Fotograf: Johan Löf / Bildbyrån

TV: Luleå vände mot Jämtland

Jämtland Basket hade ledningen i halvtid. Men en urstark andra halvlek av BC Luleå vände på matchen. Här är matchens höjdpunkter!

Ett skade- och sjukdomsdrabbat Jämtland Basket gästade Luleå Energi Arena på torsdagskvällen. 2 330 åskådare fick se de decimerade gästerna ställa till det rejält för hemmalaget i första halvlek, men när deras forwardklippa Mike Brusewitz som bara varit feberfri i drygt ett dygn inte orkade mer och BC Luleå lade i överväxeln så fanns det inte mycket att göra för jämtarna. Luleålaget sprang ifrån motståndet i tredje perioden och den fjärde blev mest en defilering till slutsignalen.

I första perioden var det framförallt Yannick Anzuluni som tillsammans med Brice Massamba såg till att BC Luleå kunde avsluta första perioden med en två poäng stor ledning. Anzuluni gjorde processen kort med de flesta försvararna som försökte störa. Antingen sköt han över dem eller sprang förbi för lätta layups. Ett minst lika effektivt anfallsspel stod den väldige Massamba för när han hade skola under korgen. För bortalaget var det främst Niklas Larsson som stod för poänggörandet när han tidigt drog i ett par treor. Annars präglades spelet av ett BC Luleå som ville driva upp tempot men som på grund av det höga tempot begick en del misstag defensivt.

Andra perioden öppnade Jämtland starkt med ett par snabba treor av Puidet och Anton Kobylak-Berglund. Bortalaget spelade kontrollerat och hittade nästan alltid bra avslut. Oftast bröt man ner BC Luleås försvar med snabba attacker och hittade bra pass redan från första attacken. För Luleå var det Anzuluni som fortsatte att producera merparten av poängen, efter andra perioden var han redan uppe i 20 poäng. Ofta blev Jämtland tvingade att foula Anzuluni som fick till linjen flera gånger i perioden. Men Jämtlands effektiva anfallsspel innebar att laget nu faktiskt hade ledningen i halvtid med sex poäng, 46-52.

När lagen kom ut ur halvtid var det inte samma lag som var klätt i blått. Peter Öqvist måste ha hittat ett par knappar att trycka på i halvtid. Första dryga två minuterna lyckades inte ens Jämtland komma till avslut. BC Luleå kunde gång på gång stjäla bollen och springa i lätta poäng vilket skapade stress i Jämtlands läger. Men BC Luleå vred upp temperaturen defensivt rejält från första halvlek då Jämtland kunde attackera nästan hur man ville och Luleå tappade bort skyttar. Det var nu utbytt mot armar, händer och fötter som rörde sig som besatta. Inget pass var lätt och ingen attack utan minst en kropp framför. När perioden så var över hade BC Luleå vunnit den med de smått otroliga siffrorna 32-10. Från underläge med sex till ledning med sexton för hemmalaget alltså, 78-62.

Fjärde perioden blev väl egentligen bara en transport till slutsignalen för båda lagen, där slutsiffrorna skrevs till 92-75

MATCHFAKTA:
Luleå–Jämtland 92–75

(26–24, 20–28, 32–10, 14–13)
Poäng, Luleå: Yannick Anzuluni 26, Brandon Rozzell 16, Adam Rönnqvist 15, Brice Massamba 8, Quinton Upshur 7, Jonathan Larsson 6, Denzel Andersson 6, Anton Saks 4, Tom Lidén 2, Tim Kearney 2.
Jämtland: Niklas Larsson 17, Dino Cinac 12, Anton Kobylak-Berglund 12, Jaan Puidet 9, Gustav Hansson 7, Samuel Berkelund 7, Jabril Durham 6, Mike Bruesewitz 5.
Publik: 2 330.

Text: David Nilsson (BC Luleå)

Dela inlägget