Fotograf: Anna Forsström / Södertälje Kings

Matchguide: Mures årets första motståndare

Efter ett kortare uppehåll över nyår tar Södertälje Kings i kväll emot rumänska BC Mures på hemmaplan. Mures är den tredje och sista gruppmotståndaren i FIBA Europe Cups andra omgång. Se matchen på Basketsverige.tv!

Vilka: Södertälje Kings-BC Mures
Vad: 🇸🇪🇷🇴 FIBA Europe Cup
När: Tisdag 3 januari, kl 19.00
Var: Täljehallen, Södertälje
Sändning: Basketsverige.tv (Säsongskort gäller ej!)
Livescore: 📋 http://www.fiba.com/europecup

Mures är en ung klubb som grundades 2004 och som har haft en strapatsrik väg upp till toppen. Efter att länge ha legat i mellanskiktet av tabellen kom genombrottet 2012-13 när laget för första gången gick till final i den rumänska högstaligan Liga Națională. Där besegrades man visserligen av den elvafaldiga rumänska mästaren CSU Asesoft Ploiești, men andraplatsen innebar en biljett till EuroChallenge säsongen därpå.
– Vi möter ett av de rumänska topplagen som har gått till final senaste åren. De har väldigt bra rumänska spelare och är mycket farliga när de spelar tillsammans. Att de gick vidare till andra rundan visar att de är bra, säger Vedran Bosnic om motståndarlaget.

Även de två senaste säsongerna har resulterat i silvermedalj och laget ligger nu på sjätte plats i den rumänska ligan med fem vinster och sex förluster, att jämföras med tabellfyran Kings åtta vinster och fyra förluster. Flertalet i truppen, inklusive coacherna, är nya för säsongen.

Den före detta CSU Asesoft Ploiești-spelaren Alhaji Mohammed anslöt till Mures under säsongen 2015-16. Mohammed är en amerikansk guard som inledde sin karriär 2004-05 i det amerikanska D-league-laget Idaho Stampede (numera Salt Lake City Stars). Han har därefter spelat i diverse europeiska lag, bland annat i franska Limoges CSP, som vann Euroleague 1993. Mohammed snittar 16.2 poäng i FIBA Europe Cup och tillhör den grupp av importer som utgör kärnan av Mures trupp. Han är bror till Nazr Mohammed, som har en lång karriär i NBA bakom sig.

I laget spelar också den lettiske forwarden Ernests Kalve, som förra säsongen spelade i Sundsvall Dragons där han snittade 14.1 poäng och fem returer per match. Kalve har en betydande roll och återfinns i toppen av flera kategorier av lagstatistiken. Bland importerna finns även de två montenegrinerna, forwarden Goran Gajovic (20 poäng) och guarden Goran Martinic (15.3 i effektivitet per match), samt den amerikanske forwarden Andrew Barham (5.7 returer). Både Martinic och Barham utsågs av FIBA till två av veckans fem ”Top Performers” i Europe Cup i mitten av november.
– De mixar man och zon mycket i försvaret. Offensivt är de väldigt kontrollerade, både inside och outside. De har tre jugoslaviska killar, en av dem är Martinic som har en ledarroll, en lett, Kalve som spelade i Sundsvall, och två amerikaner. Alla dessa är kvalitetsspelare, fortsätter Bosnic.

Mures har liksom Kings besegrats av både Elan Chalon och Gaziantep Basketbol och är i lika stort behov av seger ikväll. Varje förlust är naturligtvis ett steg längre bort från möjligheten att avancera och hemmaseger är en absolut nödvändighet. För även om Mures teoretiskt sett är Kings mest jämbördiga motståndare i gruppen lär det inte bli enklare i returmötet i rumänernas hemmaarena ”The Jungle” som fått sitt smeknamn efter den högljudda hemmapubliken. I omgång två är det bara ettorna i respektive grupp K-P tillsammans med de två bäst placerade tvåorna som går vidare till sextondelsfinalen, där åtta lag från Champions League väntar.
– Vi måste förbereda oss för att vara väldigt aggressiva defensivt och minimera misstagen. Lagets form är solid, vi hade inte så mycket vila nu under jul och nyår, det tillåter inte vårt schema, men alla är redo och jag förväntar mig en bra insats. Alla är friska, så alla kommer att spela. Det vore fantastiskt om den här matchen kunde bli vår första seger i gruppen. Jag tror vi har chansen. Gaziantep och Chalon är extrema topplag och Mures är också bra, men inte i samma klass som Gaziantep och Chalon.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget