 7-5 satte igång en monstruös period för just hans del. Efter Axel Nordströms trea fram till 18-12 så klev den tidigare nämnde amerikanen fram med två raka treor och vips så var det 18-18 och match igen. 15 av de 18 poängen från bortalagets håll hade kommit från just Durham – han sänkte allt. De båda lagen turades sedan om att göra poäng innan det var dags för Jonathan Person att “at the buzzer”, attackera korgen och lägga i 27-26. En lay-up som avslutande en mycket, mycket underhållande och inledande period.

Om den första perioden var underhållande, så var den andra inte det med Uppsala-ögon sett. Jämtlands Gustav Hansson satte fem snabba poäng och tog ställningen till 27-31. Något som förstås ledde till en Uppsala-timeout. En timeout som tyvärr inte gav någon önskad effekt. Jämtland trummade på och fem minuter in i den andra perioden så var bortalaget i en komfortabel ledning, 27-40. Bortalaget hade alltså gjort 14-0 på Uppsala, sedan periodvilan. Det ledde till en ny hemma-timeout och denna gång så gav den faktiskt önskad effekt. Vid ställningen 32-44 så vaknade hemmalaget till ordentligt. Alexander Lindqvist tryckte i en “two-and-one” innan det var dags för Anton Gaddefors att attackera korgen och krympa underläget till 37-44. Jämtland såg halvt lamslaget ut och tvingades till timeout. En timeout som för bortalagets del inte gav något vidare utslag. Vid ställningen 40-47 så klev den tidigare nämnde Alexander Lindqvist in i matchen igen. Lindqvist drog i en trea och kunde strax därefter bjuda på kvällens absolut största höjdpunkt. Hans högflygande enhandsdunk fram till 42-47 fick taket i IFU Arena att lyfta. Det var dock inte slut där. Axel Nordström fick kort därefter gå till straffkast-linjen – han satte det första, bommade det andra, tog egen retur och lade i två nya poäng. Två poäng som förkunnade halvtidsresultatet, 45-47. Otroligt med tanke på hur de inledande fem minuterna såg ut.

Bara sekunder in i den tredje perioden så var Uppsala, tack vare den tidigare nämnde Lindqvist ikapp. 47-47. Jämtlands Jabril Durham svarade med en trea, innan det var dags för en ny dunk från hemmalagets håll. Carl Engströms enorma dunk fram till 49-50 fick nästan korgen att välta. Inte ofta man ser sådant tryck i en dunk – helt otroligt. Under den tredje periodens slutminut så kunde Uppsala, till slut, ta sig tillbaka upp i ledning. Detta efter att Axel Nordström attackerat korgen och lagt i 61-60. Det var dock inte slut där. Under den första perioden så kunde Jonathan Person sätta två poäng “at the buzzer”. Nu var det brorsans tur. Med bara sekunder kvar på skottklockan så penetrerade Andreas Person mot korgen och kunde efter mycket kontakt och en hög “plank-studs”, lägga i 63-60. Med andra ord var det upplagt för ett drama.

Bortalaget inledde den fjärde och avslutande akten piggast och var mycket tack vare centern Preston Purifoy i ledning, 67-69. Då kändes det faktiskt som att Jämtland var på väg att gå segrande ur striden, men så blev inte fallet. Anton Gaddefors kvitterade kort därefter innan det var dags för kvällens gigant, Alexander Lindqvist, att dra i en tuff trea fram till 72-69. En trea som tvingade Jämtlands coach Torbjörn Gehrke till timeout. Kort efter timeouten så kunde Jonathan Person, via två straffkast, utöka ledningen. Jämtlands Mike Brusewitz satte två straffkast innan det var dags för Andreas Person igen. Hans fullständigt makalösa trea i samband med att skottklockan ljöd var kvällens i särklass viktigaste skott och fick taket i IFU Arena att lyfta ännu en gång. 77-71 blev dock kort därefter 77-74 – efter att Jämtlands Jabril Durham och Jaan Puidet fått gå till straffkast-linjen en varsin gång med bara minuten kvar. Närmare än 77-74 kom dock aldrig Jämtland. Jonte Person satte 79-74. Något som fick publiken att skandera “Uppsala, Uppsala”. De avslutande trettio sekunderna bjöd på riktig slutspelskaraktär och det blev enormt grinigt från alla håll och kanter. I vilket fall som helst så kunde Axel Nordström sedan fastställa slutresultatet till 84-76. En seger som får laget att koppla grepp om fjärdeplatsen och en eventuell hemmaplansfördel.

MATCHFAKTA:
Uppsala–Jämtland 84–76

(27–26, 18–21, 18–13, 21–16)
Poäng, Uppsala: Alexander Lindqvist 19, Axel Nordström 16, Jonathan Person 16, Anton Gaddefors 14, Andreas Person 13, Carl Engström 6.
Jämtland: Jabril Durham 30, Mike Bruesewitz 15, Preston Purifoy 12, Gustav Hansson 8, Samuel Berkelund 6, Jaan Puidet 5.
Publik: 723.

Text: Erik Gillberg (Uppsala Basket)

Dela inlägget