Fotograf: Christian Örnberg / Bildbyrån

Larsson förstärker Norrköping Dolphins

Färdigletat. Tidigare Malbas-spelaren Fredrik Larsson har skrivit på för Norrköping Dolphins.
– Jag kommer hjälpa till med det som krävs, oavsett om det är att skjuta eller spela försvar, säger forwarden.

Sökandet efter en till kropp har pågått ett tag. Under sen eftermiddag, torsdag, blev allt klart. Pusselbiten som hittats är ett välkänt namn för den svenska basketpubliken – och spelade så sent som i november match mot just Dolphins i Stadium Arena. En erfarenheter Fredrik Larsson helst lägger till handlingarna. Dolphins vann med 111-53.
– Det var inte en jätterolig match, nej. Den kommer jag inte ihåg, säger han med ett skratt.

Forwarden, som genom åren gjort sig ett namn som en skarpskjutande forward, har skrivit kontrakt säsong ut med Dolphins. Efter att Fredrik valde att nyttja en så kallad klausul och testa vingarna utomlands skildes Malbas och 24-åringen åt. Men det tog en snabb vändning. Spanska Arcos Albacete, spelandes i den spanska tredjedivisionen, valde innan parterna skulle sätta respektive namnteckningar på kontraktet att dra sig ur. Fredrik stod utan arbetsgivare – och Dolphins med öppna armar.
– Det ska bli jättekul. De spelar otroligt bra som lag och verkar vara ett positivt gäng. Det är ett vinnarlag och det är mycket fokus på att vinna, ta sig till slutspel och spela om SM-guldet, menar Fredrik.

Vad kommer du bidra med till det här laget?
– Till en början bredd, men sen hjälpa till med det som krävs, oavsett om det är att skjuta eller spela försvar. Jag gör det coachen säger.

Dolphins kontra andra toppkollegor då? Vad utmärker er?
– Det är ju lagspelet skulle jag säga. Andra topplag är offensiva, Dolphins är defensiva – och det passar mig.

Tränaren Adnan Chuk beskriver sitt senaste tillskott med dessa ord:
– En rörlig forward med ett bra skott. Vänsterhänt, vilket är bra då vi har två högerhänta fyror innan. Han förstår spelet bra och har spelat i ett lag som vill spela organiserad basket. Det gör anpassningsperioden kortare, säger han.

Skönt med en kropp till anlänt?
– Definitivt. Det ger oss en till dimension. Vi kan träna mer och ger oss en djupare bänk. Vi får fler val att gå till.

Klubbdirektören Lasse Johansson är nöjd att klubben kommit fram till en lösning.
– Initialt, inom klubbens budgetramar, fanns inte utrymme för ett nyförvärv, men vi har lyckats sy ihop det med hjälp av externa medel, säger han.

Fredriks debut i Dolphins-linnet kommer dock att dröja. På lördag möter de Borås Basket borta, men vid den här typen av påskrifter råder en viss karens, och Fredrik ser ut att kunna bli spelklar till hemmamatchen mot – passande nog – Malbas den 3 februari.
– Klart man alltid är sugen på att spela och att det hade varit roligt att göra det direkt. Men det är nog positivt att ha en viss tid på sig att lära sig hur de andra spelar. Sen nämnde Adnan (Chuk, coach) att den första matchen ser ut att bli mot Malbas. Det är mest en rolig grej och inget jag siktar in mig på särskilt mycket, säger Fredrik Larsson.

LÄS MER: Stjärnan lämnar Malbas

Text: Robin Svensson (Norrköping Dolphins)

Dela inlägget