Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

TV: Södertälje tog chansen – slog Luleå

Södertälje Kings var i princip tvingade att slå BC Luleå för att chansen till serieseger skulle finnas kvar – och så blev det. Södertälje vann toppmatchen med 82-67. Här är höjdpunkterna!

BC Luleå hade det tufft mot Södertäljes aggressiva försvar och fick inte till bolltempot. Där visade Tom Lidén att rutinen är av stor vikt, han bidrog med ett lugn i anfall samtidigt som han var aggressiv och la i 19 poäng.

Det är två stycken tuffa och minst sagt viktiga matcher som Luleå står inför, Södertälje borta och Norrköping hemma. Först på schemat var Södertälje som skulle ta sig an serieledarna. En viktig match för båda lagen som krigar om hemmaplansfördelen i slutspelet.

Södertälje startar precis som de vill, de tar snabbt en 7–0 ledning. Utan timeout skärper Luleå till sig och visar att de tänker bjuda upp till match. Södertälje lyckas dock hela tiden hålla ett försprång på några poäng, och mot slutet av första perioden drar de ifrån när BC har problem att göra poäng.

Stora delar av första halvlek har BC Luleå svårt att hitta flyt i anfall med bra bolltempo. Södertälje spelar aggressivt försvar och ser ut att ha scoutat vad Öqvist vill göra i anfall. De tar bort BC:s snabba sving från vinge till vinge, låter aldrig Rönnqvist eller Rozzell skjuta ett lätt skott och tvingar fram fler studsar än vad coach Öqvist (troligen) vill se.

Efter att ha förlorat första perioden med åtta poäng så spelar man nästan jämt med Södertälje i andra perioden och förlorar den bara med två poäng. Med ett underläge på tio poäng (41–31) i halvtid så känns det ändå helt okej. För man vet vilket sparkapital BC Luleå har kvar inför andra halvlek, speciellt offensivt där man haft som störst problem.

Och det sparade kapitalet använder man direkt i tredje perioden där man gör poäng anfall efter anfall. BC gör 14 poäng de första fem minuterna och minskar Södertäljes ledning till fyra. Framförallt var det på sina kontringar som BC lyckades göra poäng. Men det sätter Södertälje stopp för när matchen blir jämnare, och återigen har BC svårt att få bra skott mot ett samlat försvar.

Innan det är dags för att gå över till den fjärde perioden gör Södertälje ett litet ryck för att avsluta den tredje perioden med en tvåsiffrig ledning. Därefter går det bara utför för BC Luleå. Även om de gör några tappra försök att ta in på Södertälje känns det som att hemmalaget har greppet om matchen. De låter inte BC göra några större runs och tar alltid tillbaka sin dubbelsiffriga ledning.

Luleå gör några desperata försök att rädda matchen de sista minuterna och chansar både i anfall och försvar. Tyvärr blir det, som det oftast blir när man chansar, motståndarna som istället drar ifrån till en ännu större ledning. Södertälje vinner till slut med 82-67 efter att ha haft ledningen hela matchen.

Södertälje hade flera bra spelare i matchen: den unge guarden Valter Lindström, som har fyllt Thomas Massambas plats på ett strålande sätt de senaste matcherna, stod för 16 poäng och gjorde få misstag, Tanel Kurbas var matchen främsta poängplockare med 21, och Toni Bizaca som man inte var säker på om han skulle spela matchen gjorde 19 poäng och tog 5 returer.

Bäst i BC Luleå var Tom Lidén, 19 poäng och 3 returer tillsammans med ett stabilt försvar och ett lugn i anfall som laget behövde. Godkända insatser även från Yannick Anzuluni som stod för 14 poäng och 5 returer, och Quinton Upshur med 8 poäng, 9 returer och 3 assist.

MATCHFAKTA:
Södertälje–Luleå 82–67

(23–15, 18–16, 20–20, 21–16)
Poäng, Södertälje: Tanel Kurbas 21, Toni Bizaca 19, Valter Lindström 16, Davis Lejasmeiers 8, Thomas Massamba 6, Nick Spires 6, Adam Ramstedt 2, Lazar Radosavljevic 2, Darien Brothers 2.
Luleå: Tom Lidén 19, Brandon Rozzell 17, Yannick Anzuluni 14, Quinton Upshur 8, Adam Rönnqvist 7, Jonathan Larsson 2.
Publik: 664.

Text: Joar Mikkelsson (BC Luleå)

Dela inlägget