Fotograf: Johan Sandström / BC Luleå

TV: Elfte raka hemmasegern för Luleå

Serieledande BC Luleå är fortsatt obesegrade på hemmaplan den här säsongen. Mot Uppsala Basket blev det ny seger, 96-61. Här är höjdpunkterna från matchen!

Senaste matchen för BC Luleå avslutade deras långa segersvit på åtta segrar i rad när de förlorade mot Nässjö på bortaplan. Nu var det dags att ta nya tag och besegra det helsvenska laget Uppsala Basket i Luleå Energi Arena.

Det märks snabbt att BC-spelarna vill visa att de är bättre än vad de visade mot Nässjö senast. Efter att ha släppt in några enkla poäng så skärper man till sig och låter Uppsala jobba för varje skott. Det är lätt att man blir för aggressiv i försvaret när man är revanschsugen, BC spelar dock ett disciplinerat försvar samtidigt som man vinner större delen av alla lösa bollar. Istället är det Uppsala som får foulproblem med sin stora center Carl Engström.

Trots att Uppsala är utan Oluoma Nnamaka och Engström snabbt hamnar i foulproblem, vilket begränsar hans speltid i första halvlek, så är det ändå inte under korgen som BC gör som mest skada. Det är istället från trepoängslinjen man gör som mest poäng, och väldigt effektivt dessutom. Som lag skjuter BC i 9 treor av bara 13 försök i första halvan av matchen. Yannick Anzuluni, som tidigare under säsongen haft det tufft med sitt skytte utifrån, drar i samtliga av sina tre trepoängsförsök.

Anzulunis trepoängsskytte i all ära, men första halvleken tillhörde ändå Brandon Rozzell. Han gjorde 16 poäng, men framförallt var det Rozzell som ledde lagets snabba uppspel. Antingen så sprang han själv ifrån alla och tog bollen till korgen själv eller så såg han till att de andra spelarna i laget fick chansen till ett snabbt avslut.

Peter Öqvist är snabb på att byta in bänken, och redan i första perioden har 11 spelare fått komma in på plan. Vilket ger utdelning när Luleås bänkspelare fortsätter dryga ut ledningen. När Uppsala sätter upp en zon lyckas de sakta ner BC och börjar sakta krypa närmare, men de hinner inte långt… Öqvist byter snabbt in sina starters som fått vila och BC kan återigen börja dryga ut sin ledning. Och när klockan ljuder för halvtid har BC Luleå tagit en ledning med 52–36.

I andra halvleken fortsätter Luleå att ånga på och de ser till att Uppsala inte får någon chans att komma ikapp. Lagen spelar rätt jämt i tredje perioden, ändå känns det inte ett dugg oroligt. Uppsala har fortfarande svårt mot BC:s försvar, anledningen till att det blir en jämn period är för att Luleå inte klarar av att skjuta lika högprocentigt på sina trepoängare. Detta märker de dock snabbt och i fjärde perioden väljer man att hitta avslut i färgen istället.

BC Luleå gör vad de vill i fjärde perioden ser det ut som. Man har en hand på bollen näst intill varje gång Uppsala spelar anfall. Många gånger lyckas de sno åt sig bollen, och om inte så ledde det till att Uppsala fick ta svåra avslut med låg procent. Anfallsmässigt delar Luleå med sig av bollen till samtliga spelare, vilket leder till många fria lay-ups. Det blir en bekväm seger 96-61 för BC Luleå som aldrig kändes riktigt hotade av Uppsala.

MATCHFAKTA:
Luleå–Uppsala 96–61

(30–16, 22–20, 18–14, 26–11)
Poäng, Luleå: Brandon Rozzell 20, Adam Rönnqvist 15, Tom Lidén 14, Yannick Anzuluni 13, Denzel Andersson 8, Tim Kearney 8, Quinton Upshur 7, Joel Svensson 7, Brice Massamba 2, Anton Saks 2.
Uppsala: Alexander Lindqvist 13, Anton Gaddefors 10, Jonathan Person 9, Sebastian Norman 8, Carl Engström 8, Andreas Person 6, Axel Nordström 5, Anes Zekovic 2.
Publik: 2 018.

Text: Joar Mikkelsson (BC Luleå)

Dela inlägget