Fotograf: Bildbyrån (montage)

Nyårskrönikan – att slå dina förväntningar

En av de saker jag älskar mest med sport är förväntningar. Det är ju det som gör att vi lider eller glädjs med vårt lag. Om vi visste att vi skulle vinna alla matcher med 40 poäng så är det ju också förväntningen.

Jag brukar ofta få påminna folk i min närhet om att vi i Borås var en slagpåse våra första år i Basketligan, det satt 400 personer på läktaren, och jag och Pat firade som att det var SM-guld varje gång vi vann en match. Det var till och med så att krögaren på ett av ölhaken bjöd oss coacher på gratis öl när vi vann, så stort var det.
Nuförtiden är det ingen som bjuder på öl, trots att vi varit ett topplag i flera säsonger. Det är så klart kopplat till förväntningar. Förväntningar från den egna organisationen, från spelarna, från coacherna, från sponsorerna och från staden. Och så är det i alla lag, vi bedöms utifrån förväntningar.

Sjävklart måste ribban höjas
Jag är inte naiv, jag förstår att ribban hela tiden måste höjas för att man inte skall stagnera, det är som ett vanligt företag som säger att vi måste växa 10% per år, annars kommer vi gå i konkurs. Men ibland är det jobbigt att få ”ni spelar inte så bra denna säsongen” och ofta kan det vara direkt kopplat till någon insändare i Borås Tidning där man ger någon cynisk och pessimistisk människa en röst.

Jag tycker det går rätt okej, att inneha tredjeplatsen i en haltande tabell, att vinna 7/8 hemmamatcher i Basketborgen och höja publiksnittet från förra säsongen och vara tvåa i publikligan är alla saker som vi tycker att vi gjort bra.

Spelarna som slagit sina förväntningar hittills under denna säsongen
En hemlig dröm jag har är att bli basketagent, det är inget fel på att marknadsföra tyska industrimaskiner, men att sitta i en baskethall och se potential är svårslaget. Men eftersom det hittills visat sig att det är svårt att betala räkningar som basketagent i Sverige så får jag iaf föra min egen lista på spelare jag gärna hade representerat som agent eftersom de slagit sina förväntningar inför denna säsongen och därmed har ett bra läge att förhandla nästa säsong. Jag har plockat ut en spelare per lag med en liten motivering. Håller ni med mig, eller har jag missat någon?

BC Luleå
Adam Rönnqvist – Sveriges snabbaste hoppskott verkar bara bli bättre, 26 år gammal är han snart i sin prime. Visst var förväntningarna höga inför denna säsong, men Adam verkar inte bry sig om dem utan bara köra på.

Borås Basket
Det märktes när Simon Gunnarsson var skadad. En fantastisk ”lim” spelare som tar bort motståndarnas stjärnor i försvar, går på alla offensiva returer och är lite överallt. Känn på denna statsraden i sista matchen, 11p, 9r, 3a, 4b, och ändå tyckte jag han var bäst i försvar.

Jämtland Basket
Mike Bruesewitz värvades från Norge men dominerar mot i princip alla. Det tror jag ingen riktigt väntade sig. Kan stå emot stora centrar i försvar och skjuter sönder alla som inte följer med han ut på trepoängslinjen. Min känsla är att han inte bara står på en sportchefs lista till nästa säsong.

Malbas
Första gången jag såg Sebastian Åris checka in i en basketligamatch så var min första tanke att ”han kommer bli uppäten”. Jag hade ärligt dålig koll och inte sett han spela i Bakken. Men det visade sig fort att man äter inte på Sebastian Åris, tvärtom spelar han tufft och har en fantastisk inställning. Och i ett bottenlag som Malbas så är det värt mycket, visst är han också en duktig basketspelare vilket hans stats visar, men viljan att aldrig ge upp oavsett om man ligger under med 40 poäng, den är beundransvärd och en sån spelare kan spela i alla klubbar.

Norrköping
Kaxigheten påminner mig om Zlatan. Ockelbo fortsätter producera basketspelare av klass. Det räcker så. Edvin Stark kommer bli en väldigt bra basketspelare, och är en bra bevis på att så länge man inte läcker i defense så får man spela trots att man är 17 år. A just det, jag hade vart agent åt Kjellbom också, oavsett om det är när han är 45 år, Jocke går inte att ersätta.

Nässjö Basket
Jonathan Peleg är utan tvekan min MIP kandidat denna säsongen. Har sett han sen han var 15-16 år, utvecklingskurvan är fantastisk, spelar tufft och respektlöst. När Jonathan blir jämnare offensivt så kommer även han att vara rikligt eftertraktad.

Södertälje Kings
Svåraste valet då jag alltid gillat Henrik Sjölins spelstil, men hans roll är och kommer nog tyvärr fortsätta vara, ytterst begränsad. Mest potential från var han är nu har utan tvekan Adam Ramstedt. Har någon av spelarna slått förväntningarna, Svar Nej. Har Adam möjligheterna möjligheten att göra det under andra halvan av säsongen. Svar Ja, om någon skadar sig, stjärnor föds ofta ur tillfälligheter.

Umeå BSKT
Rudy Mbemba hade höga förväntningar på sig när han gjorde sin första match. Han har bara gjort tre matcher. Det spelar ingen roll. Ligans artist är redan korad. Håll i detta nu Rudy, för helvete!

Uppsala Basket
Anes Zekovic spelar fortfarande bara 14 minuter per match. Påminner mig om Viktor Gaddefors just på grund av att han vågar mycket. Många spelare får aldrig reda på hur bra dom kunde blivit för att dom inte vågar misslyckas, Zekovic har spelat bra hittills, potentialen är ännu bättre.

Håller ni med mig, eller har jag missat någon?

 

/ Magnus Jason

Magnus Jason är 33 år gammal och började coacha när han var 17. Han gjorde ligadebut som assisterande tränare i Borås Basket när han var 25. Idag jobbar han som trade marknadschef på Kärcher och som marknadschef i Borås Basket. Just nu ser hans mest fram emot att Rudy Mbemba blir frisk igen, att kolla på Umeås matcher är helt plötsligt sjukt roligt.

Dela inlägget