Fotograf: Anna Forsström / Södertälje Kings

TV: Södertälje vann efter dramatik

Toni Bizaca och Davis Lejasmeiers visade vägen i fjärde perioden när Södertälje Kings vände matchen mot Uppsala Basket. Här är höjdpunkterna!

Matchen mellan Södertälje Kings och Uppsala Basket var jämn in i det sista och slutade 71-68 efter att Uppsala som mest hade varit uppe i en tiopoängsledning. Poängbäst blev Anton Gaddefors med 19, och för Kings del gjorde Davis Lejasmeiers och Toni Bizaca 17 var. Varken Thomas Massamba eller Oluoma Nnamaka spelade idag.

– De verkar alltid spela bra i jämna matcher hemma, det ska de ha mycket cred för, de sätter många tuffa skott. Vi pratade om det i halvtid, att de skulle komma ut mer aggressivt och spela snabbare, vara mer fysiska vilket de alltid gör efter halvtid. Jag tycker att vi svarade ganska bra, vi hade fortfarande ett fyrapoängsöverläge in i den fjärde perioden. Sedan i den fjärde tog vi några tuffa skott, vi gjorde bara nio poäng och då är det svårt att vinna. De spelade väldigt bra försvar i den fjärde, sade Uppsalas coach Kevin Gaines efter matchen.

I Massambas fortsatta frånvaro fick Henrik Sjölin återigen hjälpa till mer än vanligt. Till skillnad från Massamba var Lazar Radosavljevic tillbaka och gjorde några försiktiga minuter på planen. Valter Lindström bidrog inte med samma stabilitet och produktivitet som han brukar göra och hittade aldrig riktigt rytmen i matchen.
– Vi vet inte än när Thomas är tillbaka, kanske nästa vecka, vi hoppas på det, tar det dag för dag. Valter, Davis och Henrik, också Darien, måste ta lite mer ansvar under den här perioden vilket de också gör. Valter satte två viktiga straffkast i slutet av matchen, men var i övrigt inte på den nivå som jag vill se honom. Men det här är viktigt för honom så att han skaffar sig erfarenhet och utvecklas så att han kan hjälpa oss senare, sade Bosnic.

Under den första quartern halkade Uppsala efter med några poäng, men lyckades tack vare Axel Nordströms trea i slutsekunderna av q1 att minska underläget till två. Tvåpoängsskyttet var svagt under den första perioden och låg på 20-30% för båda lagen. Kings hade det kärvt under q2 och befann sig halvvägs in i quartern i ett niopoängsunderläge. Uppsalas försvar tvingade fram halvdana skottförsök samtidigt som lagets egen procent ökade, mycket till följd av att Gaddefors gavs orimligt mycket utrymme vid trepoängslinjen. Tack vare, eller på grund av, beroende på vems perspektivet är, Carl Engströms buzzer beater var ställningen 33-40 i halvtid.
– Jag ger dem respekt, hur de spelade och hur de fick oss att spela. Många av mina spelare var väldigt ofokuserade under den första halvan, jag var väldigt arg på dem. För vi lät dem ta några enkla skott och de är duktiga skyttar. Anton är en fantastisk skytt, en av de bästa i ligan, inte bara nu utan någonsin och vi spelade väldigt dåligt försvar på honom idag, kommenterade Vedran Bosnic.

Lejasmeiers var hemmalagets jämnaste spelare sett under hela matchen och satte i inledningen av q3 en trepoängare som minskade underläget till sex poäng. Även Tanel Kurbas gjorde en bra insats. För Toni Bizacas del skulle det däremot dröja till den andra delen av matchen innan motvinden vändes till medvind.
– Jag tyckte att det var en bra match, att vi spelade bra försvar. Vi tvingade dem att ta skott de kanske inte ville ta och fick dem lite ur rytm. Men de är ett bra lag, Lejasmeiers var fantastisk igen. Bizaca, han gjorde 13 poäng i andra halvan av matchen. Han är väldigt oortodox, han har många olika finter, är väldigt vilseledande, fejkar åt ett håll och har massor med galna saker för sig. Det är väldigt väldigt svårt att försvara honom. Oftast sätter han fler än noll av sju trepoängare, men han hittade ändå andra sätt att göra poäng, fortsatte Gaines.

En match i matchen var den mellan de jämnlånga Nicholas Spires och Carl Engström, där Spires hade fullt upp med att hantera Engströms styrka under korgen. Trots det vann Spires returtagningen med nio mot sju och gjorde också några vitala blockar, dunkar och tip-ins.

Lejasmeiers fortsatte leda sitt lag på det offensiva planet. I övrigt hackade anfallsspelet och Kings hade fått slita rejält för 63-61 när strax över fem minuter återstod av matchen. En del i vändningen var den defensiva insatsen som tvingade fram misstag och dåliga avslut för Uppsalas del. Två poäng var allt som gästerna hade presterat offensivt under q4 när tavlan visade 02:42 minuter kvar och det blev en spännande uppgörelse som till sist slutade i Kings favör.
– Jag tycker vi båda hade förberett oss väldigt väl för varandra, Uppsala spelade fantastisk basket, särskilt i den första halvan. Vi vände matchen under den andra halvan och spelet gick mer vår väg mot slutet. De gjorde bara nio poäng och tog många tuffa skott och gjorde turnovers, sade Bosnic vars lag redan nu på tisdag tar emot Jämtland Basket på hemmaplan.

MATCHFAKTA:
Södertälje–Uppsala 71–68

(18–16, 15–24, 22–19, 16–9)
Poäng, Södertälje: Davis Lejasmeiers 17, Toni Bizaca 17, Nick Spires 11, Tanel Kurbas 11, Valter Lindström 8, Lazar Radosavljevic 3, Delvon Johnson 3, Henrik Sjölin.
Uppsala: Anton Gaddefors 19, Alexander Lindqvist 15, Sebastian Norman 10, Jonathan Person 8, Carl Engström 6, Axel Nordström 5, Andreas Person 3, Lukas Friberg 2.
Publik: 1 950.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget