Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

TV: Uppsala vände mot Malbas

Jumbon Malbas startade piggt mot Uppsala Basket. Men i den tredje perioden tog Uppsala över och vann till slut med klara 90-55. Här är höjdpunkterna!

Uppsala har varit ruskigt effektiva mot Malbas den här säsongen. De tre första mötena resulterade i utklassningar – det fjärde skulle sluta i samma melodi.

Det började så bra för Malbas. Emil Isovic och Jordan Peltier sänkte treor, energin fanns där i försvaret och Uppsala kunde inte komma upp i det matchtempot som de ville ha – det spelsättet som gjort Uppsala så otroligt framgångsrika mot Malbas den här säsongen.

Detta var fjärde och sista mötet mellan dessa två lag den här säsongen. De första tre har varit ensidiga uppgörelser, där Uppsala kunnat vinna bekvämt med stora siffror. Den här fredagskvällen ställde dock Uppsala upp med ett något annorlunda lag; Odin Lindell fick lämna laget i ett virrvarv fyllt av kontrovers och en spansk squashliknande sport. Hans skor har istället fyllts av ett par andra skånska fötter tillhörande Carl Engström.

Engström bidrar med storlek och fungerar som en gastkramande kråkskrämma runt korgen, redo att avfärda alla attacker mot Uppsalas mål. Däremot saknar han Lindells kvickhet, vilket Malbas utnyttjade fint i första halvlek när de spelade runt bollen och konsekvent hittade öppna skyttar längs med trepoängslinjen. I de två vinster som Malbas samlat ihop den här säsongen har just skyttet varit en av nycklarna, och tidigt i den här matchen verkade det som att detta skulle vara en sån kväll när det kunde lyfta malmölaget mot ännu en skräll.

Malbas vann första perioden, 22-20, och i halvtid låg de under med ynka fem poäng, 43-38. Men dramatiken blev kortvarig.

Efter halvtidspausen såg Malbas vilse ut när de fullständigt omotiverat gav bort bollen i sina första två anfall. Vidare hamnde Lasse Elbaeck åter i foulnöd när han plockade upp personlig foul nummer två, tre och fyra inom loppet av en handfull minuter och fick spela med hot om diskvalificering med mer än 15 minuter kvar på matchklockan.

Samtidigt fortsatte Uppsala att nöta och även om Malbas hade stadig utdelning på sina skott var upplänningarna snäppet bättre. Med en minut kvar av tredje perioden satte Andreas Persson en trepoängare och ledningen hade i ett nafs mognat upp i 20 poäng.

Hemmapubliken fick en glimt av en frisk och inspelad Joshua Ritchart, som bidrog med 8 poäng och 6 returer. Den andre amerikanen, Adrian Rodgers, blev dock påtagligt begränsad efter att ha landat illa i första perioden och kunde inte göra sig själv rättvisa under resten av matchen. Enda Malbasspelare att notera mer än 9 poäng var Jordan Peltier med sina 14 pinnar, men det var långt ifrån tillräckligt mot ett samspelt Uppsala.

MATCHFAKTA:
Malbas–Uppsala 55–90

(22–20, 16–23, 9–26, 8–21)
Poäng, Malbas: Jordan Peltier 14, Adrian Rodgers 9, Emil Isovic 9, Joshua Ritchart 8, Sebastian Åris 7, Lasse Elbaeck 5, Tadas Kvederavicius 3.
Uppsala: Jonathan Person 21, Anes Zekovic 12, Carl Engström 11, Oluoma Nnamaka 10, Sebastian Norman 10, Andreas Person 8, Oliver Jonsson 6, Alexander Lindqvist 5, Rasmus Dahlberg 4, Rickard Eriksson 3.

Text: Johannes Grufstedt (Malbas)

Dela inlägget