Fotograf: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

TV: Borås körde över Malbas

Det blev ingen ny skräll för Malbas. Gästande Borås Basket vann fredagkvällens match komfortabelt, 88-57. Här är matchens höjdpunkter!

Med stort självförtroende bakom säsongens andra vinst tog Malbas emot ännu ett topplag. Borås hade dock inga större problem på fredagskvällen och gjorde snabb sak av uppstickarna från söder.

Borås började andra halvlek kyligt. Några missade skott, ett stegfel, fyra fouls och en turnover till på de första fyra minuterna. Samtidigt fortsatte Adrian Rodgers näta från halvdistans och Lasse Elbaeck petade i sex poäng. Plötsligt hade 20-poängsledningen krympt till 13, den säkra vinsten var hotad och Borås coach Jonte Karlsson kände sig tvungen att ta en timeout.

Efter spelavbrottet hittar Fredrik Andersson en öppen Jakob Sigurdarson i hörnet för en trepoängare. Två anfall senare sätter Shaquille Hines en trea. Och sen en till. Jonte Karlsson fick bra betalt för sin timeout. Ledningen var åter uppe i 20 poäng och nu hade Malbas slut på svar.

Känslan i Heleneholmshallen var bestämt mer upprymd än under tidigare matcher den här säsongen. Inte så konstigt. Tre dagar tidigare hade Malbas stått för en av säsongens största skrällar när de sköt eldbollar från trepoängsland och skickade hem serieledarna med svansen mellan benen. Nu hade malmölaget medvind; klubbens ungdomar hade mobiliserat och bildat en tvättäkta hejarklack på norra läktaren och det fanns en tro att allt var möjligt. Borås hade ju dessutom besegrats tidigare. Den gången spelade dock Borås utan Christian Maråker.

Landslagsmannen tog snabbt kål på all vind som Malbas hade i seglen. Boråsanfallen var få när Maråker inte fick bollen vid armbågen och sen ilsnabbt kunde hitta antingen en öppen skytt på vingen eller en ren spelare under korgen. Ett halvdussin assist slutade han med, många av dem av varianten som lockade fram “ooh”-ljud från motståndarpubliken.

Borås nyttjade också en brist hos Malbas som Luleå påvisat på tisdagen: en oförmåga att kunna stoppa de där exceptionellt atletiska spelarna. Luleås Yannick Anzuluni satte 9 av 10 tvåpoängsförsök på tisdagen och Borås Trayvonn Wright fortsatte den trenden med 8 av 8 korgar från samma distans på fredagen på vägen mot 21 poäng.

Mot Luleå hade Malbas ett sanslöst sänk i skyttet, i kombination med att Luleå inte hade sin vassaste dag på jobbet. I den här matchen, mot ett Borås i toppform, är det tveksamt om 64 procent från trepoängsland hade räckt när Västgötarna nära nog dubblade Malbas i returtagning, var plus 10 i straffar och hade 14 fler assist.

Malbas matchade Borås i mittenperioderna, men svackor i början och slutet av matchen fällde de svartklädda den här gången. För Borås innebär det att de håller sig i tabellens övre halva och har innerspår i jakten på hemmaplansfördel i slutspelet. För Malbas är de fortfarande två vinster bakom Umeå i kampen om sista slutspelsplatsen.

MATCHFAKTA:
Malbas–Borås 57–88

(18–32, 11–19, 16–13, 12–24)
Poäng, Malbas: Adrian Rodgers 21, Lasse Elbaeck 16, Jordan Peltier 8, David Terins 4, Marko Marinkovic 4, Stefan Alavuk 3, Sebastian Åris.
Borås: Trayvonn Wright 21, Shaquille Hines 16, Fredrik Andersson 13, Jakob Sigurdarson 12, Simon Gunnarsson 11, Christian Maråker 8, Mike Palm 4, Emil Lundstedt 3.
Publik: 239.

Text: Johannes Grufstedt (Malbas)

Dela inlägget