Fotograf: Erik Simander / Bildbyrån

Matchguide: Returmöte mot Gaziantep

Tre matcher har spelats och tre återstår av omgång två i FIBA Europe Cup när det ikväll har blivit dags för returmötet mellan Södertälje Kings och turkiska Royal Hali Gaziantep i Täljehallen. Se matchen på Basketsverige.tv!

Vilka: Södertälje Kings-Royal Hali Gaziantep
Vad: 🇸🇪🇹🇷 FIBA Europe Cup
När: Tisdag 10 januari, kl 19.00
Var: Täljehallen, Södertälje
Sändning: Basketsverige.tv (Säsongskort gäller ej!)
Livescore: 📋 http://www.fiba.com/europecup

Eftersom turkarna vann med sex poäng senast måste Kings nu vinna med minst sju. Gaziantep ligger på andra plats i grupp K med två vinster och en förlust, och Kings trea med en vinst och två förluster. Lagen möttes i förra säsongens Europe Cup då de vann en match var och Gaziantep tog sig till sextondelsfinal för att sedan slås ut av Openjobmetis Varese.

Tränaren Stefanos Dedas gör sin andra säsong i laget, liksom en av de ledande spelarna och skarpskyttarna, den amerikansk-kanadensiske shootingguarden Andrew Rautins. Fyra viktiga spelare som har lämnat är Earl Calloway, Anthony King, Jawad Williams och Julyan Stone, men i deras ställe har Will Cherry, Marcus Denmon och Davon Jefferson tillkommit.

Pointguarden Cherry har lag som Cleveland Cavaliers, Zalgiris Kaunas och Alba Berlin på sin meritlista. Litauiska Zalgiris Kaunas har vunnit många inhemska mästerskap och förlitar sig till stor del på nationell talang, vilket innebär att importerna selekteras noggrant. Alba Berlin är ett av de bästa tyska lagen och vann tyska Bundesliga förra säsongen. Shooting guarden Denmon har värdefull erfarenhet från Europa, till exempel Frankrike, Turkiet och Italien, liksom power forwarden Jefferson, som redan har intagit en nyckelroll i Gaziantep.
– Vi förlorade med sex poäng mot dem senast. Det är ett lag som vi känner sedan förra året, men som är lite annorlunda jämfört med då. De har en bra laguppställning med bra spelare på varje position. De har fantastiska skyttar, och Jefferson som är duktig inside, berättar Vedran Bosnic om motståndarlaget.

Cherry är lagets huvudsaklige spelfördelare och får bra understöd från shooting guarden Denmon. Jefferson är den framträdande poänggöraren i Gaziantep och är med sina 204 centimeter inte bara en duktig distansskytt utan även högst kapabel att attackera korgen. Gaziantep är ett atletiskt lag som till stor del baserar sitt anfallsspel på pick and roll med Jefferson i centrum. Relativt snabba avslut, antingen genom en mot en eller skott utifrån, är vanligt förekommande. Med det sagt är mycket vunnet om Kings kan sakta ned sina motståndare och inte låta dem utnyttja sin fysik till fullo.

Ettan och tvåan i varje grupp från den andra omgången har en garanterad plats i nästa omgång. Att Élan Chalons förstaplats kan bli svår att konkurrera om är nog ett faktum, men andraplatsen är alls ingen omöjlighet för Kings. När Kings och Gaziantep möttes första gången i Turkiet den 14 december vann turkarna alltså med knappa sex poäng efter att ha tappat större delen av sin ledning under den sista perioden. Gästerna hade dock haft bättre möjlighet att vinna genom att undvika de svackor som ledde till 20-poängsunderläget man försatt sig i tidigare under matchen. Om den läxan är lärd inför morgondagens möte återstår att se, liksom ifall de 25 turnovers som Kings hade mot BC Mures senast var en engångsföreteelse.
– Vi måste stoppa dem, hålla nere deras skottprocent, inte låta dem skjuta och samtidigt hålla en bra nivå på vår egen procent. Vi måste spela väldigt aggressivt försvar och kontrollera det målade området och Jefferson, inte låta dem spela enkelt. Alla i Kings spelar, det kommer att bli en rolig och intressant match, säger Bosnic.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget