Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

TV: Jämtland utklassade Södertälje – på bortaplan

Guldfavoriten Södertälje Kings åkte på en rejäl mina när Jämtland Basket kom på besök. Östersundslaget vann med sanslösa 107-73. Här är höjdpunkter från matchen!

Jämtland Basket är värd en stor eloge för sin insats mot Södertälje Kings, som fullständigt demolerades och förlorade med 73-107. Det var Kings första förlust på hemmaplan i Basketligan herr, men den andra mot Jämtland för säsongen.

Hemmalaget ledde en bit in i q2 med som mest tio poäng, innan gästerna hittade rytmen och de rätta defensiva nycklarna som resulterade i att Kings anfallsspel gick helt i baklås. Poängbäst blev Jämtlands Mike Bruesewitz med 25 (7/10 trepoängare samt sju returer) och i Kings Davis Lejasmeiers med 17. Sex jämtar kom för övrigt upp i tvåsiffrigt.

Lazar Radosavljevic som inte gjorde många minuter mot Uppsala Basket startade matchen mot Jämtland och tillförde energi och storlek, medan Lejasmeiers ledde sitt lag offensivt i den första delen av matchen. Båda två begränsades dock liksom sina medspelare rejält efter halvtid. Bruesewitz trepoängsskytte bidrog till att laget kunde hålla kontakten med motståndarna som till en början hade ett visst övertag.

Poängen rann iväg för båda lagen. Bruesewitz generösa utrymme vid trepoängslinjen och att Jabril Durham fick öppna layups gillades inte av Vedran Bosnic som omedelbart kallade till timeout för att korrigera försvarsinsatsen. Och hemmalaget lyckades, om än tillfälligt, att snäva till defensiven och gå upp i ett tiopoängsöverläge, innan Jämtland lyckades stabilisera spelet på nytt och hämta ikapp till 43-41 som vid halvtid blivit 43-49.

Vid det laget var Bruesewitz uppe i 5/6 treor vilket naturligtvis var starkt bidragande till upphämtningen, liksom helplanspress med dubblingar och ett i övrigt tätare försvar. På tal om försvar hade guarderna problem att hinna med Durhams snabba fötter och när han väl tagit sig förbi fanns inte mycket stöttning att få i hjälpförsvaret vilket gav relativt fri lejd till attacker mot korgen.

Gästerna pressade hårt i försvar högt upp i banan och begränsade guardernas möjlighet att starta anfallssystemen, och antalet turnovers ökade i protokollet. I det målade området var det trångt och tilltäppt vilket ställde till ordentligt med problem för Kings, som fortsatte halka efter under den tredje perioden. I andra änden av planen såg det betydligt enklare ut: det mesta tycktes gå Jämtlands väg och ju bättre det gick desto fler fouls tvingades Kings till (totalt 25).

49-61 när strax över sex minuter återstod av quartern var inga siffror som hemmalaget kunde vara stolt över och inför de sista tio minuterna var ställningen 57-76.

Jämtlands fina rytm fortsatte hålla i sig och Kings hade varken kraft eller motivation att förhindra den stundande utklassningen. Det är allt annat än skamligt att förlora mot ett lag som spelar så bra och smart som Jämtland gjorde ikväll och det är ett faktum att Kings för tillfället har ett riktigt tight spelschema. Men attityden hos de grönklädda spelarna – resignationen och det osäkra agerandet – hör inte till ett mästarlag, varken en regerande eller blivande. Det är något som laget måste jobba på, framför allt inför slutspelet.

MATCHFAKTA:
Södertälje–Jämtland 73–107

(27–21, 16–28, 14–27, 16–31)
Poäng, Södertälje: Davis Lejasmeiers 17, Valter Lindström 12, Nick Spires 10, Toni Bizaca 8, Lazar Radosavljevic 7, Tanel Kurbas 6, Darien Brothers 5, Delvon Johnson 4, Adam Ramstedt 2, Filip Kovacek 2.
Jämtland: Mike Bruesewitz 24, Niklas Larsson 20, Preston Purifoy 17, Jabril Durham 17, Gustav Hansson 10, Jaan Puidet 9, Olle Lundqvist 7, Samuel Berkelund 3.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget