Fotograf: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Kärt återseende när Robersons Chalon gästar Täljehallen

Stormatch väntar i FIBA Europe Cup under tisdagskvällen när Södertälje Kings gästas av John Robersons franska lag Elan Chalon. Se matchen på Basketsverige.tv!

Vilka: Södertälje Kings-Elan Chalon
Vad: 🇸🇪🇫🇷 FIBA Europe Cup
När: Tisdag 20 december, kl 19.00
Var: Täljehallen, Södertälje
Sändning: Basketsverige.tv (Säsongskort gäller ej!)
Livescore: 📋 http://www.fiba.com/europecup

Södertälje inledde förra onsdagen den andra omgången i FIBA Europe Cup med en sexpoängsförlust mot turkiska Royal Hali Gaziantep. Trots det jämna resultatet hade turkarna övertaget i den största delen av matchen, som för Södertäljes del mest gick ut på att minska underläget (som mest 22 poäng) för att inte tappa kontakten.

I kväll ställs Södertälje mot gruppens tuffaste motståndare, nämligen John Robersons franska lag Elan Chalon, som vann övertygande med 101-65 mot rumänska BC Mures Targu-Mures förra tisdagen.
– Jag har pratat lite med John, men inte direkt om matchen, han är så glad över att komma hit igen. Och jag är så glad över hans framgång, att han har kommit till den här nivån och får spela med ett så pass bra lag. Det ska bli roligt att se honom igen, men jag önskar honom förstås inte en bra match, säger Södertäljes tränare Vedran Bosnic med värme i rösten och fortsätter:
– Chalon är ett väldigt bra lag, även utan John. Många bra lag finns bakom dem och de ligger just nu tvåa i den franska ligan. Det är en fantastisk möjlighet att få spela mot dem. Vi måste spela bättre försvar och inte göra så många turnovers. I den senaste matchen gjorde vi 18 turnovers, det är för många. Vi måste också kontrollera returtagningen. Jag hoppas att Nick och Valter är bättre, de har spelat halvsjuka i de senaste matcherna.

En stor del av Chalons spel bygger på lagets amerikaner. Liksom under sin tid i Södertälje är Roberson Chalons huvudsakliga spelfördelare med ett snitt på 15.9 poäng, 7.6 assists och 30.4 minuter per match i FIBA Europe Cup. Tillsammans med de två andra amerikanerna Lance Harris (14.9 poäng per match), som har stor internationell erfarenhet, och den explosive Cameron Clark (19.3 poäng och 6.9 returer) utgör han en farlig offensiv trio som bidrar till att laget är ett av de som gör flest poäng per match i Europe Cup (88.7).

Den 218 centimeter långe centern Moustapha Fall spelade förra säsongen i det franska välrenommerade laget Olympique d’Antibes och deltog i somras i NBA Summer League med L.A. Lakers. Fall har redan visat sig vara en viktig kompontent i Chalons insidespel och bidrar under sina 25.9 minuter med 11.0 poäng och 7.4 returer per match. En annan väsentlig pusselbit är den kamerunske landslagsspelaren Jeremy N’Zeulie, som spelar många minuter per match men har mer av en stödjande roll för sina medspelare och vars fokus är försvarsspelet. En lovande spelare är den egna produkten 21-årige forwarden Axel Bouteille som började spela i laget som 18-åring och som även har representerat Frankrikes ungdomslandslag.

Klubben grundades 1955 och sedan dess har flera välkända namn representerat laget. En av dessa är den förste schweiziske NBA-spelaren Thabo Sefolosha, som spelade i Oklahoma City Thunder under dess storhetstid och nu spelar i Atlanta Hawks. En annan är den nuvarande Miami Heat-spelaren Udonis Haslem, som gick direkt från college till Chalon. Säsongen 2011-12 vann laget sin första titel i den högsta franska ligan LNB Pro A, säsongen därefter deltog Chalon för första gången i Euroleague och slutade förra säsongen på tredje plats i FIBA Europe Cup.
– De är extremt bra i transitionsspelet, alla är duktiga skyttar och delar bollen i transition, ser till att få mycket spacing på golvet. Nummer tio (Fall) är väldigt duktig inom det målade området och försvarar det väl. Jag är inte förvånad över att det går så bra för dem. Det kommer att bli en väldigt tuff match, väldigt spännande, och jag hoppas på mycket publik. Vi är i den andra omgången nu och jag tycker verkligen att mina spelare förtjänar att vara här, säger Bosnic.

Text: Lina Agnemar (Södertälje Kings)

Dela inlägget