Fotograf: Johanna Lundberg / Bildbyrån

TV: Viktig seger för Uppsala

En stark andra halvlek låg till grund för Uppsala Baskets seger mot Nässjö Basket. Här är höjdpunkter från måndagens match!

Efter många om och men så var det Uppsala Basket som gick segrande ur kvällens “måstematch” i IFU Arena. Man kan kalla den inledande perioden i kvällens hemmamatch tillika måstematch för “mardrömsstart” – 11-23 efter den första perioden. Trots chockstarten så var det till slut hemmalaget som gick segrande ur måstematchen, 80-69.

Via två straffkast så kunde Andreas Person inleda kvällens poänggörande i IFU Arena, innan det var dags för Nässjös ack så skicklige center, Dartaye Ruffin att lägga i bortalagets två första poäng. Alexander Lindqvist bjöd där och då på fyra raka poäng, varav en riktig högklassig dunk, fram till 6-2. Var hemmalaget på väg att koppla ett tidigt grepp? Nej, faktum är att det minsann blev det motsatta. Nässjö sprattlade till och 6-2 var helt plötsligt 6-14, efter bland annat sex poäng från bortalagets löpstarke guard, Reginald Johnson. Andreas Person’s två straffkast fram till 8-14 tog död på bortalagets 12-0 “run”, men trots detta lyckades Nässjö dra ifrån ytterligare. Den tidigare nämnde amerikanen Reginald Johnson byttes ut och in kom Karim Wazzi. Vips, så hade just Wazzi dragit i sju poäng och utökat ledning till 8-23. Under den första periodens avslutande sekunder så kunde sedan Anton Gaddefors dra i en enormt viktig trea, fram till 11-23.

Kunde trean från Gaddefors händer tända hemmalaget? Jajamän. Visserligen så var de inledande minuterna av den andra perioden en jämn historia, men hemmalaget tog till slut över fullständigt. Vid ställningen 15-31 så vaknade hemmalaget minst sagt till. Sex raka poäng från Rickard Eriksson, Anton Gaddefors och Axel Nordströms händer tog ställningen till 21-31 och det syntes lång väg att hemmalaget var på gång. Intensiteten i framför allt försvaret och bollrörelsen var helt plötsligt väsentligt bättre. Nässjö tog en time-out. En time-out som dock hjälpte föga mycket. Bortalaget tvingades gång på gång till tuffa och forcerade avslut, detta i samband med att Uppsalas offensiv och bollrörelse bara trummade på. 15-31 var helt plötsligt makalösa 28-32 efter en dunk från Alexander Lindqvist. Hemmalaget kom dock inte mycket närmare än så under den första halvan av matchen och halvtidsresultatet skrevs till 33-36. Vilka paralleller, perioderna emellan. Jisses.

När de båda lagen sedan kom ut efter halvtidsvilan så tog det inte lång tid innan hemmalaget var både ikapp och förbi. Andreas Person lade i 35-36 innan det var dags för brodern, Jonathan Person att sätta två nya poäng och ta laget upp i ledning. Den tidigare nämnde Nässjöamerikanen, Reginald Johnson svarade med en trea innan det var dags för kvällens kanske allra största höjdpunkt. Carl Engström fick bollen i tresekundersområdet och kunde med enorm kraft, trycka i en “enhandsdunk” fram till 39-39. Taket i IFU Arena lyfte. Nässjö kunde dock kort därefter göra ett miniryck fram till 41-46. Då klev Carl Engström fram igen – hans andra enhandsdunk inom loppet av två minuter, fram till 43-46 fick hemmalaget att tända till igen. Vips sa det bara, så var hemmalaget i en fempoängsledning. Detta tack vare bland annat, en varsin trea från Rickard Eriksson och Axel Nordström. Innan den tredje perioden var att summeras så hade bland annat Alexander Lindqvist hunnit trycka i sin andra dunk för kvällen. Hemmalaget gick till vila i ledning, 60-52.

Den fjärde och avslutande akten var till en början en jämn historia. Nässjös William Gutenius kunde under de två inledande minuterna dra i två treor och krympa underläget till 63-60. Anton Gaddefors replikerade dock snabbt. Hans tredje trea för kvällen fram till 66-60 var enormt viktig, då Nässjö minst sagt hade blodad tand. Under ett par minuter så stod sedan matchen och vägde. Vid ställningen 70-66 så kom matchens kanske absolut viktigaste poäng, nämligen Carl Engströms tip-in fram till 72-66 som förstås ledde till en Nässjö-timeout med cirka tre minuter kvar på matchklockan. De två avslutande minuterna blev aldrig riktigt spännande, för närmare än 72-66 kom aldrig Nässjö. Istället kunde Jonathan Person’s sex poäng under matchens slutskede ta matchen i mål. Uppsala startade svajigt, men kunde till slut slå tillbaka Nässjö, 80-69.

MATCHFAKTA:
Uppsala–Nässjö 80–69

(11–23, 22–13, 27–16, 20–17)
Poäng, Uppsala: Alexander Lindqvist 14, Carl Engström 14, Anton Gaddefors 13, Andreas Person 11, Jonathan Person 10, Rickard Eriksson 8, Axel Nordström 6, Anes Zekovic 2, Lukas Friberg 2.
Nässjö: Reginald Johnson 20, William Gutenius 12, Karim Wazzi 10, Kristian Heder Ternell 8, Dartaye Ruffin 8, Austin Barnes 5, Mantas Griskenas 4, Wictor Grenthe 2.
Publik: 491.

Text: Erik Gillberg (Uppsala Basket)

Dela inlägget