Fotograf: Montage

Han blir ny förbundskapten för damlandslaget

Idag blev det klart vem som tar över det svenska damlandslaget – den 56-årige fransmannen François Gomez.

Efter en noggrann utvärdering och process där spelare, ledningsteam och ett landslagsutskott deltagit så har Svenska Basketbollförbundets styrelse beslutat sig för att utse François Gomez från Frankrike till förbundskapten för damerna. Samtidigt så har man utsett Francisco Pinto, Huskvarna, till förbundskapten för utvecklingslagen, Damer Universiad och Damer U20, och till assisterande coach i damlandslaget.
– Alla är rörande överens om att denna lösning är mycket bra. Vi får en internationell, välmeriterad och erfaren coach, François Gomez. Vi har kvar Francisco Pinto som är en ambitiös och en satsande svensk coach och som vill ha mer internationell erfarenhet, säger Lena Wallin-Kantzy, generalsekreterare i ett pressmeddelande.

François Gomez, 56 år och från Frankrike, bor och arbetar i Tarbes. François är headcoach för Tarbes i franska högstaligan och är också idrottslärare på svenska motsvarigheten till riksidrottsgymnasium för basket sedan 8 år tillbaka. Han har blivit utnämnd till “Coach of the year” i franska högstaligan 2008 och 2013. På meritlistan finns också EM-silver och EM-brons damer U18 för Frankrike. Avtalet med Svenska Basketbollförbundet gäller till och med EM 2019/OS 2020.
– Det finns många internationellt meriterade spelare i vårt landslag idag och samtidigt många som är på väg uppåt. Nu får François och Frasse tillsammans arbeta med dessa vilket är optimalt, fortsätter Lena.

– Det känns jättekul och inspirerande med François som ny förbundskapten. Jag tror detta är ett beslut som kan ta oss till nästa nivå, säger lagkapten Elin Eldebrink.

EUROBASKET (EM) 2019
Lottningen till kvalet sker i juni 2017.

Kvalet påbörjas i november 2017 och är uppdelat på tre fönster.
6 – 16 november 2017
5 – 15 februari 2018
12 – 22 november 2018

Text: Svenska Basketbollförbundet

Dela inlägget